søndag den 13. oktober 2013

ENDELIG!

Efter "kun" 5 måneders sagsbehandlingstid lykkedes det mig at få tilladelse til at rejse et drivhus i min have. Se tidligere indlæg. 

Det er lykkedes at få alle nødvendige dispensationer, så jeg nu kan gå i gang med at bygge. De længe ventede papirer har ikke fået lov at ligge ret længe på skrivebordet hos mig, før der er blevet gravet ud til sokkel og bygget sokkel. Og så i går skete det fantastiske: Drivhuset ankom til matriklen og byggeriet kunne for alvor begynde.

Det er et hjemmebygget drivhus af træ. Sidste vinter - hvor jeg naivt stadig troede, at drivhuset skulle rejses i foråret - blev drivhuset bygget i elementer inden døre. Elementerne ankom så i går som samlesæt, og vi kunne begynde at sætte det hele op. Sikke langt, man kommer på en dag!
Soklen tegner omridset af de 33 m2 drivhus.

Drivhuset måler ca. 33 m2 og bliver bygget i fyrretræ og malet grundigt med træbeskyttelse. Selvfølgelig var det meget bedre, hvis det var af hårdt træ, som ikke stiller så store krav til vedligeholdelse som fyrretræ, men det er jo en afvejning af muligheder, økonomi osv. Der skal bruges i alt ca. 120 glas (80 x 90 cm), som jeg har købt på et nedlagt gartneri.

Spærrene monteres et af gangen.

Der er selvfølgelig lang vej endnu, inden drivhuset står helt færdigt, men nu kan jeg se, at drømmen bliver til virkelighed. Bedre endnu er det, at køkkenhaveanlægget bliver fuldendt med drivhuset. Jeg siger jer, det bliver godt!

fredag den 4. oktober 2013

100 nye taks på plads

I følge min master haveplan, skal der være masser af stedsegrønne hække i min have. Jeg elsker de mørkegrønne takshække, så det bliver der fremover mange meter af i min have.

Sidste år plantede jeg en lille smule hæk og fik de første erfaringer med taks, og i år bliver der skruet op, så jeg har nu plantet 100 planter mere. De udgør ca. 15 meter hæk i mit nye store bed, som jeg har etableret i år + ca. 18 meter hæk for enden af to af køkkenhavens bede.

Sidste år plantede jeg en lille hæk bestående af ca. 20 taksplanter. Min erfaring er indtil videre, at de ikke er specielt krævende mht. jorden, men til gengæld er meget følsomme for vintersol + frost. Ganske som andre stedsegrønne. De ser fint mørkegrønne ud hele vinteren, men sidst på vinteren bliver de meget let skadet - og bliver røde. De nye hækplanter står udsat uden skygge.

Det betyder, at jeg skal overdække mine taks, når der for alvor kommer frost i kombination med solskin. Jeg er bare i tvivl om, hvordan det kan gøres. Hvis nogen derude har et godt råd om beskyttelse af stedsegrønne planter, så giv endelig lyd fra jer!
Det nye bed, som stadig er åbent og kedeligt at se på, får en takshæk som rumopdeler.
Bedetdeles i to - mellem den blå og pink afdeling. Det giver struktur -
og bliver rigtig flot om nogle år. Bemærk de mange dådyrspor:-(
For enden af to af køkkenhavens bede, skal der nu være takshæk. Det bliver en smuk indramning,
og græsset bliver lettere at klippe ved stålkanterne. Dog er der nu mere, der skal luges:-)