fredag den 30. september 2011

Grøn salat i sneen. Er det virkelig muligt?

Omkring første september gav jeg mig til at så i køkkenhaven. Det er aldrig sket før, og det er med en vis skepsis, at jeg såede asia-salaten med det meget optimistiske navn: "Green-in-snow".

Indtil videre kan jeg sige, at det går meget godt. Salaten er spiret til 3 cms højde. Nu er jeg bare spændt på, om den kan nå at vokse sig større inden vækstsæsonen lukker sit vindue.

Som grøntsagsdyrker lærer man hele tiden nyt. F.eks. at salat ikke kun er en sommerspise. I år er det for første gang lykkes mig at have salat fra maj til september. Og måske rækker salatsæsonen endnu længere...

Sommerens (efterårets) mirakel
Jeg har opdaget bataviasalatens fortræffeligheder. I år har jeg sået "maravilla de verano", som er en fortræffelig salat, der for alvor viser sin styrke her i efteråret. Jeg såede den allerede i foråret, men det kunne sikkert udmærket have ventet til senere på sæsonen. Maravilla de verano er en grøn opretstående salat med rødlige kanter, som klarer sig fint igennem sommervarmen uden at gro i stok. Den står bare der og venter på det kølige efterår, hvor den er en fin afveksling til aftensmaden og madpakkerne i en tid, hvor køkkenhaven bugner med squash, gulerødder og rødbeder. Engang imellem er det rart med noget lidt lettere, som f.eks en salat.

Advarsel: Her følger lidt salgsgas. Sorten er udsolgt fra minlandhave.dk i år, men er klart een af de sorter, der er at finde i butikken næste år.

fredag den 16. september 2011

Endelig blev pavillonen færdig

 (Næsten)

Den omsider færdige havepavillon. Nu med top og sider.
Det har taget mig to år at bygge min havepavillon. Jeg troede, det ville tage en weekend.
Her i weekenden fik jeg endelig konstrueret pavillonens top og sat den på. Nu mangler jeg kun lidt pigsten i belægningen, men det er jo strengt taget ikke en del af selve pavillonen.

Næsten lige stolper
Måske er det ikke verdens smukkeste pavillon. Den blev stort set, som jeg havde forestillet mig, men det er nok ikke helt med vilje, at den er blevet lidt småskæv hist og pist. Stolperne er næsten lige!

Men det er min pavillon, og ærlig talt er jeg stolt over, at have bygget den helt selv fra scratch. Hvor meget kan man egentlig forvente af en kvinde, som ikke tidligere har bygget noget mere ambitiøst end et spækbræt i femte klasses sløjdlokale? Den her havepavillon er mit værk. Der skal jeg sidde og nyde havepragt lige foran mig.

Gult og hvidt
Mod vest har jeg etableret et lille gult bed, men forhåbentlig bliver det lidt større med tiden.

Mod syd har jeg planer om et hvidt/lyst bed, men indtil videre er der kun græs for at kvæle de enorme mængder af skvalderkål, som boede der før pavillonen blev anlagt. Der skal også vokse klatreplanter op ad pavillonens sider. Måske kan de dække lidt af skævhederne....

Den spæde start i 2009.


Der bliver lagt tag på.