FIND DIT HAVEGREJ HER:

Så byggede jeg lige en bænk

Der skal være siddepladser i haven; og i alle havebøgerne er der altid meget smukke og velplacerede bænke. Det skal der også være i min. Der er mindst to kriterier for en succesfuld siddeplads:

1. Siddepladsen skal tilføre haven skønhed
2. Bænken skal placeres rigtigt, så den bliver brugt.

Det sidste punkt er vanskeligt at bedømme på forhånd. Ofte vil små irritationsmomenter være nok til, at siddepladsen ikke bliver brugt. F.eks. træk, skygge/sol, lugte, ringe udsigt osv. Her på matriklen er det mig, der vogter over værktøjskassen; og det er fantastisk tilfredsstillende selv at fremstille skønne ting til haven vha. fukssvans og skruemaskine. Og nu har jeg så bygget en bænk på et dejligt sted, hvor jeg håber, jeg kommer til at sidde meget.

Bænken skjuler jordvarme-indgang
Bænken er placeret op af en syd-østvendt mur, hvor jeg netop har lagt nogle fliser. Under fliselægningen benyttede jeg mig af muligheden til at grave 2 stolper ca. 80 cm. ned i underlaget.
To stolper er gravet 80 cm. ned i underlaget.
Bænken kommer samtidig til at dække for
indgang til jordvarme.
 De to stolper bliver bænkens ben. Stolperne saves af 2 cm. under endelig siddehøjde. I dette tilfælde valgte jeg en siddehøjde på 46 cm.

Selve bænkesædet skal holdes oppe af fire tværgående brædder. To på hver side af hver stolpe. Vær omhyggelig med, at de er i vater.

Jeg saver hjørner af de tværgående brædder for at de ikke skal være alt for synlige og gøre bænken "tungere" end nødvendig.

Hjørner saves af.
Herefter saves brædder til sædet. Jeg har brugt 3 stk. brædder (32 mm. tykke) á 2 meters længde. Brædderne skrues fast ovenpå de tværgående brædder og bænken er færdig. Enkelt og hurtigt.
2 timers arbejde
I alt tog projektet mig nok 2 timers arbejde. Det er MEGET enkelt tømmerarbejde, piger! Det sværeste ved opgaven er at gå i byggemarkedet og bestille materialer! (for ikke at tale om at fragte det hjem) Der findes et væld af længder, bredder og kvaliteter, som man skal forholde sig til. Til slut et lille kønspolitisk indfald: Mange kvinder tror, at det er meget vanskeligt arbejde at udføre gør-det-selv-projekter. Det kan det også være, men ofte er det mere simpelt end at følge en strikkeopskrift... Men sig det ikke til mændene!
Brædderne skrues fast i de tværgående støtter.
Den færdige, malede bænk.
Den er allerede døbt "læsebænken".

Kommentarer

 1. Ja,jeg griber ofte også med glæde værktøjskassen og har, som du, også lavet en bænk. Dog en lidt simplere model med to træstubbe som ben. Næste projekt er nogle blomsterkasser, som skal hænge på husvæggen, så jeg kan have stedmoderblomsterne i fred for rådyrene. Og, jeg giver dig helt ret. Ofte er det nemmere end at følge en strikkeopskrift.

  SvarSlet
 2. Hvor er det dejligt at høre fra andre, som tør at prøve kræfter med indhold fra værktøjskassen. Det er SÅ skønt arbejde, i hvert fald når det lykkes:-)
  Jeg ville ønske, jeg kunne se dine projekter. Det lyder spændende...

  SvarSlet
 3. Du kan se min pippi langstrømpe låge her: http://enlandliggersdagbog.blogspot.com/2010/08/vasegrde.html. Den kommer nok ikke til at optræde i lærerbøgerne, for som en af mine venner sagde, så mangler den noget sideværts stabilitet, men den var sjov at lave og så hører de små fejltagelser også med. Det er dem vi lærer af :-). De andre projekter dukker op på bloggen efterhånden som de bliver færdige.

  SvarSlet
 4. Superflot arbejde! Jeg har planlagt lidt bænkebyggeri i år, det er nemmere med noget fast end at slæbe rundt på havestole hele tiden :)

  SvarSlet
 5. Enkelt og flot! Hmm, det tror jeg skal prøves :)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg