Tagetes - elsket og hadet!

Tagetes deler vandene. Nogle elsker tagetes - andre kan ikke udstå den. Tænk, at en lille blomst kan vække så stærke følelser! Jeg har selv en lidt splittet holdning til den - men med tiden kan jeg mærke, at den lille blomst begynder at vinde mig over på kærlighedssiden:-)
Tagetes Patula i min køkkenhave. Det bliver til en tæt lav og smuk, småblomstrende "busk".

Et blakket ry

Grunden til det lidt blakkede ry - i hvert fald hos mig - skyldes dens tidligere hyppige anvendelse i de danske parcelhusforhaver. Og efter min mening misbrugte anvendelse. For nogle år siden så man ofte de orange tagetes plantet i sirlige rækker langs en indkørsel eller plantet i betonplantekasser langs fortovet. Ingen levende plante ville kunne løfte den æstetiske udfordring, når det kommer til betonkummer.
Tagetes er naturligvis blevet brugt i den sammenhæng, fordi den lyser op - og fordi den er pokkers driftsikker. Ingen kan slå tagetes ud af kurs. Den blomstrer igen og igen gennem hele sommeren.

Tagetes er siden hen blevet til så meget mere end den orange/flammefarvede slags. I dag ser man virkelig mange sorter, der varierer i både højde og farve. Fra den helt lyse flødefarvede til de helt brune.
Her er tagetes plantet som kantplante i køkkenhaven og skaber en fin farvemæssige kontrast til de blå-grå porrer. Billedet er et efterårsbillede, hvor blomstringen begynder at tage af.

Tagetes er en favorit i køkkenhaven

Min tagetes-fobi gik over, da jeg selv tog den ind i min køkkenhave. Ud over dens driftsikkerhed er tagetes en kendt og anvendt nytteplante. Dens umiskendelige og stærke duft afskrækker efter sigende gulerodsfluen (det vil jeg dog ikke garantere...) og spindemider i drivhuset. (Det tester jeg i år).  Derudover virker tagetes også mod nematoder. Planten har desuden en lang historie som medicinplante til både sårbehandling og syfilis!


De lave tagetes pumila

Der er flere forskellige arter, hvoraf jeg i køkkenhaven mest bruger de lave, småblomstrende som hører til den art tagetes, der hedder noget med "pumila", hvilket betyder dværgagtig. Disse tagetes er så smukke og fine i blomsterne og står samtidig solidt plantet igennem den danske sommer, som jo kan risikere at indebære både hård regn og blæst. De højere arter som f.eks. "erecta" bliver som navnet antyder ret høje - op til 75 cm, og de kan have en tendens til at lægge sig ned ved for stærk nedbør. Til gengæld er de bedre til at forstyrre gulerodsfluens lave flyvehøjde.

I år har jeg sået to lave arter: Yellow Boy og Red Brocade. De er begge dværgvækster. Derudover har jeg taget frø af mine sædvanlige lave orange/gule tagetes, som jeg ikke har navnet på.

Start tagetes inden døre

Tagetes kan sås indendøre eller direkte på friland. Det er dog en god idé at starte tagetes op indendøre for at få mest glæde af blomstringen. Jeg har før sået tagetes på friland uden problemer.

Red Brocade er sået i drivhuset omkring 1. april. De små planter tåler ikke frost og har nok bedre af at blive forspiret et varmere sted end mit kold-drivhus. Desværre har jeg ikke optimale forhold i huset, så de må nøjes med det næstbedste.




Kommentarer

  1. Hej Janne
    Tagetes er virkelig en interessant plante. Og jeg elsker dens duft. Den bliver plantet i mit drivhus hvert år mellem tomat- og agurkeplanterne. Skulle der komme en snegl ind kan det hurtigt og tydeligt ses at der er gnavet af tagetes planten, for sneglene elsker den. Tagetes blomsterne kan også spises og pynter i salatskålen.
    Kh. Ingeborg

    SvarSlet
  2. Jeg hader dem også en lillesmule men elsker dem mest. selv den grimmeste duft kan blive skøn hvis den bringer gode minder, og sådan har jeg det med Tagetes. Jeg har rejst en del i Nepal og Indien hvor jeg blandt andet har arbejdet med velgørenhed, og her er det meget brugt at give kranse af Tagetes. Efter adskillige fantastiske turer og mange gode minder, vil jeg ikke undvære tagetes i min have, de bringer de bedste minder frem.

    SvarSlet
  3. Har haft samme aversion, men de sidste par år er jeg omvendt, fordi man kan få de yndigste lysegule af slagsen og jeg eeeeelsker lysegule planter :-) Første år jeg forsøgte mig var med de almindeligt kendte og jeg var målløs over hvor enorme de blev! Det var et hit fordi jeg så fik en masse plante for pengene lige der hvor de var sat.

    SvarSlet
  4. jeg har heller ikke noget imod tagetes :), jeg bruger dem gerne sammen med roserne, fordi de er gode til at holde lusene væk fra roserne :)

    SvarSlet
  5. Jeg Har nu altid været meget glad for tagetes, ikke i lige rækker langs havestien, ´men som bedfyldere i varme bede. Siden French Vanilla kom har vi også dyrket dem i potter, men sneglene elsker dem. Det er faktisk det største problem lige nu, vi kan ikke dyrkle dem pga, snegle.
    Venligst
    Henrik

    SvarSlet
  6. Jeg blev vidst lidt vaccineret imod tagetes i min barndom hvor den var allevegne, men jeg er også fascineret af nogle af de enkelte brune og så er Tagetes 'Vanilla* et must i mine krukker hver sommer.

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag

BESØG ZINKBAKKEN