mandag den 27. april 2015

Her er mine røde stauder til det spiralformede bed

Årets store anlægsprojekt her i min have er det spiralformede bed. Sidst på vinteren blev bedet tegnet op og gravet ud, så blev der tilført hestegødning og fræset, og nu er der også blevet plantet i bedet.

Bedet er spiralformet og i centrum skal der være et springvand. Mod vest skal beplantningen være højest, så jeg får lidt afskærmning for vinden og man samtidig får et indtryk af at være i et lukket rum, når man opholder sig i spiralen. Det tager dog nok nogle år, inden bedet vokser så meget til, at den fornemmelse opstår.

Et rødt bed

Jeg har plantet tre rønnetræer - Joseph Rock. Det er smukke træer med rødt efterårsløv. Og netop derfor er de valgt. Jeg vil forsøge at skabe et bed i røde nuancer. Derfor har jeg også valgt at plante røde stauder. Det er ikke den farve, som der er størst udvalg indenfor.

Jeg har plantet:


 • Kæmpe døvnælde, Lamium Orvala
 • Kvæsurt, Sanguisorba officinalis 'Red Thunder'
 • Kæmpevalmue, Papaver orientale plena 'Red Shades'
 • Astilbe Japonica 'Montgomery'
 • Kertepileurt, Persicana amplexicaulis 'Blackfield'
 • Rød kvan, Angelica gigas
 • Hestemynte, Monarda 'Jacob Cline'
 • Høstfloks, Phlox paniculata 'Oktoberrot'
 • Dværgpibegræs, Molinia caerulea 'Edith Dudszus'
 • Rød blåhat, Knautia Macedonica 'Mars Midget'
 • Fjerbregne, Athyrium felix-femina 'Lady in Red'
 • Primula, Primula polyanthus 'Garnet Cowichan'

Alle er købt hos Thyboesminde Stauder


torsdag den 23. april 2015

Når alting springer ud...

...er der en særlig energi og glæde ved alting. I disse dage er det som om naturen ikke længere kan holde det tilbage. Knopper brister, farverne vælder frem og bladene ruller sig ud. I de sidste par uger har forsythiaen advaret os med sin skriggule plakatfarve om, at det snart sker. Om man kan lide den eller ej er underordnet. Man vågner af sin vinterdvale, når den kulør bliver synlig i alle hjørner af Danmark.

Og nu får vi allesammen travlt. "Allesammen" som i alle havefolk... Der skal sås, der skal graves, der skal flyttes, der skal anlægges, der skal vandes, gødes, hakkes og friseres. Sikke en sommer, det bliver!
Vejret er dog lunefuldt. Den ene dag sveder man i gummistøvlerne og slænger jakken fra sig efter to minutters arbejde med hakken. Den næste dag må man i regn og rusk og temperaturer et nyk over frysepunktet kæmpe sig ud i drivhuset for at vande spirerne. Lige den dag lokker haven ikke så meget. Langsomt nærmer vi os det stabilt lune temperaturniveau, hvor vi betror naturen de sarteste planter. Krukker plantes til,  tomatplanterne forlader vindueskarmen og vi vover at så bønner.Trods travlheden må man ikke snyde sig selv for at gå på vandring hver dag i haven for at se på hver eneste lille forandring: nu er bøgehækkens blade kommet så langt, hostaernes spidse spyd så langt, lungeurten blomstrer, græsset vokser, mirabellen lyser og tulipanerne blomstrer lige om lidt.

"Hold øje, for om lidt er showet slut." Sådan belærer foråret os om livets gang med sin magiske forestilling  år efter år. Det er så simpelt og dog så fantastisk. Jeg nyder hvert et sekund.
tirsdag den 14. april 2015

Otte forskellige kål som kan dyrkes (næsten) uden gener fra larverMan må ikke snyde sig selv for at have smukke kålplanter i køkkenhaven.
Jeg er pjattet med kål. Det er efter min mening en fantastisk afgrøde. Der er MASSER af mad i kål, der findes stor variation, planterne er smukke i køkkenhaven, de smager godt - og så kan man høste kål til det meste af året.

Mange er bange for kållarverne. Og med rette: De kommer! I august, september er kålplanterne ikke nødvendigvis det smukkeste syn i køkkenhaven. Men der er simple metoder til at undgå, at kålene tager varig skade. Eet af de mest simple greb er at så de kålsorter, som kan høstes før og et godt stykke tid efter kållarveangrebet.

Tidlige kål, som kan høstes i sommerperioden - før kållarveangreb:

Blomkål - jeg bruger sorten White ball
Savoykål - Vorbote
Spidskål - Eersteling

Sene kål, som udvikler sig efter kållarveengreb:
Grønkål - Westländer winter
Rødkål - Rodynda
Hvidkål - Amager eller Holsteiner
Savoykål - Winterfürst
Rosenkål - Rosny

Ved at vælge de rette sorter, er man langt, men man kan ikke bare læne sig tilbage og vente. Nogle somre er angrebet fra larverne slemme, og man må fjerne larverne og deres æg, når man ser dem. Alternativt kan man lade planterne være dækket over med et finmasket net hele sæsonen. Det synes jeg dog er besværligt, når man dyrker mange kål. Og så forhindres man i at nyde synet af kålplanternes skønhed.

Kålplanterne sås i drivhuset i begyndelsen af april. Så er de klar til udplantning i køkkenhaven midt i maj.

onsdag den 8. april 2015

Kender I det: To skridt frem og et tilbage...

Sådan ser det ud, når 70 døde bøgeplanter smides på bålet.  

I dag har været en pragtfuld forårsdag, måske den første rigtige af slagsen.  Så humøret burde være i top, men jeg er i sorg - i havemæssig forstand.  I dag har jeg trukket 70 døde planter ud af min bøgehæk og kastet dem på bålet. Jeg har bandet over, at dådyrene har spist de fleste af mine tulipaner, som jeg møjsommeligt har lagt i efteråret. I det her tilfælde var forventningens glæde virkelig den største. Jeg har konstateret, at de selv samme dådyr har gnasket på mine æbletræer, så de mest af alt minder om gennemtygget lakridsrod.

Og jo, vildthegnet er faktisk oppe, blot mangler jeg at lukke hullerne med nogle låger. Og det skal jeg have gjort meget snart. Indtil da må jeg glæde mig over de ting, der lykkes - for dem er der selvfølgelig også nogle af.

Men i dag siger jeg altså ØV! Nogle gange er havearbejdet to skridt frem og mindst et tilbage. Sådan er det bare, så må man klø på igen og forhåbentlig lære af de erfaringer, man får undervejs. Jeg skal nok få æbletræer, tulipaner og bøgehæk, men det tager bare lidt længere tid, end jeg havde håbet på..


mandag den 6. april 2015

Når drivhuset er af træ.Et kort resumé af min påske:-)
Mit drivhus er bygget af træ. Og jo, det ville være nemmere at have et drivhus af aluminium, som ikke skal vedligeholdes så meget. Men jeg valgte et trædrivhus, fordi vi kunne bygge det selv og dermed få råd til et stort drivhus. Hvis jeg skulle have købt mig til 33 m2 drivhus i aluminium, så ville jeg skulle investere noget, der svarer til en mindre bil. 

Et unikt drivhus

Mit drivhus er bygget selv, og ruderne er genbrug. Et stort plus er prisen, kvadratmeterne og ikke mindst det look, som et trædrivhus har. Det ser hyggeligt ud og klæder min have og så kan jeg med sindsro sige, at ingen har et drivhus helt magen til. Ulempen er selvsagt, at det kræver vedligehold og nok heller ikke har samme levetid. Det kræver maling for at kunne holde til solens stråler, fugt og temperatursvingninger. Hvis du skal vælge drivhus og er i tvivl om fordele og ulemper, regler osv, så kan du læse denne infografik fra XL-byg.

Nu er mit drivhus færdigt!

Så påsken er gået med at male drivhuset indvendigt og anlægge det sidste bed samt færdiggøre belægningen. Det har været varmt arbejde. Man skal ikke meget længere hen på sæsonen, før det bliver umuligt at lave hårdt, fysisk arbejde i et drivhus. I påskens solskinsdage har temperaturen været på tyve grader inden frokost.

Drivhuset kan nu erklæres for færdigt! Hurra! Så nu må varmen gerne komme, så mine små spirer kan få et hjem.

Sidste år etablerede jeg et ø-bed, men det er allerede i år blevet justeret lidt i størrelse. Nu er det klar til brug. Også alle fliser er kommet på plads.

Belægningen i drivhuset er overvejende betonfliser, men langs kanten af bedene er der lagt pigsten. Dels fordi det er smukt sammen med beton - dels fordi man så altid kan få fliserne til at passe.

Follow my blog with Bloglovin


onsdag den 1. april 2015

Her er program 1 af Jannes Have

Flere har bedt om et link til programmet Jannes Have.

Her kan I se programmet:Hvis programmet ikke kan afspilles ovenfor, så brug linket her: http://www.tv2nord.dk/arkiv/2015/03/30?video_id=52967&autoplay=1