mandag den 30. marts 2015

Årets sorter af tomater

Tomatplanterne spirer efter en lille uge. 
Der findes hundredevis af tomatsorter at vælge imellem, og jeg vælger efter både emotionelle og fornuftige kriterier. De emotionelle kriterier er:  En sjov farve, form eller andet, der fanger min opmærksomhed. Og så vælger jeg også nogle "fornuftige" sorter, så jeg er sikker på at have nogle almindelige røde og gode tomater til madlavningen og madpakkerne.

I år sår jeg:

  • Golden Jubilee - en gul tomat, som jeg mest vælger for farven. Smager ikke af så meget.
  • San Marzano - en rød klassiker
  • Brads Black Heart - brun/lilla mørk krydret tomat
  • Fuglebjerggaards Blommetomat 
  • Tomat Cerise Rouge. Pink/rød cherrytomat
Alle er økologiske sorter, nogle er fra egne gemmer - og andre er købt hos Fuglebjerggaard eller Bingenheimer Saatgut.

Jeg gør sådan her:

Jeg sår i begyndelsen af marts i små potter eller halve toiletruller m. jord. De skal spire et lyst sted ved ca. 15-18 grader. Dvs. et køligt vindue indendøre - drivhuset er for koldt. Når de første rigtige bladpar er udviklet er det tid til at prikle dem om. Ellers går væksten i stå. For meget kulde - væksten går i stå - for meget varme: Planterne bliver ranglede. Og det gør mine altid, for jeg har ikke et rigtig godt sted at stille dem - men derfor kommer der fine tomater alligevel.
De skal sandsynligvis prikles om et par gange i alt. Vurder selv. Når planterne bliver mere end 10-15 cm. høje får de brug for en pind at støtte sig til. 

Jeg planter tomaterne i drivhuset ca. midt i maj. Herefter skal de bare have masser af vand - og lidt gødning ind imellem. Så leverer de masser af dejlige tomater fra juli til oktober.


søndag den 29. marts 2015

Nu kan du se Jannes Have på TV2/Nord Salto

Nogle gange må man helt ned i møget som kameramand:-) 
Jeg er spændt - meget spændt. For i morgen mandag d. 30/3 er der debut på Jannes Have på TV2/Nord Salto.


Haveglæde og hårdt arbejde
Igennem 12 programmer følger man mig og min have og viser nogle af de mange projekter, jeg arbejder på i min have. Det er ikke et program om en perfekt have, men om haveglæde og tilblivelsen af en have. Det kommer bl.a. til at handle om drivhus, køkkenhave, maskiner, byggeprojekter, hårdt arbejde - og for at gentage mig selv: Masser af haveglæde.

Indtil nu har jeg været så optaget af at planlægge programmer og optage dem, at jeg ikke har tænkt ret meget på, at de også skal sendes. Men det bliver de nu - og det bliver spændende hvordan det bliver modtaget. I hvert fald håber jeg, man kan mærke, at jeg ELSKER min have - og jeg synes, det er sjovt at lave tv.

Se programmet på tv2nord.dk
Hvis man ikke kan se TV2/Nord - eller udsendelsestidspunktet ikke passer, så kan man se programmerne på tv2nord.dk Jeg linker til programmerne her på bloggen efterfølgende.


onsdag den 18. marts 2015

Hvor er min udestue?

I mit vindue mod syd står der en zinkbakke med 6 slags tomater. De spirer fint, men bliver så lange. De får fint lys, men jeg døjer med at holde temperaturen nede. De kan ikke lade være med at strække sig.
Seks slags tomater spirer frem. Som sædvanligt får jeg lavet alt for mange planter.

Mangler jeg en udestue?

Udestuer er måske ikke længere så populære, arkitektonisk og boligindretningsmæssigt, men een god ting kan man sige om dem: De er perfekte til forspiring. Min mor har en udestue, hvor hun forspirer alt fra sommerblomster til knoldselleri og tomater. Samtidig er udestuen også en god vinteropbevaring for sarte planter. Det er sådan et sted, jeg mangler.

Det er nok at gå for vidt at sige, at jeg ønsker mig en udestue i klassisk forstand, men jeg tror jeg må kigge på lidt varme til drivhuset. Fra februar til april ville lidt varme om natten være nok til, at forspiringen kunne finde sted i drivhuset og ikke i min alt for varme vindueskarm.

onsdag den 11. marts 2015

Maskiner i haven


Sådan så ideen ud.
Sådan ser virkeligheden ud!
Selv om jeg ikke er bange for at påtage mig fysisk krævende arbejde i haven, så er det ind i mellem en udmærket idé at få lidt hjælp fra nogle maskiner. Især når man vil virkeliggøre et nyt projekt.

Et af mine nye projekter i år er etableringen et et spiralformet bed, som jeg tidligere har skrevet om.
Jeg elsker at starte nye projekter og at se ideerne blive til virkelighed. Og den proces går lidt hurtigere med hjælp fra (store) maskiner.

Claus har været her med sin minigraver for at grave ud til det spiralformede bed. Hans opgave er at skrælle græstørvene af, grube og fjerne de værste rødder, så jeg kan komme til at arbejde videre med jorden. Det er herligt, når konturerne af det nye bed bliver synlig. Nu er jeg klar til næste skridt, som bliver at jordforbedre og begynde planlægningen af, hvilke former, farver og i sidste ende planter, der skal i bedet.