Dyrk til vinteren!

Jeg er ikke god til at lagre grøntsager fra køkkenhaven, fordi jeg mangler et egnet sted med den rette temperatur. Men selv om man ikke har lagerplads, kan man sagtens få fornøjelse af sin køkkenhave i vinterperioden.
Køkkenhaven er selvfølgelig et FANTASTISK spisekammer fra juli til september, og ofte har man så mange forskellige grøntsager at vælge imellem at man kan få det helt dårligt, med alt det, man ikke kan nå at høste. Blomkålene er klar samtidig med bønnerne, og salaten trænger til at blive spist, men vi skal også spise savoykåen... Naturligvis er det et luksusproblem, men derfor kan man jo godt vælge at prioritere lidt flere vinterafgrøder, så man måske kan få en mere jævn fordeling af høstperioden.
Vinterporrer og savoykål hentet i køkkenhaven midt i februar.
(beklager billedkvaliteten)



Gode vinterafgrøder

Der er en del afgrøder, som man kan dyrke og høste i efteråret og vinteren. F.eks. kål som rødkål, grønkål, rosenkål og savoykål. Rødkål er ikke glad for frost, men kan høstes indtil november. De tre sidstnævnte findes i sorter, som kan stå i haven hele vinteren - i både sne og frost. Det er jo herligt at kunne gå i haven en kold vinterdag for at hente friske grøntsager til aftensmaden.

I år har jeg dyrket både grønkål, rosenkål og savoykål, og de har klaret sig glimrende alle tre. Især er jeg vildt imponeret over savoykålen winterfürst, som uanfægtet har klaret flere meter sne og frostnætter.


Hvidkål og rødkål fra køkkenhaven. November 2013.
(Beklager billedkvaliteten)

Vinterporrer, gulerødder og pastinakker

Andre gode vinterafgrøder er porrer og pastinak - og til dels gulerødder. Porrer fåes også i vintersorter - som f.eks. "Blaugrüner winter". Den klarer sig også ganske udmærket gennem sne og frost. Den kan blive stående i køkkenhaven til marts/april. Pastinakker og gulerødder er mere følsomme. De tåler ikke hård frost, men hvis man skærer toppene af og lader dem sidde i jorden, kan de sagtens holde sig i en mild dansk vinter. I år har jeg ladet mine sidde, og det har fungeret fint. Det kræver selvfølgelig sunde rødder, som ikke er alt for angrebet af sygdom og skadedyr.

Hvis man vil eksperimentere med mere følsomme afgrøder, så KAN det faktisk lade sig gøre at dyrke særlige salatsorter i vinterperioden. Dvs. de vokser ikke, men de kan blive stående i haven. Vintersalaterne bør dog skånes af en plasttunnel - eller en mistbænk. Med lidt beskyttelse kan man brillere med hjemmedyrket salat nytårsaften. MEN lækkert og friskt som sommersalat bliver det næppe.
Jeg synes, det giver meget mere mening at dyrke de grove grøntsager til vinterbrug.




Kommentarer

  1. Godt indlæg om dyrkning af vintergrøntsager.

    Jeg vidste faktisk ikke, at savoykål kan overvintres i haven, så den skal jeg vist have fat i - den er jo en lækker spise. Tak for tippet :-)

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag

BESØG ZINKBAKKEN