onsdag den 26. august 2009

Sommeren er snart ovre. Kan det virkelig passe?

Os haveelskere har det lidt hårdt for tiden, for vi må jo erkende, at sommeren synger på sidste vers. Jeg kan endda få den tanke, at vi ikke har haft en sommer i år. Vi havde en fantastisk juni måned med høj sol, men juli var regn, regn, regn og siden har der været blandet vejr af den sædvanlige danske slags.
Vejret er med andre ord blevet lidt for strikketøjsfremkaldende lidt for hurtigt. Snart sænker mørket sig atter over aftener og morgener, men jeg må forsøge at se frem til vinterens glæder: Planlægning af næste sæson. Det at planlægge er en fornøjelse i sig selv. For drømmene hører med. Jeg kan bruge mange aftener på at bladre i havebøger, tegne skitser og fantasere. Nogle af drømmene bliver sågar udført, når foråret kommer. Men ikke dem alle. Dem må jeg gemme til en ny sæson.

onsdag den 19. august 2009

Den røde hær ER rykket ind

I aftes fandt jeg så et langt og flot pragteksemplar af den iberiske "røde hær" på MIN GRUND!
Den har optimale levevilkår med brændestakke, langt græs, stendynger og vilde områder. Jagten er gået ind!

tirsdag den 18. august 2009

Snegletid - også hos mig.

En sorgens dag: De brunrøde forhadte slimede væsener er nu nået til den anden side af vejen ca. fire meter fra min grund. Måske er de endda ellerede at finde på min grund?
Jeg har frygtet det længe, og nu er det så sket. Også jeg må nu væbne mig med tang, spand, salt, sakse, kogende vand, gift, ølfælder, hegn osv. For slet ikke at tale om spejdende øjne langs jord, frygt for at vende en sten, slimspor på salaten og evig angst for at vende hjem fra ferie. Allermest bekymret er jeg over min haveglæde. Kan den overleve slimklatternes huseren? Jeg suger til mig af historier om havefolk, som LEVER med sneglene og som har haveglæden intakt. Fortæl mig, at det kan lade sig gøre....

mandag den 17. august 2009

Hjemmelavet havepavillion

Jeg har fået fældet et gammelt læbælte her i sommer. Dér hvor træerne er blevet fældet, vil jeg have mig en havepavillion, og jeg vil bygge den selv.
Efter at have søgt lidt på nettet, fandt jeg omsider en opskrift, som jeg kunne bruge. Min pavillion bliver sekskantet og med åbne sider. Dvs. jeg ønsker mig en pavillion, som skal have levende sider og altså ikke med vinduer a la engelsk thehus.

Først markerede jeg en cirkel på jorden med radius 180 cm. Herpå markeres sted for placering af 6 stolper. Jeg har støbt seks fundamenter til seks trykimprægnerede stolper. Herefter er stolperne sat op og i 2.10 meters højde har jeg markeret, hvor spærrene skal sidde.
På jorden har jeg først bygget en sekskant af 6 stk. 40 cm.s reglar skåret over i 30 graders vinkel. Herpå monteres seks dobbeltspær i ca. 2 meters længde. Indtil videre har jeg kun monteret tre spær. Resten monteres, når tagkonstruktionen bliver sat på stolperne.

Som tag bruger jeg krydsfinérplader, hvorpå jeg sætter tagshingles. Til sidst sættes en lille sekskantet hat på toppen.

Som sider sætter jeg lodrette lister, som planter kan sno og slynge sig op af.

Billeder følger:-) Se færdig pavillon her

tirsdag den 4. august 2009

Anne Justs have i Hune


Endelig har jeg fået mig taget sammen til at besøge Anne Justs have i Hune. Meget er skrevet om den have allerede. Mange billeder er taget i den have allerede. Og det er bestemt ikke uden grund. For haveinteresserede er det en stor inspiration at se en kreativ sjæls værk.

Karakteristika for haven:

1. Lukker verden ude
Kendetegnende for haven er, at den lukker verden ude i modsætning til nogle andre havetyper, som har til formål at lukke omgivelserne (naturen) ind. Når man befinder sig i Haven i Hune, tror man næppe, at det virkelig er i Hune. Haven er indrammet af mure, høje læhegn og volde. Altsammen vokset til og godt integreret i haven i øvrigt.

2. Orienterer sig op/ned
En andet kendetegn for haven er, at der er tænkt i højden. Haven består af forskellige rum, og fra det ene rum er der kun ringe udsyn over det andet. En lille dreng besøgte haven, da jeg var der. Jeg gik stille rundt og iagttog skønheden, mens han morede sig med at løbe op og ned af de enormt mange stier, der præger haven. Haven rummer med andre ord et væld af gode gemmesteder.
Haven rummer også en del hegn, pergolaer og pavillioner. Alle er de meget høje. Der har været mod til at tænke højt.

3. Grønt tæppe af klatreplanter
Overalt er overfladerne blevet nærmest vævet sammen af slyng- og klatreplanter som efeu, klatrehortensia, klematis etc. Indimellem det grønne er der et væld af blomster, som helt tydeligt har været objekt for Anne Justs passion.

Belægningen og brugen af vand i haven er et kapitel for sig. Stierne er et besøg værd alene, hvis man vil have inspiration til spændende belægninger i sin have.
Besøget var en absolut fornøjelse. Mit favoritsted i haven? Måske udsigten fra bakken ved siden af pergolaen? Måske blot at sidde i kaffehuset og nyde roen? Måske den gule have?