søndag den 18. januar 2015

Drømme for den ny sæson

Spiralen udgøres af et spiralformet bed omkring et springvand i centrum.
Vinteren starter nu, siger DMI. Fint med mig, for jeg har lige købt nye ski og vil gerne på tur i skoven. Jeg nyder også vinteren, fordi jeg får tid til at længes efter havearbejdet. Samtidig er vinterperioden også en eminent rugekasse for nye drømme og ideer til haven.

I den kommende sæson kommer der til at ske mange spændende ting i min have, og et af de nye elementer, som skal etableres er "spiralen".

Spiralen

Det ældste bed i min have skal nu udvides til et spiralformet element i min have. Et spiralformet bed skal sno sig rundt om et springvand, hvor man kan sidde og læse en god bog, nyde en kop kaffe og tænke store tanker, mens lyden af vand klukker. Spiralformen skabes af et bed, som også i højden varierer. Højden skabes med variation af buske, træer og stauder. Det højeste sted skal samtidig skabe læ for vestenvinden, så man forhåbentlig med tiden kan få en dejlig beskyttet plet. Selve gulvet i spiralen udgøres af græs i første omgang. Jeg har overvejet stenmel, som jeg også bruger andre steder i haven, men jeg synes overgangen mellem stenmel og den øvrige græsplæne bliver for hård. Græsset skaber her sammenhæng mellem græsplæne og spiral.

Tiden i haven kan ikke speedes op.

De fleste af os har meget travlt i vores dagligdag. Vi har travlt med arbejde, børneopdragelse, motion osv. og det gælder i høj grad også mig selv. Men haven kan ikke skyndes på. I haven bliver jeg nødt til at lade planterne vokse i deres eget tempo og derfor kan der gå op til mange år, inden jeg kan nyde resultatet af mit arbejde. Det er på een gang yderst frustrerende, men også een af grundene til, at havearbejde kan være så enormt værdifuldt, nydelsesfuldt og berigende. Så jeg forventer ikke, at spiralen står på sit højeste før om 5-7 år. Men det vil jeg glæde mig til - og ikke mindst nyde processen med at skabe den.

mandag den 12. januar 2015

Når Egon bestemmer...og om at være underlagt naturens luner.

Som forholdsvis ny drivhusejer, huer det mig ikke, når der varsles storme med vindstød med orkanstyrke. Slet ikke...

Dagmar pustede en smule og tog et enkelt glas i drivhuset, som allerede var knækket.

Egon var slem, men huset holdt næsten.

Egon - den hidsige bandit

Egon var noget mere hidsig. Han tillod sig at blæse yderligere tre ruder ud. Når det nu skal være, så er jeg glad for at slippe så nådigt. Men hold da op, hvor jeg var elendig undervejs. Jeg var anspændt og nervøs fra tidlig formiddag til næste morgen. De lange timer, hvor der var mørkt, og jeg ikke kunne følge med i Egons rasen, var forfærdelige. Jeg sov meget uroligt og med slemme drømme om smadrede drivhuse. Da det atter blev lyst, kiggede jeg som det første ud af vinduet og blev glad for at se, at der stadig stod et drivhus. Kun med få skader.

Naturen er større end haven

Som haveejer må man lære, at naturen er større end haven - og ens planer med den. Hele tiden stiller naturen op med udfordringer i form af sygdomme, skadedyr, sol, ingen sol, regn, blæst. Det handler om at samarbejde med naturen og prøve at skabe have, der kan klare den danske natur. Nogle gange må vi indse, at naturen ikke opførte sig, som vi havde regnet med - og så må vi tage imod udfordringen og nogle gange starte forfra.

Nu kan jeg da sige, at drivhuset er stormtestet, i hvert fald når vinden kommer fra vest.