tirsdag den 20. april 2010

Mistbænken er en succes!

Hvor er det sjovt, når tingene virker som forventet - eller bedre! Vores gamle sandkasse blev forvandlet til mistbænk for et par uger siden. Jeg såede lidt salat, og tænk engang: Det er allerede begyndt at komme op. Det er jo helt genialt. Vi kan snart spise frisk rucola og hovedsalat. (snart som i 3 uger....)
I går såede jeg så lidt mere: Bladbede og nogle ærteblomster. Senere kan det hele blive flyttet over i køkkenhaven, som endnu ligger usået hen. Her er stadig nattefrost faktisk hver nat. Men snart er det tid!

Vækstklokker af glas
En anden form for "mistbænk" er vækstklokker af glas, som man kan sætte over små spirer og planter for enten at drive dem hurtigere frem eller for at beskytte dem mod vind og vejr. Glasklokkerne blev ofte anvendt i den victorianske have. Dels pga. deres nytteværdi, men også pga. den dekorative effekt. Det ser smukt ud med en flot klokke midt i køkkenhaven. I den victorianske have havde man masser af den slags klokker. Indtil videre har jeg kun nogle få. Men de virker! Et par dage under en klokke kan få rabarberne til at folde bladene ud i rekordfart. Vækstklokkerne kan købes på www.minlandhave.dk

søndag den 11. april 2010

Tid til planlægning af sædskiftet

I min køkkenhave har jeg igennem mange år haft fireårigt sædskifte, men gennem årene har jeg indimellem flyttet enkelte afgrøder til andre bede pga. pladsmangel. Så i år bliver der strammet op på kvaliteten!
Sædskifte går i al sin enkelthed ud på at dele sin køkkenhave op i bede, og så lade afgrøderne rotere fra år til år. Ideen er, at sikre at ingen afgrøder står det samme sted år efter år. Ved at lade afgrøderne rotere fra bed til bed sikrer man sig naturligt mod at udpine jorden og mod diverse sygdomme.


I et sædskifte er der desuden en række fordele, man kan udnytte for at skabe en god balance i køkkenhaven. Bælgfrugter afgiver næringsstoffer til jorden, mens andre afgrøder; f.eks. kålplanter er meget næringskrævende. Derfor er det smart at lade bælgfrugter "reparere" kålbedet året efter.

Afgrøder i et sædskifte skal placeres efter botanisk familie. Af botaniske familier er der:

  • Korsblomstrede: kål, radiser, rucola
  • Skærmplanter: Bladselleri, dild, gulerødder, persille, pastinak og persillerod.
  • Lilje: Asparges, hvidløb, løg, porre.
  • Græskar: Squash, græskar, agurk.
  • Græs: Majs
  • Natskygge: Kartoftler og tomater
  • Salturt: Bladbede, spinat og rødbede
  • Ærteblomst: Bælgfrugter (bønner og ærter)
  • Kurvblomst: Salat
Ideelt set dyrker man hver familie i et bed for sig. Men sådan fungerer det for de færreste. Jeg har fire bede, som jeg fordeler de botaniske familier i. Min plan ser såden ud:

Bed 1: Dild, gulerødder, persille, pastinak og persillerod.
Bed 2: Salat, løg, porrer og squash
Bed 3: Kål, rucola og radiser
Bed 4: Ærter og bønner.

I bed 4 har jeg kun 1 botanisk familie, fordi jeg kan lide at have mange bønner og ærter, mens bed 2 består af hele 3 familier. 

Når bedene er fordelt, gælder det om at finde en optimal rækkefølge, som bedene skal rotere i. I min plan har jeg valgt at lade bælgfruger følge kål, og lade kål følge løg. Det er to af hovedreglerne i mit sædskifte, men andre modeller kan også findes. Samtidig lader jeg rodfrugter få gavn af bælgfrugternes næringsstoffer ved at lade rodfrugter følge bælgfrugter.

mandag den 5. april 2010

Ny mistbænk af gammel sandkasse

Havefolket vækkes til live i påsken. Vi farer ud i plantecentre og frøhandler, kaster os med ny energi ud i gravning af køkkenhaver, anlægger ny bede, rumsterer og regerer....men en vigtig ingrediens manglede i år. I hvert fald her i Nordjylland: VEJRET! VEJRET SVIGTEDE! Alt det med at rumstere i haven foregår i dejligt forårsvejr. Men alle påskedage har budt på regnvejr, blæst og forbandet lave temperaturer.
Jeg har ikke fået gravet så meget som et spadestik i min køkkenhave. Dog har jeg kigget på den flere gange.

Mistbænk af gammel sandkasse
I stedet har jeg klædt mig i min chilenske uldtrøje, der kan modstå sibirisk kulde, og revet den gamle sandkasse ned. Af brædderne har jeg bygget en mistbænk, så jeg snart kan sætte gang i dyrkningen af salat og andre grøntsager under beskyttende glas.
Mistbænken er ca. 130 x 130 x 20 cm. Måske er den lidt for lav, men det vil vise sig... Jeg havde et gammelt vindue til at stå, som smukt er blevet genbrugt til formålet. En mistbænk er i princippet et minidrivhus, hvor små spirer og planter kan få lov til at udvikle sig under beskyttede forhold. Derudover kan man tage bruge mistbænken til at forlænge sæsonen i køkkenhaven, f.eks. til dyrkning af salat. Jeg glæder mig til at tage den i brug.

Andre gøremål i haven
Mosegrisenes og muldvarpenes tuer og gange blevet jævnet ud, så der er basis for at græsset atter kan begynde at gro. Kaninburene er rengjorte og gødningen spredt i køkkenhaven. Nu mangler vi bare lidt sol og varme. Dagens vejrudsigt fra DMI lyder:
"Mest tørt og først skyet eller diset, i løbet af eftermiddagen klarer det noget op med lidt eller måske nogen sol. Temp. op mellem 6 og 9 grader, og svag til jævn vestlig vind."