fredag den 26. marts 2010

Hvad sneen gemte...

Sneen er nu næsten ude af min have, som man kan se på billedet. Til gengæld kan man også se, at mosegrise og muldvarpe i den grad har været INDE i min have.
Jeg har ikke haft besøg af fire store traktorer, men mosegrise og muldvarpe. Måske har de holdt fest?

Det ser voldsomt ud. Hvert eneste år hærger muldvarpene, men i år har været særlig slem. Men når græsset først begynder at vokse, og vi får repareret plænen, så forvandles det hele. (Selv om det kan være svært at tro på lige nu) Jeg forsøger at vende situationen til noget positivt. Som John Fedor siger i sin klassiker:"Grow Your Own Food and Vegetables", så er muldvarpe og mosegrise med til at bearbejde jorden og gøre den porøs og mere egnet til dyrkning. Hmmm...men måske ikke lige græsplænen?

mandag den 15. marts 2010

Drømme á la potager

I disse dage er jeg simpelthen ved at eksplodere af utålmodighed. Hele min store have er fortsat dækket af et tungt lag sne, og udsigten til at komme til at grave i jorden er alt for lang. Men så kan man jo altid drømme og planlægge.

Potager dyrker skønheden
I år går mine køkkenhavedrømme ud på at tage ved lære af den franske køkkenhave: Jeg vil anvende nogle af principperne fra den franske potager. En potager forener skønhed med nytte i dyrkningen af køkkenhaven. Pladsen er fuldt ud udnyttet med urter og blomster i skøn forening. Meningen er, at man til enhver tid skal høste af køkkenhaven uden det kan ses. Der er ingen bare pletter i en potager. Ofte er potageren indrettet i mindre afgrænsede bede.

Tænk i farver
Min køkkenhave er i forvejen indrettet a la potager med et urtebed i midten og fire stier ud fra midten, som inddeler køkkenhaven i fire bede. I år vil jeg forsøge at dække jorden bedre med blandingskulturer og samtidig tænke i farver. Dvs. grøn salat side om side med rød salat (f.eks. hovedsalaten De Fire Årstider) etc. Måske salat sammen med kål for at udnytte pladsen? Rødkål og hvidkål ser pragtfuldt ud sammen.
Samtidig vil jeg forsøge at fravige min trang til at dyrke i rækker. Grunden til, at jeg altid dyrker i rækker er, at det så er nemmere for mig at skelne mellem ukrudt og spirer. En lang række ens planter tyder på, at det er såede planter og ikke ukrudt. Nå, men i år vil jeg så i felter og rækker mellem hinanden.


Indramning
En potager indrammes ofte af en hæk eller en mur (i victorianske haver). Jeg ville egentlig rigtig gerne bygge en mur omkring min køkkenhave, men det er et lidt for stort projekt, så jeg må nøjes med hækken. I mit tilfælde tror jeg, at det bliver en lav hæk af lavendel. Det bliver smukt! (I hvert fald i mine drømme)
Jeg fandt også en opskrift på nogle meget enkle klatrestativer af træ i et gammelt haveblad. De skal bygges, så bønnerne og ærteblomsterne har noget at klatre op af.

søndag den 14. marts 2010

Sneen smelter, men laaaangsomt

Solen gør, hvad den kan i øjeblikket. Sneen forlader langsomt jorden, men endnu er der lang vej til, jeg kan begynde at grave i køkkenhaven. Jeg tror ikke på, at det kommer til at ske i marts måned...Æv.

onsdag den 3. marts 2010

Haren har spist mine æbletræer

I dag har det været så smukt et vejr, og jeg foretog en hurtig inspektion af haven, som stadig er dækket med en halv meter frossen sne over det hele. Jeg ser, at barken på mine tre æbletræer er spist. Der er lidt tilbage, men jeg er meget spændt på, om de stakkels træer kommer til live. De stakkels harer har været meget sultne!
Hvordan kan jeg vide, det er harer?
De har efterladt sig nogle små runde, fine visitkort...

Æbletræerne bar så fint for første gang i efteråret. Måske bliver det første og sidste gang....