tirsdag den 26. juni 2012

Bladselleri og knoldselleri er godt på vej

Knoldselleri Monarch står godt.
 Skønt jeg før har øffet lidt negativt om, hvordan det går med min køkkenhave i år, så er der da også lyspunkter. Faktisk hører jeg fra andre haveejere, at der har været så koldt i denne sæson, at alting er bagefter. Det er også min oplevelse. Men som sagt: Noget går godt.

Som jeg tidligere har skrevet, så har jeg i år indført knoldselleri og bladselleri i mit køkkenhavesortiment. Jeg såede frøene indendøre i marts, og nu står der lange rækker af sunde og fine grønne planter i min køkkenhave. Det synes jeg er ret fantastisk. Jeg ser meget frem til at kunne høste store og fine knoldselleri. Det er en allertiders vintergrøntsag. 

Det ser lovende ud

Bladselleri og knoldselleri ligner til forveksling hinanden, når de står der i køkkenhaven, men knoldselleri er lidt mere kraftig og busket end bladselleri. Bladselleri ser meget lovende ud, og jeg tror ikke det varer længe, inden man kan tage sig en lille smagsprøve.

Knoldsellerien ser dejlig sund ud, men der har endnu ikke dannet sig knolde. Jeg holder øje...
Bladselleri Pascal

søndag den 24. juni 2012

På havefestival i Milbak

 Vanvittigt! Var min konklusion på besøget i Ulla og Jens have, Milbak. Vanvittigt på den positive måde. Tænk, at man kan have SÅ stor en have med så stor mangfoldighed og skønhed. Stauder, roser og blomstrende buske sat sammen på imponerende vis. Jeg anbefaler alle i det nordjyske at lægge vejen forbi Milbak for at få inspiration til haven.

Det meget store område byder på en variation af stauder, blomstrende buske og roser. Overalt er der stier, der fører en rundt mellem de mange bede. Terrænet er stærkt kuperet, hvilket blot gør det hele lidt mere interessant. Midt på Jyske Ås lægger haven godt gemt ned af en grusvej. Tænk, hvad der rundt omkring i Danmark ligger gemt på villaveje, grusveje, bag hække og hegn!

Et flor af storkenæb. Smukt.

Fantastisk have

Man kan ikke overskue haven på en gang. Jeg er virkelig imponeret over, at man kan anlægge og holde en så imponerende have. Så vidt jeg ved, er der ingen gartner involveret. Fantastisk. Det vidner om, hvor dybt haveinteressen kan bide sig fast, for der skal mange timer til. Ingen tvivl om det.

Se mere her: http://milbakhaven.mono.net/

torsdag den 21. juni 2012

Der er fugle i min have

Det burde jo ikke være nogen overraskelse for mig. Men i år har jeg pludselig fået øjne for de mange forskellige fugle, som bor i min have. Det burde egentlig være omvendt, for jeg har fældet et stort og gammelt læhegn og nogle store grenbunker. Faktisk er der ryddet så meget op, at jeg sikkert har fjernet flere af fuglenes boligblokke. Planen er selvfølgelig at plante nyt, men lige nu er der ret åbent, og det har måske betydet, at jeg bedre kan se, hvad der foregår derude.

Jeg er fugleanalfabet

Problemet er nu, at jeg er total fugle-analfabet. Jeg kan kende en solsort - hvilke der næsten ikke er nogen af - musvitten, gråspurv (hvilke der næsten heller ikke er nogen af), vipstjert, viber, alliker (som bor i vores ikke-fungerende skorsten) og en bogfinke. Så er der ikke mere fugle og fauna at hente i mig.

En lille rede.
Imponerende byggeri:
Grov udvendig og blød og varm inderst.


Kan man google fugle?

Nu bliver jeg jo nysgerrig. For jeg ser grønne og gule spurve, spætter, svaler og rovfugle. Nu mangler jeg jo både kikkert og fuglebog. For prøv lige engang at google en fugl, du har set: "grøn fugl" eller "grøn spurv". Meget vanskeligt at få noget fornuftigt ud af. De fleste resultater er tilbud på forskellige varer, man kan købe.

Musvitterne har jeg dog styr på. De bor i alle mine fuglekasser. Jeg er fascineret af, hvor let det er at få fugle til at flytte ind i de boliger, man tilbyder dem. Nogle gange flytter de også ind i de boliger, man ikke har tilbudt dem. F.eks. så jeg her til morgen en musvit flyve ind i en udluftningskanal til badeværelset. Hmm....

"Fuglekassen"

For lang tid siden fik min mand en "fuglekasse", der fungerer som camouflage for en flaske et eller andet. Huset kan så sættes op i pavillonen som en form for camoufleret barskab. Måske en bizar form for havemøbel, men lidt sjov alligevel. Den fuglekasse har stået indendørs lige siden og har ikke været i brug. Her i foråret satte jeg den ud på havebordet for senere at ville tage den med mig ud i pavillonen og hænge den op. Jeg havde dog planer om at lukke hullet for at forhindre fugle i at bygge rede deri. Men det nåede jeg ikke. Fuglekassen stod der på bordet i nogle dage, og pludselig var der unger derinde. Så havebordet har været fredet i et stykke tid. Nu har ungerne forladt reden, og måske jeg skulle skynde mig at hænge barskabet op inden et nyt kuld kommer til.

mandag den 11. juni 2012

Hallo - det er sommer!

Min nyanlagte og meget smukke køkkenhave er bare SÅ vellykket. Alt er blevet nøjagtig, som jeg ville have det. De fire bede er smukt indrammet med de rustne stålkanter, læbælter er ryddet og der er anlagt nyt græs omkring, så haven nu hænger meget bedre sammen med huset. Jeg føler virkelig, at rammerne nu er skabt for en virkelig fin have. Man finder mange finere og mere frodige haver end min, men forhåbentlig bliver min have også en frodig og fantastisk have engang. Men jeg kommer nok til at vente lidt.


Udbyttet bliver begrænset

Jeg vidste godt, at udbyttet i køkkenhaven i år ville blive begrænset. Jorden i de fire bede er næringsfattigt og hårdt, fordi det ikke har været dyrket før. I år har øvelsen bestået i at anlægge haven, og næste år går jeg for alvor i gang med at bearbejde jorden. Denne sæson har jeg hurtigt arbejdet jorden igennem, men der er ikke blevet tilført kompost eller organisk materiale. Det giver jo ikke det store at tære på for grøntsagerne. Og det ses. De spæde grøntsager vokser virkelig langsomt. Det skyldes helt sikkert den manglende næring, men også det kolde vejr. Det er jo sommer for pokker!

Så jeg er lidt trist, men forsøger alligevel at holde fast i, at havemæssigt går alt efter planen. Det er bare ikke så fedt at se på de udpinte forhold. Lidt grøntsager skal der jo nok komme alligevel. Det bliver bare ikke mig, der i år kommer til at svanse ind til mine naboer og vifte med årets første salathøst...Jeg må tålmodigt vente. Det skal nok blive godt engang.