søndag den 28. februar 2010

De sidste frosne bær

Søndag formiddag blev de sidste frosne bær fisket op af fryseren, og der blev kogt solbærmarmelade og hindbær/jordbærmarmelade. Jeg laver altid marmelade selv; dels fordi jeg har bærrene, og dels fordi det er så pærelet, at der ikke er nogen grund til at lade være.

Opskrift på marmelade....har jeg ikke
Jeg burde skrive en opskrift her...
men som enhver landhusmor ved, så er der ingen grund til at skrive det ned, når det nu er så simpelt.
Man tager et par poser bær fra fryseren, hælder dem i en gryde, som man sætter i kog. Når det har kogt i nogle minutter hældes det sukker i gryden, som man har samvittighed til. Jeg gør altid vold på mig selv og hælder mere sukker i end jeg egentlig har lyst til, men alligevel klager ungerne over, at marmeladen ikke er sød nok.

Men denne gang, kom der virkelig meget sukker i. Når bær og sukker har kogt, tilføres lidt geleringsmiddel sammen med lidt sukker. Der røres og efter et minut er marmeladen klar. Det hældes direkte på atamonskyllede glas og låget sættes på med det samme.

Smukke romantiske glas
Jeg ville ønske, at jeg kunne vise billeder af den færdige marmelade i smukke glas med nostalgiske lukkemekanismer, men nej...her i huset kommer marmeladen på noget så uromantisk som gamle sildeglas eller hvad man nu finder i skabet. Etiketterne er ovenikøbet kun halvt taget af. (De er UMULIGE at få af) Men marmeladen smager udmærket alligevel.

Marmeladen er klar - og køkkenet dufter af søde bær - og giver måske lidt minder om sol og sommer.

lørdag den 20. februar 2010

Redningsaktion til pavillionens bevarelse

Nu turde jeg ikke "teste" min havepavillions bærende konstruktioner længere...
Der er endnu engang faldet mængder af sne (samtidig med, at der har været jordskælv...hvad sker der?), og på taget af min pavillion havde der samlet sig ca. 40 cm. tøsne.
Jeg turde ikke vente længere, for tænk hvis alt mit hårde arbejde med at bygge min pavillion ville være spildt pga. snefald.
Så jeg måtte i de lange gummistøvler her til morgen og vade gennem sne til lårene med en stige på skulderen og en kost i hånden.
Så nu har jeg det bedre. Kan vi SÅ bede om lidt forår!

torsdag den 18. februar 2010

Mere sne...

Min have har været dækket af sne i to måneder nu, og det er næsten ikke til at forestille sig, at foråret venter lige om hjørnet. Jeg har nydt sneen, fordi den har givet mig mulighed for at stå på langrendsski i skoven. Men....nu begynder det så småt at klø i de grønne fingre.
Jeg er så heldig at have min egen frøbutik (minlandhave.dk) og derfor glæder jeg mig meget til at komme til at så nogle af de nye frø. I år skal jeg bl.a. dyrke hvide radiser: "Istap" og masser af orange og lilla gulerødder. Det ser smukt ud i en salatskål. Og apropos salater, så skal jeg generelt bare have mange forskellige slags: Rucola, hovedsalaten Brune d'hiver, De Fire Årstider og måske kinakål?

Glæder mig til årets bønner
Af en eller anden grund er jeg glad for at dyrke bønner. Måske fordi, der fås så mange forskellige - men måske fordi de er ret driftsikre. Man sår et enkelt frø, og sidst på sæsonen har man massevis af bønner. Desuden kan de fryses, så man har glæde af dem året rundt. I år har jeg fået fat i nogle fine bønner, synes jeg selv. Jeg glæder mig især til "Black turtle", som er de helt rigtige sorte bønner man bruger i chili con carne. Jeg rejste for mange år siden rundt i Mexico, hvor vi morgen, middag og aften fik sorte bønner kogt ud som grød. Det lyder måske ikke så lækkert, men man opnår nærmest en afhængighed af dem - og så er det sundt. Jeg glæder mig til, at jeg skal tilberede ægte mexicanske (danske) bønner.

Status for sidste sæson
Men inden jeg laver den endelige plan for min køkkenhave, så skal jeg gøre status over sidste års køkkenhave. Jeg skriver altid notater i et lille hæfte undervejs i havesæsonen. F.eks. har jeg sidste år skrevet: "For få gulerødder!" "For få rødbeder!" Jeg kunne også have skrevet: Husk at så salat i flere omgange. Det er jeg slem til at glemme, men hvis man husker det - så har man salat i hele havesæsonen. Lige nu glæder jeg mig meget til at sætte tænderne i friske smagfulde grøntsager, som er dyrket økologisk og bare smager SÅ meget bedre end denne årstids supermarkedgrøntsager.....