fredag den 21. maj 2010

Dådyr lurer på køkkenhavens herligheder

I Dronninglund Storskov, som grænser klods op ad min køkkenhave, har man igangsat et sympatisk projekt. Man har besluttet sig for, at der skal leve dådyr i skoven. I gennem de sidste to år har man en dådyrflok gående på et indhegnet areal. Her har dyrene haft det godt og beskyttet og vænnet sig til, at de er blevet fodret, og at mennesker er venlige væsener.

I år er dådyrene så blevet sat fri. Normalt ser vi ikke ret mange af skovens dyr i haven eller på vores mark, men dådyrene kommer jævnligt forbi. De er ikke sky, og kender desværre heller ikke til faren ved trafik. 2 blev dræbt ved påkørsel i sidste uge lige ud for vores grund. Billedet er taget i april, hvor der endnu ikke var grønt - og køkkenhaven endnu var bar.

Søde bambier - men ikke i køkkenhaven...
Jeg synes, dyrene er sjove at iagttage, men ønsker på den anden side heller ikke, at de bliver alt for glade for herlighederne i min have. Jeg gruer for den dag de opdager, at der vokser noget i køkkenhaven. Indtil videre har de bare trampet i den... Det går kun een vej: Mere arbejde - en indhegning! Dådyr, dræbersnegle, harer....hvad bliver det næste?

søndag den 16. maj 2010

Delvis succes med de okulerede roser

I efteråret var jeg og min svigerinde en weekend i okuleringslære hos Ole. Hans familie har haft planteskole i flere generationer tilbage, så man kan med sindsro sige, at Ole har okuleret flere roser, end jeg har spist ærter...
Den erfarne herre kæmpede med sine to lærlinge, og vores tempo blev naturligvis aldrig højt, men vi fik da lavet en hæderlig portion roser.  Læs tidligere indlæg her. Ole gav dem ikke mange chancer for at klare okuleringen, for grundstammerne var meget lavstammede og levnede ikke meget plads til at okulere på. Men så skidt gik det ikke.

Et væld af nye roser
En pæn portion af roserne skyder nu fra okuleringsstedet. Grundstammen er Multiflora, og de fremkomne skud bliver til alle mulige smukke roser. Men legen stopper ikke her. Anne har allerede forberedt en ny sæson, hvor vi skal forbedre statistikken. Hun har plantet Multiflora grundstammer i massevis i en stribe af sin mark. Jeg glæder mig allerede til august, hvor vi skal gentage successen. Og denne gang er det jo to erfarne lærlinge, som Ole får med sig...

tirsdag den 11. maj 2010

Kan danske haver skabe mere turisme?

Jeg har netop i dag været til en udmærket og inspirerende temadag på KU Life (læs: Landbohøjskolen). Læs mere om arrangementet her.
Temaet var haveturisme, som er et velkendt fænomen i England og til dels i Sverige. Herhjemme kender vi det jo også, men som begreb er det nok ikke så velkendt endda.

Inspiration fra ind- og udland.
Temadagen tilbød bl.a. spændende oplæg fra James Rudoni om Wisley Garden (England), Sveriges stjerne landskabsarkitekt: Ulf Nordfjell, Susanne Vind fra Sanderumgaard, Claus Bonderup fra Haven i Hune og Astrid Jørgensen fra Geografisk Have i Kolding. Alle talte de om haveturismens udfordringer. Hvis jeg kort skal opsummere, så er den store udfordring at få forretning og haveinteresse til at gå hånd i hånd. Dilemmmaet er i al sin enkelthed: Hvor meget skal jeg gå på kompromis med min havefaglige stolthed for at skaffe penge i kassen. Egentlig bør der ikke være modsætning mellem de to ting, men ofte er der en modsætning mellem at betragte stedet som en HAVE eller som en ATTRAKTION. Hvordan skal fordelingen være mellem de to ting?

Haven er for entusiaster
Samtidig gjorde dagen også klart, at i havearbejdet (og måske alle andre former for arbejde også?) er ildsjælen en nødvendighed. Der er så meget engagement i denne branche - både professionelt, men også i privat regi. Havefolk er entusiaster. Nu har man indset, at der også kan tjenes penge på det. Hvis man altså får lavet et godt koncept.

Smukke omgivelser midt i byen
Temadagen gav også lejlighed til at nyde Landbohøjskolens smukke bygninger og haven omkring. Uhm...dejligt for en bondetøs som mig! Desuden mindede dagen mig om alle de smukke haveanlæg, som jeg endnu ikke har fået set i England, Sverige, Danmark...

onsdag den 5. maj 2010

Såtid i køkkenhaven

Jeg indrømmer det....jeg er bagefter! Heldigvis er foråret også lidt forsinket i år, så selv om vi er knap en uge henne i maj, så tror jeg ikke, det betyder det helt store, at jeg først nu har indledt såningen i køkkenhaven.

Det store gravearbejde
Det er et stort arbejde at tilså køkkenhaven. Heldigvis har jeg overstået det store gravearbejde, som altid er nødvendigt i min have. De fleste velkultiverede køkkenhaver behøver ikke at blive gravet igennem hvert år, men jeg gør det altid, for jeg døjer meget med ukrudt, der spredes via rodskud. F.eks. skvalderkål og græs.

Gulerødder og bønner i hvert sit bed
Jeg nåede ikke at få sået hele køkkenhaven i dag, men 2 ud af 4 bed er nogenlunde færdige. Det første bed blev fyldt op med fire slags gulerødder: Milan, Rouge Sang, Colmar, Blanche de Küttingen samt pastinakker, persillerod, persille samt en hel del blomster ind i mellem.

I det andet bed såede jeg bønner: Barlotto, black turtle (billedet til højre), caruso (billedet til venstre), haricot beurre de Rocbrun. Hertil kommer nogle forskellige ærter og ærteblomster. Nu mangler jeg blot at flikke stativerne sammen, som jeg drømmer om, at bønner og ærter skal vokse op af i år.


Potager og sædskifte i kombination
Som tidligere annonceret, så er målet for i år at tilstræbe dyderne fra den franske potager. Her er hovedreglen, at jorden altid skal være dækket for at mindske ukrudtet og udnytte pladsen fuldt ud. Samtidig  skal en potager være æstetisk tillokkende; bl.a. ved at plante blomster og grøntsager imellem hinanden. Begge dele har jeg haft i tankerne, da jeg såede. Jeg har sået i felter frem for rækker, og er spændt på om jeg kan finde ud af at skelne grønsagsspirer fra ukrudtsspirer, når vi kommer et par uger længere frem.

Selv om potageren ef inspirationskilden, så fraviger jeg aldrig principperne i mit fireårige sædskifte.