tirsdag den 30. juli 2013

Min køkkenhave er skøn

For mig er der (mindst) to gode grunde til at have køkkenhave:

  • Vi har adgang til friske og gode råvarer
  • Køkkenhaven er et smukt indslag i min have
Min nuværende køkkenhave er stadig ny, og jorden er slet ikke optimal endnu. Så kombinationen af tørke, sandjord og manglende struktur og næring i jorden gør, at nogle af grøntsagerne har lidt svært ved at klare sig. Men vi får grøntsager nok. Salat, squash, kål og bønner ser udmærket ud - og smager godt.

Skønheden har det fint

Det andet formål med min køkkenhave: Skønheden, har det derimod fint. Lige nu er køkkenhaven supersmuk med morgenfruerne, guldvalmuerne, de blomstrende fennikel og de velvoksne planter. Jeg nyder synet hver eneste dag.

Vanding i tørken

Her i varmen har det været nødvendigt at vande. Det bliver ikke gjort i tilstrækkelig grad, men nok til, at de stakkels planter kan leve. Her er virkelig tørt. Så jeg krydser fingre for, at der kommer regn her i eftermiddag. Indtil videre er der varmt og gråt.

Billeder fra køkkenhaven netop nu:lørdag den 20. juli 2013

Fyldt op med inspiration fra England

Jeg er netop kommet hjem fra familieferie i England/Skotland. Hele familien var afsted på biltur gennem Storbritannien. Selvom det ikke var en haveferie, så skulle der jo holdes pauser undervejs - og hvorfor ikke standse ved en have frem for en rasteplads? Argumentationen blev købt af ungerne, så jeg fik lejlighed til at se 3 haver undervejs. Der er SÅ mange billeder at vise, at bloggen ikke er egnet, men hvis man gerne vil se billeder fra haverne, kan de findes på Pinterest:

1. Wisley Garden
2. Levens Hall Garden
3. Drummond Castle Garden (Skotland)

Der er så meget at fortælle om de tre haver, så denne gang skal det kun handle om Levens Hall Garden.

Levens Hall Garden
Levens er verdens mest berømte eksempel på en topiary garden (siger de selv). Gammel er den også. Flere hundrede år har disse formklippede skønheder på bagen. Hvor var det fantastisk! Det var helt tilfældigt, at det blev denne have, vi valgte at stoppe ved - og heldigvis for det! Jeg kan varmt anbefale et besøg og viser et par billeder der fra her. De formklippede skønheder var dog ikke det eneste Levens Hall kunne prale med. I det hele taget var det fascinerende at gå igennem flere hundrede år gamle hække, se de smukke staudebede og nyde det velgennemtænkte design.

Ha-ha!
Også havens "ha-ha" var interessant. En ha-ha er et udsynssted til naturen omkring haven, som er udformet som en brat skrænt fra haven og ned til de omkringliggende marker. Det betyder, at man uhindret kan kigge ud, uden at dyrene kan komme ind. Levens Hall har metervis af hække, som lukker af for udsyn, undtagen ved havens ha-ha. Jeg tror, jeg ønsker mig en dådyrs ha-ha:-)

Blomsterkummen er fokuspunktet for den akse, som går fra centrum af
haven og ud i det uendelige. Bag kummen ses den afgrund, som
kaldes for en ha-ha. Dyrene kan ikke komme ind - haveejerne kan se ud i
det omkringliggende landskab.

Flere billeder kan ses på Facebook

mandag den 1. juli 2013

Et dårligt rosenår (indtil videre)

Rose de Rechts er den første rose i blomst.
 Jeg er og bliver næppe kendt for mine evner til at dyrke roser. Jeg har en del af dem (roserne  - ikke evnerne:-) ), men jeg er for sløv til at vande og gøde. Alligevel har jeg roser, som jeg har haft i mange år. Dog har denne vinter været særdeles hård ved roserne. For første gang i mange år har jeg haft døde roser - og andre burde måske aflives... Mine slotsroser: Schackenborg og Kronborg ser meget triste ud i år, og jeg tvivler på, de kommer sig. Det kolde forår har været hårdt for dem.

Bladene ruller

Mange af mine roser har i år (og tidligere år) været angrebet af "bladrulle-syge", som i virkeligheden er angreb fra den lille rosenbladhveps, som flittigt lægger æg på roserne. Æggene bliver til larver, som ruller sig ind i bladene. Det hæmmer rosen og ser væmmeligt ud. Jeg gør, hvad jeg kan for at fjerne dem alle - men i år er det slemt. Især Rose de Rechts er hårdt ramt. De engelske roser er ikke så hårdt ramt. Som regel vokser roserne fra angrebene, når de er kommet godt i vækst. Som altid med roser er kuren: Vand og gødning.

Mere om rosenbladhvepsen: http://www.havenyt.dk/spoergsmaal/skadedyr/13171.html

Sen blomstring


Rose d' rechts blomstrer netop nu som de første. Det er sent. Jeg plejer at have roser i juni, men i år er det sent. De engelske roser samt mine klatreroser er slet ikke kommet i gang endnu. Så håber jeg, at det er sandt, når nogen siger, at alt godt kommer til den, der venter...
Bladene rulles sammen om knopperne.
Rosenbladhvepsen er på spil.

Thomas Graham er på vej...