torsdag den 24. januar 2013

Drivhusdrømmen bliver så småt til virkelighed

Jeg har i lang tid ønsket mig et drivhus. Igen. For jeg har såmænd haft et drivhus et kort øjeblik. Det var et lillebitte alu-drivhus fra det lokale byggemarked. Jeg havde glæde af det i halvanden sæson, før ruderne først blæste ud - og derefter knækkede stellet fuldstændig sammen i en vinterstorm og lignede mest af alt et spil Mikado.

Hjemmelavet kram
Nu prøver vi en anden model. Mit kommende drivhus bliver hjemmelavet, er stort og af de gode klassiske materialer: Træ og glas. Placeringen er bestemt. Huset kommer til at ligge på "fodboldbanen", som jeg fik anlagt i forbindelse med køkkenhaven sidste år. Drivhus og køkkenhave kommer til at hænge fint sammen, og jeg glæder mig til de mange gode timer, jeg skal have i det hus. Sikke nye muligheder, der er på vej. Der skal forspires og dyrkes så eksotiske ting som tomater, agurker, meloner, peberfrugt og chili:-) Dog kommer huset nok ikke op tidsnok til at forspire noget i år.

Drivhuset bliver stort nok til både at kunne dyrke i, dase i, rumstere med planter og frø og så er der også planer om at lave en form for skylleplads/køkken.

Drivhusets skelet bygges indenfor, og sættes sammen i mindre etaper. Til foråret fragter vi det ud i den blivende plads i haven og samler det hele.

torsdag den 3. januar 2013

Årets mest populære grøntsager i køkkenhaven

Skønt mit salg af grøntsagsfrø ikke kan hamle op med de store virksomheder i branchen, så morer jeg mig med at lave en lille vurdering af årets køkkenhavehits, baseret på salget i min frøbutik.

Grove grøntsager hitter

Som det også var tilfældet i 2011, så er det stadig de grove grøntsager som kål og rodfrugter, der er populære i køkkenhaverne. Sidste år var rødbederne - og især den stribede Tondo di Chioggia - det store hit.

Det blev den igen, dog med vintergrønkålen halsende bagefter. (pt. udsolgt) Andre højdespringere var rødløg og forårsløg.

Vi danskere har genopfundet den gamle klassiker: Grønkålen og har fundet andet at bruge den til end julens kogte udgave. Grønkål er blevet basis for mange spændende salater. Grønkål har en lidt sød smag, når den er frisk.

Der er god grund til at dyrke kål, om så det er rød-, hvid-, spids-, blom-, savoy eller grønkål. Det er sundt, og så får man utrolig meget mad ud af det ganske lille frø, som det hele starter med. Kål er relativt nemt at dyrke, men kræver en del plads. Det opvejes dog af, at man ikke behøver så mange planter.

Midt i januar er de nye frø klar til salg i Min Landhaves webshop. Jeg kan kun gætte på, hvad næste års hit bliver....men mon ikke, vi giver os til at dyrke flere af de grove grøntsager som f.eks. pastinakker, knoldselleri og kål?

onsdag den 2. januar 2013

Tilbageblik på 2012

Som haveentusiast ved man, at balancen mellem handlekraft og tålmodighed er svær. For at udvikle sin have er det nødvendigt at gribe til handling. Omvendt kan man ikke handle sig til drømmehaven, for der er ingen genvej mht. vækst. Man må finde tålmodigheden frem og vente på, at planterne vokser til og skaber det æstetiske udtryk, man har drømt om.

Nogle gange tænker jeg, at det går alt for langsomt i min have. Kunne man dog bare hurtigt nærme sig den store masterplan med haven! Men når jeg så ser tilbage på dette haveår, så er der dog alligevel sket en del i min egen landhave.

Køkkenhaven

Årets største skridt mod masterplanen var anlæggelsen af den ny køkkenhave. Det var så utrolig herligt at bevæge sig fra idé, til tegning, til handling! Nu ligger den store halvcirkelformede køkkenhave med de fire bede derude i haven og venter på foråret. Allerede i år har der været produceret fine grøntsager, selv om jorden ikke er optimal endnu. Ambitionen for 2013 er at jordforbedre og dyrke endnu flere fine afgrøder. Hele anlægget er endnu ikke helt færdigt. (mon det bliver det?) Pigstenscirklen er ikke afsluttet, og jeg har også nogle fine planer med espalier-træer osv, som endnu kun er på tegnebrættet.

Her er en lille billedkavalkade fra anlæggelsen af køkkenhaven:
Små forandringer rundt omkring

Et meget lille skovbed blev anlagt i haven. Det viste sig dog at være for mørkt og tørt til rododendron. Til foråret planter jeg hostaer i stedet. Bedene omkring pavillonen er også godt på vej. Sidste år blev de plantet til, og her i efteråret blev der flyttet lidt rundt på nogle planter, så der gerne skulle blive et mere spændende gult bed - og et hvidt bed.

Vores indkørsel kom et skridt videre i 2012. Sidste år blev en pæn mængde af store træer fældet, og der kom lys ind til vores hus. Et nyt lille parkeringsområde blev anlagt i år, og her i november plantede jeg en lille taks-hæk, som jeg er spændt på at følge.

2013 

2013 byder på flere spændende forandringer i haven. Et drivhus er på tegnebrættet, og jeg forventer, at vi begynder byggeriet meget snart. Det bliver helt sikkert den største begivenhed i 2013. Jeg glæder mig! Jeg håber, at jeg også kan få tid til at anlægge et nyt stort bed med roser og stauder. Så kan jeg mærke, at det med formklippede buske slet ikke er en dum tanke.... Jeg kan bare slet ikke vente til det bliver forår! I ønskes alle et godt haveår!