fredag den 19. august 2011

Skadedyr i pastinakkerne

I aftes ville jeg høste et par pastinakker for at se, hvor store de var blevet. De første par rødder jeg tog op var overraskende små og tynde, og da jeg kiggede nærmede på dem kunne jeg se, at de var angrebet af nogle små skadedyr. Masser af små bladlus-lignende væsener sad på roden. Hvad kan det dog være? Heldigvis er ikke alle pastinakkerne angrebet. De friske pastinakker var store og fine.

Jeg tog ikke et billede af de hæslige skabninger....men alligevel håber jeg, at nogen kan fortælle mig, hvad det drejer sig om.

mandag den 15. august 2011

Staudefrø og planter i massevis

Sidste forår såede jeg en posefuld purpursolhat rundt omkring i haven. Først en række i køkkenhaven, og derefter en håndfuld på en åben plads i staudebedet. Spiring gik fint og de grønne blade dukkede frem. Men blomstring kunne de nye stauder altså ikke præstere det første år. Lidt bedre er det gået i år. Især i rækken i køkkenhaven. Her har de nye planter formodentlig fået gødning og sollys nok til at kunne blomstre. Det er selvfølgelig meningen, at solhatten skal bo et andet sted i haven - og ikke i køkkenhaven. Det er bare smart at starte her. Her kommer jeg ikke til at hakke de små planter op, fordi jeg glemte, hvor jeg lige præcis smed en håndfuld frø...

I staudebedet er der kommet store fine grønne blade, men ingen blomstring i år. Jeg tror, der er sået alt for tæt - og så har nogle af de andre store planter skygget for solhatten. Jeg lader dem bare stå og håber, at der kommer blomster næste år.

Nye stauder på vej
I år har jeg sået lychnis coronaria i et par rækker i køkkenhaven. Jeg var ret uvidende om såning af staudefrø, men jeg kan konstatere, at stauder er mindst to år undervejs. For Lychnis Coronaria står fint med lodne, grå blade, men får ikke blomster i år.

Man behøver ikke så alle frø
Et godt råd til jer, som gerne vil så jeres egne stauder: Man behøver ikke så ALLE frø i posen... Men på den anden side: Hvis man alligevel sår alle frø, så har man morsdagsgaver og værtindegaver til alle i omgangskredsen, der på en eller anden måde blot kommer til at vise en flig af haveinteresse i et svagt øjeblik. Desuden er der mulighed for at bytte stauder til diverser plantebyttemarkeder.

mandag den 8. august 2011

Enorme rødkål tager pladsen op i køkkenhaven

Jeg plejer at købe små kålplanter i maj, men i år har jeg lykkes med at så dem selv. Dvs. jeg såede i potter og sendte de små planter i pleje hos min mor, som med sin udestue har den perfekte plantebørnehave. Mine vindueskarme skaber alt for lange og lyse planter.

Sorten rodynda slår alle!
Alle mine rødkål er i år Rodynda, som er en kompakt kål med ovale hoveder. Jeg glæder mig til at smage den. Nu kan jeg så tilføje, at det også er en meget pladskrævende og meget vækst-ivrig plante. Jeg har aldrig før haft så store og fine kål i min køkkenhave. Desuden ser det ud til, at sommerfuglelarverne ikke er særlig vilde efter den. Til gengæld er de meget glade for savoykålene lige nu:-(

Allerede nu begynder rødkålene at danne hoveder, så i princippet kan nogle af dem høstes nu. F.eks. til rødkålssalat. Jeg gør det dog ikke, for lige nu er der så mange andre afgrøder i køkkenhaven, som trænger til at blive spist. F.eks. bønner.

Bønnerne høstes
De meget lange Caruso-bønner.
I går høstede jeg (for anden gang) 2,5 kg. fra mine 5 meter Saxa-bønner. Også de meget lange carusobønner er klar til høst. I år har jeg kun grønne bønner. Jeg har i flere år også haft de gule voksbønner, men jeg synes alligevel bedre om smagen af de grønne. De virker mere sprøde og lækre - og i hvert fald 20 gange bedre end en omgang "haricot verts" fra supermarkedets frysedisk!

onsdag den 3. august 2011

Skønnere kan det næppe blive...

...end lige nu, hvor haven er programmeret til at yde sit ypperste.

Morgen i haven.
Her i Nordjylland har vejret været fantastisk i over en uge nu. Hver morgen nyder jeg morgenkaffen og solen på vores østvendte altan. I det hele taget føles det som en synd at opholde sig indendøre.
Sådan skulle livet virkelig leves hver dag! Sanseapparatet er lukket helt op og havens skønhed og dufte går direkte ind i sjælen på mig. Undskyld det måske lidt for højstemte ordvalg, men er det ikke det, haven gør ved os?

Graham Thomas


Alt går så stærkt
Pludselig går det hele så hurtigt: Bærrene blev modne først i juli og kun resterne er tilbage til fuglene. Køkkenhaven kan tilbyde salat, rødbeder, bladbede, bønner, ærter, gulerødder, savoykål, løg og squash i store mængder. Aftensmaden indeholder store mængder af grønsager lige nu. I aften skal vi prøve at grille rødbeder.

Roserne blomstrer lystigt. Især her i det gode sommervejr. Hver dag springer nye blomster ud: Graham Thomas, Charles Austin, Kronborg, Flammentanz, White New Dawn, Schackenborg, mens Rose de Reschts er færdig for i år.

Jeg nyder det, mens jeg samtidig godt ved, at august er sidste sommermåned, men det vil jeg ikke tænke på lige nu.