søndag den 25. august 2013

I åben krig!

NU er jeg vred, og NU bliver der krig. Krig mod Bambi og hans familiemedlemmer. Her vil jeg godt i parantes bemærket skyde ind, at jeg virkelig havde håbet på en form for gensidig tværkulturel forståelse for hinanden a la "der skal være plads til os allesammen"-agtig løsning, men jeg må nu indse, at der er ikke plads til alle dyr i min have.

Vi er flere om at elske min køkkenhave
Som de trofaste læsere har bemærket, så har jeg et voksende problem med dådyr i min have. Dådyrene blev udsat i skoven (som min grund grænser op til) for 3 år siden, og de har i stigende omfang besøgt min dejlige have. Især køkkenhaven sætter de stor pris på.

Dådyrene jages endnu ikke, så de er overhovedet ikke sky som f.eks. rådyrene. De går altid i store flokke, og er store dyr, så de kan forårsage en del skade i en have.


Først nøjedes de med at spise porrer og kål i vinterperioden. Okay, det går an.
Så spiste de kålplanter i foråret.
Så spiste de ærter og blomster i køkkenhaven.
Så spiste de ærter, blomster og bladbede i køkkenhaven.
Så trampede de rundt i mine fiberdugstunneller.
Så spiste de nyplantede lindetræer.
Så spiste de ærter, blomster, bladbede og rødbede (som de trækker op af jorden) i køkkenhaven.
Og....
nu spiser de også mine NYPLANTEDE ÆBLETRÆER.

Det får bægeret til at flyde over. Jeg havde endda gjort mig umage med at beskytte stammen med net. Men så har de da bare spist alle bladene. No problem! Tilbage har jeg ribbede æbletræer.

Jeg er ærgerlig over det, og havde håbet det ikke var nødvendigt, men nu bliver der bestilt vildthegn. Hele grunden bliver hegnet ind. Besværligt - ja. Dyrt - ja. Grimt - ja. Nødvendigt - ja!

søndag den 18. august 2013

Det fine hvide bed

Jeg er ikke så trænet i at sammensætte mange forskellige farver i mine bede. Derfor holder jeg mig til det simple, hvilket betyder 1 eller 2 farver i samme bed. For et par år siden oprettede jeg et nyt lille bed ved pavillonen: Det hvide bed. Måske har jeg plantet lidt tæt, for i år klemmer planterne sig noget sammen.

Bedet står smukt hvidt nu, men endnu er jeg ikke blevet så dygtig, at jeg kan fremvise et hvidt bed hele sæsonen. Jeg skal have skaffet nogle planter, som leverer hvide blomster tidligt på sæsonen. Lidt senere på efteråret må jeg have gravet nogle løgvækster ned, der kan lyse op til foråret.

Sådan ser der ud nu:
Det hvide bed ved pavillonen. Det gule bed ses i baggrunden.

Et nyt bed er på vej her i haven. Det er første etape af et MEGET stort bed. Det nye bed får forskellige farveafsnit, adskilt af takshække. Første etape kommer til at rumme blå/lilla + pink. Jeg er begyndt at plante til med stauder og buske, men der er lang vej endnu. Om et par år bliver det godt:-)


søndag den 11. august 2013

Derfor dyrker jeg køkkenhave


Billedet siger vel det hele: Det er lønningsdag i køkkenhaven netop nu. Det bugner med grøntsager, som gerne vil høstes og spises. Vi høster bønner i kilovis, squashplanterne producerer hvide, grønne og gule squash til overflod. Også rødbederne er klar. Salaten står med flotte hoveder, der er løg, forårsløg, bladbede og ikke mindst gulerødder. Aftensmaden bliver tilberedt med så mange grøntsager som overhovedet muligt.

Med andre ord: Det er nu, at både jeg og familien får belønningen for de mange timers arbejde, som jeg bruger i køkkenhaven. Jeg elsker den daglige høstrunde, hvor jeg beslutter, hvad der skal på bordet. Grøntsagerne smager fantastisk, og også den æstetiske belønning er stor. Køkkenhaven står så flot med orange, gule og pink blomster mellem alt det grønne.

Dådyrene høster også

Dådyrene er superglade for ærter. Rækkerne med ærter er trofast blevet beskåret til ca. 10 cm.s højde gennem hele sæsonen. Bønner og squash står i samme bed - urørte - men ærterne er dådyrenes slik! Men nu har de også fundet mine rødbeder. Både de stribede og de runde rødbeder er blevet gnavet i af de store dyr. Det er lidt træls, for rødbederne er gode at bruge langt ud på efteråret. Det bekræfter mig i, at jeg på den ene eller anden måde må stræbe efter at indhegne køkkenhaven.