onsdag den 23. marts 2011

Kål: Spirer med fuld power

Efter tre dage havde savoykålen til venstre allerede spiret pænt.
Til gengæld var der intet tegn på liv hos porrerne i midten.
Det er fuld fart frem, hvis man er kålplantefrø. For godt en uge siden såede jeg savoykålen Vorbote, rødkålen Rodynda, Hvidkålen Holsteiner og Porre Blaugrüner Winter.

Savoykål og rødkål har meget grokraft
Savoykål og rødkål er meget ivrige efter at spire og når nærmest ikke andet end at komme i den fugtige jord, før frøene klækker og spiren dukker frem. Hvidkålen er en smule mere tilbageholdende, men spirer kun et par dage efter de andre. Selve spiren ser også lidt mere skrøbelig og spæd ud sammenlignet med de andre. Se billederne.


Nærbillede af savoykålen efter 6 dage.

Kålplanterne efter 8 dage. Rødkålen og savoykålen forrest
er de mest ivrige. Bagest ses hvidkål og porrerne, som svagt
er begyndt at spire.
Jeg har imidlertid sået andre kålfamilieplanter: Broccoli Calabrese og rosenkålen Rosny. Disse to besidder åbenlyst heller ikke den samme grokraft som rød- og savoykålen.

Porrer spirer på en uge indendøre
Porrer er ca. en uge om at spire. Så begynder de meget spinkle spirer at krølle sig op af frøene. Her står de ranke som opretstående tråde og vokser sig længere og kraftigere.

Man kan så i hvad som helst
Nu holder jeg øje med, hvornår de små kimplanter får det første rigtige blad. Det er nemlig det rette tidspunkt til at prikle planterne over i en ny og større potte. Til selve spiringen anvender jeg alt muligt som såbakke. Emballage er godt. F.eks. champignonbakker, bakker fra frisk pasta, jordbærbakker (klar plast) - tjah hvad som helst, hvor der enten er huller i bunden eller kan laves huller i bunden.

Vand fra bunden
Det er vigtigt, at frøene vandes fra bunden og selv kan trække vand op. Det gør man bedst ved at stille frøkasserne/potterne i en bakke. Hvis man vander direkte på jorden kommer der med det samme fugt og svamp omkring de små planter, og det er ikke godt for dem. (Det ved jeg af erfaring...)

Når planterne skal prikles bruger jeg potter fra sidste år, mælkekartonbunde og nogle nye nedbrydelige potter, som jeg har fået hjem til min butik. De sidste kan blot sættes direkte ud i jorden i køkkenhaven.
Spørgsmålet er, hvornår den rette priklingstid indfinder sig - og om kålplanterne bliver alt for lange og ranglede inden det sker? Har jeg sået for tidligt?

Jeg har ikke et drivhus, men måske kommer planterne en tur i mistbænken eller under glasklokker, så lyset kan blive bedre og forhåbentlig bremse de ranglede teenagere.... Vi får se! Kål skal der nok komme.

torsdag den 17. marts 2011

Tid til nye projekter

Foråret er ikke for alvor kommet igang her nordpå; men det er alligevel ved at være tid til nye haveprojekter.

Indkørslen før træfældningen gik igang.
Lågen er slidt, træerne og ukrudtet vokser vildt på volden.
Desuden falder bladene ned på perlegruset.
Ny indkørsel
Det første projekt er skudt igang. Vi trænger til at få fikset vores indkørsel op. Vores hus har i mange år ligget nærmest skjult bag nogle store træer, der har givet læ - men også skygge og mange nedfaldsblade. Vi vil gerne gøre indkørslen bredere og åbne op for lyset. Forhåbentlig giver det også en flottere og mere ordnet entré til huset.Vildtvoksende træer er blevet fældet
Alle træerne på volden er fældet.
Det er ikke blevet kønnere, men forhåbentlig ender det godt.
Der er blevet fældet mange træer i et meget begrænset område. Ca. 20 m2 var fyldt med selvsåede træer af forskellig art og uddøde elmetræer, der vokser på en jordvold. Det er et stort arbejde med motorsaven, den efterfølgende kløvning og stabling af brænde. Men det har givet lys, og vil sikkert også give os varme næste vinter. Men lige nu ser det ikke så smukt ud.Jordvold skal rettes til med rendegraver
Næste punkt på dagsordenen er at få gravet lidt af jordvolden af, så indkørslen igen kan blive fin og pæn. Det har jeg bestilt en rendegraver til. Volden skal så efterfølgende rettes til og beplantes med buske og et bunddække. Jeg håber, det bliver fint og giver knap så mange blade ned på perlegruset. Perlegrus og nedfaldsblade er iøvrigt en meget uheldig blanding. Bladene skal fjernes før de begynder at formulde oven på stenene.Der er masser af træ, der skal kløves.
Dejligt brænde til næste vinter.
Der er masser af andre planer for i år....men det vil vise sig, hvor meget der bliver realiseret.