tirsdag den 24. januar 2012

Undskyld og tak, Vilhelm!

Her den anden dag, gav jeg mig til at rydde op i vores mange kogebøger. Det førte til, at jeg fandt en gammel havebog fra 1977, som min svigermor har foræret mig. Hun er ikke selv grøntsagsdyrker og syntes vel, at jeg havde mere glæde af den end jeg. Bogen hedder: "Få glæde af køkkenhaven" og er oversat fra engelsk. Den rummer grundige gennemgange af dyrkning samt anvendelse af diverse grøntsager, men det allerbedste er den danske indledning, som gennemgår køkkenhavens historie.

Det hele begyndte med Vilhelm
Her kan bl.a. læses, at munken Vilhelm fra cistercienserordenen i 1165 blev kaldt til Eskildsø og her indførte grøntsagsdyrkning. Munkene dyrkede især lægeurter og altså også spiselige afgrøder. Men at urter kunne spises faldt ikke i god jord hos de kødspisende nordboere. De andre munke samt folk omkring klosteret var forargede over de grønne spisevaner, som her gengives fra Krøniken: "Hvorfor er dog denne stodder kommen til os, han drikker selv ikke meget, men omsætter klosterets midler i sølv og guld og giver os kun træernes blade og markernes urter i stedet for mad."

Vi er nu efter 900 år nået så langt, at vi med rette kan sige: Undskyld og tak Vilhelm!

Vilhelm, også kendt som havehelgenen.
Vi er først lige begyndt
Egentlig havedyrkning kom først til i 1500-tallet. De første haver blev anlagt omkring 1520 efter Christian den andens forlangende. I mange år var haveanlæg og havedyrkning forbeholdt adel og konger. Bogen fremlægger også, at man så sent som i midten af 1800-tallet begyndte at spise tomater og bønner i Danmark. I starten dyrkede man tomat som prydplante - og først senere turde man spise frugten.
I sidste halvdel af 1800-tallet begyndte den folkelige udbredelse af havedyrkning i Danmark. Så ærlig talt: Vi er stadig kun lige begyndt!

søndag den 8. januar 2012

Her er køkkenhavefolkets foretrukne sorter

Rundt omkring i landet er der mange, som har opdaget, at dyrkning af grøntsager er sjovt, sundt og giver velsmagende mad. Dejligt! For mig er køkkenhaven (og haven i øvrigt) en skøn interesse, som giver mig glæde og mening. Jeg nyder både arbejdet og maden, der kommer ud af det. Min haveinteresse har betydet, at jeg for et par år siden åbnede en lille webshop: minlandhave.dk, hvor jeg sælger økologiske frø til andre, der også kan lide at dyrke selv. Det er sjovt og giver mig indblik i, hvad der er populært i andre haver end min egen.

Omsætningen i minlandhave.dk nok ikke er stor nok til at fastslå nationale trends, men alligevel giver sidste sæsons salg måske alligevel et fingerpeg om, hvad der er populært for tiden.

Her kommer sidste sæsons Top 5 bestsellere i minlandhave.dk:

1. Stribet rødbede, chioggia
2. Lilla gulerod, rouge sang
3. Squash, Cocozelle von Tripolis
4. Rødbede, Forona
5. Spinat, Butterflay


Rødbeder er et hit i danske køkkenhaver
Rødbeder er klart populære. På min top 5 finder man hele to rødbedesorter. Det er også en sund og dejlig grøntsag, som er blevet genopdaget i de danske køkkener. Rødbeden er ikke længere noget, der (kun) skæres i skiver og syltes i glas. Her hos os bliver der spist mange rødbeder - og Forona er nok den sort, jeg finder mest anvendelig, fordi den er aflang og nem at skrælle. Sidste sæsons vinder: Chioggia kan også klart anbefales. Den er lys, stribet og ret vinterholdbar. Man skulle måske tro, at det er en ny og moderne opfindelse, men det er faktisk en gammel sort, som nu er vendt tilbage.

Populær grøntsag i de danske køkkenhaver:
Squash. Her er det Cocozelle von Tripolis
og den gule Gold Rush.
Squash - alsidig og frodig
Også squash er populær. Lige uden for top 5 finder man nemlig en gul squash: Gold rush. Squash er fascinerende planter med en grokraft, der imponerer. Derudover er squash anvendelige til meget forskellig madlavning. Hos os bliver squash anvendt i kødsauce, boller, kager, ratatouille, på grillen og meget mere. Squash kan ikke lagres særlig længe, så der er ikke grund til at have flere planter end, man kan aftage squash fra. Det er dog vanskeligt, og jeg er sikker på, at der er mange arbejdspladser i Danmark, der har en kurvfuld squash stående i squashsæsonen med påskriften: "Værs´go at tage!"

Blandt blomsterne er der to slags, der har overtrumfet alle:

1. Stolt kavaler, cosmos bipannatus
2. Purpur solhat

Begge planter er skønne og findes i min egen have. Den første er enårig og nem at tage frø af, hvis man vil det. Jeg har den altid i køkkenhaven, som et æstetisk indslag.

Purpur solhat er en skøn og speciel staude, som er driftsikker, men en lidt langsom starter. De første par år skal man ikke forvente at kunne plukke store buketter af den. Jeg har tidligere skrevet om mine eksperimenter med purpur solhat. Se her.

Jeg vil gerne have endnu flere staudefrø i min webshop, men det er svært at finde økologiske leverandører. Jeg hører gerne fra jer, hvis I kender nogle i ind- eller udland, som er godkendt til økologisk produktion.


tirsdag den 3. januar 2012

Nyt år - nye drømme

Et nyt år  - og dermed et nyt haveår - venter foran mig. Jeg glæder mig vildt til foråret kommer, men vinterhalvåret er efterhånden også blevet havesæson for mig. Det bliver til enkelte ture i haven, mens jeg undgår at kigge på de alt, alt for mange muldvarpeskud. Dog er den største glæde i vinterhalvåret at drømme om det, som haven skal blive til med tiden. Hver eneste sæson forsøger jeg at gøre haven endnu skønnere. 2012 bliver ingen undtagelse.

Det med haven har forlængst taget overhånd!
Faktisk har jeg en helt klar plan, som tydeligt viser mig, at det med haven forlængst har taget overhånd. Der er ikke noget at gøre. Jeg kan ikke tales til fornuft. Haven er en livsnerve for mig. Det er en vanvittig ambitiøs plan, som jeg håber bliver realiseret, inden jeg bliver for gammel til at passe haven. Nogle gange tænker jeg, at jeg måske kun har 30-40 havesæsoner tilbage! Skrækkelig tanke, som jeg vist lige skal have en coach til at hjælpe mig med at få vendt til noget positivt.En ny køkkenhave
I år skal jeg udvide min køkkenhave betragteligt. Jeg er så heldig at have masser af plads. Køkkenhaven bliver anlagt i en kæmpestor halvcirkel med en radius på 16 meter. Der skal være 4 store bede, nogle højbede, kompostafdeling, drivhus, skylleplads, regnvandsopsamling og espalierfrugttræer. Tegningen ligger klar og udvidelsen er programsat til marts. Nøj, hvor jeg glæder mig. Det er et stort anlægsprojekt, som under ingen omstændigheder bliver færdigt i år. I år skal stier og bede anlægges, mens drivhus, højbede og espalier må vente til næste år.
Masser af udfordringer venter
Den nye køkkenhave kan producere langt flere grøntsager, end det er muligt for mig nu. De første par år bliver formodentlig lidt magre, for det tager nogle sæsoner inden jorden er forbedret tilstrækkeligt. Der bliver også en del ukrudt at fjerne i de første år, men hvis man tænker på alle udfordringerne, så tør man jo ikke gå i gang med noget.

Der er blot et problem: Hvem skal spise alle de grøntsager, som jeg kommer til at dyrke i de kommende år?