torsdag den 26. juni 2014

Blomstring overalt

Selv om sommeren synes at have været over os meget længe (ja tænk engang), så er det først nu - sidst i juni - at blomstringen for alvor tager fart. I hvert fald her hos mig. Pæoner, roser, liljer, diverse sommerblomster og nogle af stauderne viser deres skønhed lige nu. På de daglige havevandringer noterer jeg mig, hvordan det går med blomstringen rundt omkring i haven.

Her er lidt billeder fra disse dages vandringer:

Graham Thomas har aldrig været smukkere end i år. Jeg er ikke den store rosendyrker, men
denne rose har jeg fået placeret rigtigt.

Haveklinte og en tjærenellike.

Sæsonens første lilje. (Med klematis bag)

Staudesalvie. Deep Purple Sensation.
Flere billeder kan ses på min Facebookside

tirsdag den 17. juni 2014

Køkkenhaven er til nydelse!

Jeg er godt tilfreds med min køkkenhave i år. Faktisk vil jeg vove den påstand, at den aldrig har været så velpasset, som i år. Der er ikke meget ukrudt i sigte. (Der er altid lidt) Det skyldes jo først og fremmest, at der har været usædvanligt tørt. Det har været nemt at få bugt med ukrudtet. Men for at trives, skal planter have vand, så jeg har i flere omgange vandet i min køkkenhave. Det er langt fra alle sæsoner, hvor det er nødvendigt. Allerede nu er køkkenhaven smuk.

Køkkenhaven i aftensol. Her er det bedet med rødbeder, løg og bladbeder.

Kålbedet er kommet godt i gang. Forrest grønkål. Bagerst ses savoykål og spidskål.
Potager med blomster og grøntsager sammen
Jeg dyrker køkkenhaven til både nytte og nydelse. For mig at se er det svært at skille de to ting ad. Vi dyrker grøntsagerne for at spise dem, men også for at nyde den smukke køkkenhave, som hvert år er midtpunktet i min have. Det er ofte kontrasterne mellem farverne, planteformen, bladstrukturer, højder osv,  som jeg leger med i forhold til at skabe en smuk potager. Det lyder meget enkelt, men alligevel ved man jo aldrig helt, hvordan det går. I år er der f.eks. sket det, at mange af mine blomster er slået fejl. Jeg har samtidig valgt for mange nye slags blomster, som har vist sig at være vanskelige at få succes med. Jeg må nok vende tilbage til mange af de blomster, som meget ofte har været smukke gæster i min køkkenhave: Morgenfrue, stolt kavaler, mamelukærme, riddersporer, guldvalmuer og solsikker. Så desværre er min køkkenhave lidt blomsterfattig endnu.

Det er nødvendigt at vande i køkkenhaven netop nu.
Den dejligste sommer!
Det har været en helt fantastisk sommer (og forår) i år. Meget tidligt har vi kunnet høste fra køkkenhaven. Allerede nu nyder vi salat, bladbede, dild, radiser, kartofler og persille. Forhåbentlig vil drivhuset snart følge trop med de første tomater til mig.

Gårsdagens ingredienser: Radiser, kartofler, dild, salat og lidt rød bladbede.onsdag den 11. juni 2014

De stedseGRØNNE - ikke RØDE!

De stedsegrønne lider...og takshækken især.

Nødlidende taks plantet sidste år. Selv de nye nåle er røde.

Det har været en fantastisk sommer indtil videre. For os mennesker. Men for mine stedsegrønne er det for varmt og for tørt. I hvert fald er de yngste af mine takshække nødlidende. Jeg plantede hækkene i efteråret og har passet godt på dem i vinter. De er blevet overdækket, fordi jeg har været meget opmærksom på, at de ikke skulle udsættes for direkte sol i frostvejret.  Det lykkedes meget godt. Vinteren var mild, foråret fint. Men i løbet af foråret og sommeren er mine taks blevet mere og mere røde. Heldigvis er der lyspunkter. Taksen har sat nye skud; det må jo betyde, at planterne trods alt er i live. Mange af skuddene er bekymrende røde, synes jeg. Det er ikke godt.


Vanding og gødning

Her i den varme forsommer har jeg endda vandet nogle gange, men det ser ikke ud til at være nok. Så i dag har hækkene også fået gødning og mere vand. Jeg holder øje i den kommende tid, for jeg VIL have de takshække til at lykkes. Normalt er taks tørketålende og kan tåle både sol og skygge - så det MÅ også lykkes hos mig.

Jeg har nogle taksplanter, som er et år ældre, og de ser noget finere ud. Dejligt mørkegrønne med lysegrønne skud. Sådan skal det være.
Sund takshæk, plantet for to år siden.

torsdag den 5. juni 2014

Er der mon kartofler til Grundlovsdag?

Ligesom hækken skal klippes inden Sct. Hans, skal de første nye kartofler serveres til Grundlovsdag. Så i aftes måtte jeg ud at lette lidt på kartoffeltoppene for at se, om jeg for en enkelt gangs skyld kunne stå for dette pres, som een eller anden emsig og meget dygtig kartoffelavler har fundet på:-)

Det korte svar på dette spørgsmål er: Nej.

Det længere svar er: Jo, jeg kan godt servere nye kartofler i aften, men så kommer jeg til at rydde rækken.
Kartoflerne er ikke helt klar endnu. Blå Congo blev sat allerførst og overdækket med plastic omkring første april. Sorten Elfe blev sat samme tid - men uden plastic. Det sjove er, at Elfe har overhalet Congo. Planterne er større og ser mere sunde ud.
Elfe er tættest på at kunne udgøre en aftensmad til Grundlovsmiddagen.

Blå congo er virkelig blå (lilla) - og den er slet ikke klar til høst endnu. Jeg har heller
ikke fundet ud af, hvordan man egentlig bruger det blå guld.

Jeg har i alt sat fem sorter: Congo, Elfe, Belana, Raja og Estima - (alle fra Kridtvejens Planter). Jeg er meget spændt på at følge de fem sorter. Men de tre sidste er sat ca. 14 dage senere og er slet ikke klar til høst endnu.

mandag den 2. juni 2014

Belægning undervejs i drivhuset

De seneste dage er gået med at lægge fliser i drivhuset. Jeg kunne have planlagt det lidt bedre. F.eks. kan jeg ikke anbefale at lægge fliser i fuld sol:-)
Desværre skete der noget uforudset: Jeg løb tør for fliser. For nogle år siden købte jeg 100m2 fliser, som vi så løbende har brugt rundt omkring. Så nu må vi have lagt 100m2 fliser - for stakken er tom. Så nu må jeg på jagt efter nogle flere fliser, før projektet kan færdiggøres.
Imens kan jeg samle flere marksten, så jeg kan få min pigstensring ført ind igennem drivhuset. Der skal MANGE sten til.
Betonfliserne bliver lagt i drivhuset. En ring af pigsten skal bryde betonæstetikken.

Der må vandes

Udenfor drivhuset er der også nok at se til. Der er allerede nu så knastørt i min have, at jeg i de seneste aftener har vandet min køkkenhave og mine takshække. Græsplænen er allerede gullig, men den vander jeg altså ikke. I køkkenhaven skyder de små planter i vejret, især når der vandes. Jeg luger lidt hver dag i håbet om, at ukrudtet ikke får magten. Når man som jeg dyrker efter potager-princippet, så er det rimelig vigtigt, at plejeniveauet er højt. Det er dog langt fra så højt, som jeg kunne ønske mig:-)