tirsdag den 26. november 2013

Dyne til takshækken

Nattefrosten er sat ind - og ovenikøbet i kombination med klare, smukke solskinsdage. Det er jo rigtig dejligt for os mennesker, men ikke så godt for mine nye taksplanter. Taks og andre stedsegrønne planter er ikke glade for frost i kombination med sol. Solen sætter gang i fordampningen fra bladene, men frosten forhindrer planten i at forsyne sig med ny væske, og den vil udtørre. Bladene / nålene bliver rustrøde. Det sker oftest sidst på vinteren. Men jeg har altså valgt at dække mine hække ned nu.
Den nyplantede takshæk er svær at få øje på. Grangrene beskytter de sarte planter.

En af mine gode venner ejer noget skov, så jeg har været så heldig at få en trailerfuld gran leveret. Det har jeg lagt på begge sider at takshækken, så planterne forhåbentlig kan få noget skygge samtidig med, at nedbør kan trænge igennem. Jeg aner ikke, om det er det rigtige at gøre, men det er i hvert fald nemt og billigt. Nogle af de nyplantede taks har det allerede svært som følge af omplantningen, kan jeg se. De er allerede lidt røde. Men jeg tror på, at de nok skal få fat. Sidste år plantede jeg en lille hæk, og de blev noget skadede af frost sidste år, men er kommet fint i år. (med få undtagelser)


tirsdag den 19. november 2013

Oprydning og kålhøst på en dejlig solskinsdag i november

Da jeg skrev mit seneste blogindlæg om at gå i hi, blev jeg faktisk så flov, at jeg kastede mig ud i havearbejdet i weekenden. Jeg fik også hjælp af det dejlige solskinsvejr.

Jeg fik høstet kål og dermed reddet rødkål og hvidkål fra at blive ødelagte af frosten - som venter lige om hjørnet. Savoykålene lod jeg stå, for de burde faktisk kunne klare kulden. Men nu får vi se.

Beklager billedets kvalitet - taget med mobil. Årets sidste kålhøst: Hvidkål og rødkål.

Jeg blev så grebet af arbejdet, at jeg kom til at grave et helt bed i køkkenhaven igennem og rydde op i et andet. Det pyntede! Og hvor jeg dog vil glæde mig over min indsats, når det bliver forår. Det bliver den rene leg. I hvert fald i de to bede, som nu er ryddet og gjort vinterklar. Så mangler jeg bare to mere - og de er til gengæld hårdt ramt af ukrudt, der er løbet løbsk i efterårsmånederne. Jeg håber, der kan komme en enkelt eller to solskinsdage mere inden jorden bliver hård af frost. Så er der håb om, at jeg alligevel kan nå at gøre haven vinterklar.

onsdag den 13. november 2013

Køkkenhaven giver det sidste - og jeg er gået i hi.

Savoykål og skønne Ingrid Marie æbler - begge dele er egen avl. Gulerødderne er købte.

Køkkenhaven har været så smuk i år og givet mig og familien masser af grøntsager - og der er stadig lidt at hente derude: Forgroede forårsløg, pastinakker, bladbede, rødkål, savoykål, hvidkål, porrer og persille. Især savoykålen har været god den sidste tid. Det er en sen sort - Winterfürst, som giver et helt kompakt hoved. De tidlige sorter af savoykål er også virkelig gode, fordi de kan høstes før larveangreb - disse kan høstes efter. Tidlig savoykål som f. eks. Vorbote har meget løse kålhoveder.

Jeg går i hi....

Men sæsonen er ved at være slut, og jeg har desværre forsømt min have lidt i de sidste par måneder. Jeg ville ønske, at jeg havde haft tid til at trimme det hele, hive ukrudt op og gøre klar til næste sæson. Det er mit mål engang at lade haven være en helårlig beskæftigelse, men ligesom nogen kun løbetræner i sommerhalvåret, så har jeg en tilbøjelighed til det samme. I år har jeg haft travlt med ombygning indendøre, og så sker der også et eller andet med min motivation til udendørs arbejde, når det regner og rusker og bliver meget tidligt mørkt. I negativ retning. Min krop føler trang til at gå i hi!

Jeg nægter at stresse over det. Min have skal ikke give mig stress, men afstresse. Og derfor trøster jeg mig selv med, at der kommer en ny sæson til næste år. En fræser, spade og knofedt i foråret plejer at gøre underværker. Der skal nok komme en skøn have ud af det igen til næste år.