Jordforbedring skal redde bøgehækken

For to år siden plantede jeg en ny bøgehæk for at skabe rum og læ i min have. Resultatet er indtil videre ikke overvældende. Vilkårene er hårde hos mig: Der er vind, tør sandjord, kvikgræs, nord-vest vendt fald i terrænet samt mosegrise. Nyanlagte bede, hække osv kræver to ting: Vilje og udholdenhed. Ofte gælder det i min have, at jeg går to skridt frem - og mindst et tilbage.

Jeg plantede hækken i vinteren for to år siden. I alt 200 planter. (To skridt frem) Sidste forår skiftede jeg 75 af dem, fordi de enten var døde eller i sidste terminale fase. (Et skridt tilbage) Status lige nu er, at der er enkelte skrantende planter, men der er ikke umiddelbart noget behov for yderligere udskiftning. Hækken ser lidt tyndbenet og ranglet ud og har brug for lidt vitaminpiller.

Sådan så min bøgehæk ud inden lugning og jordforbedring.
Fattig sandjord og ukrudt giver hårde betingelser for hækken. 


Jordforbedring og mindre ukrudt

Når man planter ny hæk skal man helst sørge for, at holde jorden ren omkring hækken, så den kan få godt fat. Senere vil hækken forhåbentlig blive så tæt for neden, at lugearbejdet minimeres. Jeg har mange meter at holde fri - og det er eet af de jobs i haven, som ikke tænder mig vildt meget...
Derfor forsøgte jeg mig sidste år med at dække jorden med halm. Det fungerer egentlig fint, men ser knap så pænt ud. Derfor har jeg besluttet mig for at tage skridtet videre.

Spagnumfri jordforbedring - og hestemøg i pose.

Jeg vil bruge Champost (Jeg bruger denne type: Champost Jordforbedring) for at dække og forbedre jorden i een arbejdsgang. Det løser nogle af mine problemer: Konsekvensen af den tørre sandjord minimeres, kvikgræs og andet ukrudt begrænses - men mosegrisene, vinden og terrænet kan jeg ikke løse:-)

Sådan gør jeg:

Allerførst skærer jeg kanterne og luger. Herefter fylder jeg et godt lag Champost på, ca. 5-10 cm. Jeg bruger ca. 1 sæk (50L) for hver 2-3 meter. Champosten er grov i strukturen, desuden dejlig nem og
løs at arbejde med.
Strukturen er grov, men lugter ikke. 

Hvad er Champost? 

Jeg bruger Champost Jordforbedring, som i al sin enkelthed er komposteret hestemøg og ikke andet. Se mere her.  Det allerbedste er, at det IKKE er spagnum. De stakkels danske spagnum-moser er snart væk, og vi har brug for at finde på andre løsninger i vores haver. Jeg bruger masser af hestegødning i min have, og jeg kunne i princippet også lægge hestemøg ud under min bøgehæk, men den komposterede slags er pænere at se på - og lugter ikke.

Jeg er spændt på at se, hvordan det kommer til at virke. Hvor meget ukrudt vil der komme? Vil jeg kunne se en positiv effekt på bøgeplanterne? Hvornår bliver det nødvendigt med en re-fill?

Efter lugning og jordforbedring ser haven pænere ud. Jeg håber, hækken vokser godt i år.

Kommentarer

  1. mon ikke at de nu har fået den perfekte start på foråret at det giver en boost i væksten :)

    SvarSlet
  2. Det håber jeg virker så, glæder mig til at høre om resultaterne :)

    SvarSlet
  3. Champost er et super produkt, så mon ikke det går. Spændende at se hvordan det udvikler sig. Foråret har vi officelt snart - skønt!

    SvarSlet
  4. Vi har en gammelbøgehæk, som mestendels ligger i læ af huset for den bistre vestenvind. Men de sidste par meter får bare fuld "udblæsning" når det blæser - og det gør det altid her! Resultat: de udsatte planter var pistne, halvdøde pinde der aldrig rigtig kom op i omdrejninger i forhold til resten af hækken. Vi gødede, vi vandede, studsede og vi nussede. Lige meget hjalp det. Men så kom jeg i tanke om en bemærkning jeg havde hørt engang: læ giver læ. At det at skabe læ kan have en selvforstærkende virkning. Så vi gjorde det at vi købte et bundt planter og satte dem mellem de gamle. Nu kom der en mere tæt hæk, med færre døde kviste - for vinden "sled" ikke så meget på hækken. Den fik ro til at vokse sig kraftig og nu kan man næsten ikke se forskel. Den springer ud senere og mister hurtigere bladene med ellers: fin og grøn! Vind er en hård udfordring!
    God weekend, Henrik Havehjerne

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Henrik, det var en god idé du fik der. Jeg har faktisk også fortrudt, at jeg ikke har plantet i dobbelt-række, men måske skelede jeg lidt for meget til prisen, da jeg skulle købe planter. Dog er jeg sikker på, at hækken hurtigere havde set ud af mere. Vind er sandelig en hård udfordring.

      Slet
  5. Nu ved jeg jo ikke, hvordan du har det med ganske almindeligt handelsgødning, men jeg har fået det tip, at hvis en bøgehæk skal have den allerbedste start og hurtigt gro til, så skal den gødes 3 gange i løbet af vækstsæsonen - ved løvspring, ved klipning og når den sætter nyvækst midt på/sidst på sommeren. Fiffet er IKKE, at den skal have 3 gange så meget gødning, men at gødningsmængden skal deles ud på 3 gange :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for tippet. Jeg tænker, at Champosten sikkert er rigeligt med gødning i år, men næste år kunne det være en idé at prøve det her. Ellers er rådet jo nu givet videre til mange andre. Tak!

      Slet
  6. At luge under en hæk er bare heller ikke det mest interessante arbejde - der er da alt for meget andet arbejde i haven, som er langt sjovere - men det er nødvendigt. Jeg har også ny hæk i år, og jeg har været i gang med lidt af det....

    SvarSlet
    Svar
    1. uh ja....kedeligt er det, men man kan se, hvor man er kommet til:-)

      Slet
  7. Jeg har altid brugt 20-30 cm græsafklip. Det virker fint.
    Det kan være en udfordring at få afklip nok tidligt nok, men det varer ikke længe før der er rigeligt af det.
    Jeg kommer det også under alle frugtbuskene.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Claus, græsafklip har simpelthen så mange anvendelsesmuligheder. Udmærket idé at bruge det under buske og hække.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag

BESØG ZINKBAKKEN