5 gode grunde til at holde åben have

Fra sidste års åbne have, hvor vejret viste sig fra sin allerbedste side.
Sidste år havde jeg åben have en enkelt aften - og i år har jeg åbnet haven to weekender. Senest her i weekenden til Havefestival. Beslutningen om at forsøge mig med åben have var ikke en let beslutning, for bekymringerne var mange: "Hvad nu hvis folk bliver skuffede". "Har min have nok at se på?". "Jeg er jo ikke helt færdig med...." og "Drivhuset trænger til maling". Jeg vovede at prøve alligevel.

Det har været en virkelig god oplevelse alle gange. Der har været gæster hele tiden og de har været de mest positive og interesserede mennesker! En af mine største bekymringer har været min bålplads - som virkelig er en skamplet for mig. Den er vokset helt til og det ser herrens ud. Men selv det, kunne nogle af gæsterne bruge til noget positivt: "Den er så flot, som den er! Alt skal ikke være så poleret!", var kommentaren. Nogle af gæsterne har nok ikke kunnet se naturens skønhed i min bålplads, men i så fald har de holdt det for sig selv:-)

Mange har rost haven for de gode sider og set igennem fingre med de dårlige. Tak for det!


Fem gode grunde til at holde åben have: 1. Din have inspirerer andre - fordi den ikke er deres. Du har have på netop din måde - og det er unikt. Selv små ting kan være inspirerende for andre.
 2. Du er med til at sprede haveglæde. Entusiasme fremfor perfektion!
 3. Når du tør åbne din have - så tør andre også. Flere åbne haver er til glæde for os alle!
 4. Du møder mange mennesker at dele din interesse med. 
 5. Du får besøg af mange "eksperter". Udnyt det og få gode råd og konstruktive forslag til din have.

Fem spørgsmål til min have:

Jeg fik mange gode og interessante spørgsmål til min have. Her er de fem hyppigste:

 1. Døjer du ikke med snegle? (Sv: Jeg har snegle, men naboen har også ænder. Det opvejer hinanden)
 2. Hvordan har du lavet stålkanterne i din køkkenhave? (Sv: Jeg har bestilt stål i hele plader og fået dem skåret op i "strimler". Herefter er de svejset sammen på stedet)
 3. Hvad er det for en plante? (Sv: Hjørtetrøst)
 4. Hvilke tomatsorter har du i drivhuset? (Sv: Karos, Andes, Fuglebjergårds blommetomat, Moneymaker)
 5. Skal du ikke have slyngplanter op af din pergola? (Sv: Jo, det bliver nok klatrehortensia. Men pergolaen er helt ny, så jeg har ikke fået det gjort endnu)

Havemennesker er interesserede og positive og dermed dejlige gæster.
Kommentarer

 1. Fint opsummering på det første erfaringer med åben have. Jeg har også gået med de samme bekymringer. Sikkert uden grund, men man er jo ked af at skuffe mennesker.
  Venligst
  Henrik

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, puha...men de fleste mennesker er søde og rare. Hvis der skulle være enkelte skuffede individer, håber vi de klarer sig:-)

   Slet
 2. Super indlæg, jeg håber flere springer ud i at åbne sin have op for andre. Jeg syntes det var en fantastisk oplevelse. Dejligt du også havde en god oplevelse. Jeg glæder mig til at se din have en dag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak! Een af ulemperne ved at deltage i Havefestivalen som vært er jo, at man ikke får tid til at se andre haver. Jeg vil nemlig også rigtig gerne besøge din have.

   Slet
 3. Kan læse at lige nøjagtig gør man sig mange bekymringer om have. Sætter selv sine begrænsninger og hjernen snyder een at det da ikke mig der skal have åben have....jeg selv siger ok nej det er der ikke nok at have til...så jeg grinede da jeg læste dine bekymringer....så godt det du skrev tak for det. Og nu veloverstået festival...kh.grethe fra HAVELIV

  SvarSlet
  Svar
  1. Fem minutter før gæsterne dukker op er jeg OVERBEVIST om, at det var en fejl at melde sig til den slags...men jeg tog fejl. Det er sjovt og godt.

   Slet
 4. Hej Janne
  Du laver dælme nogle fantastiske blogindlæg. Min datter som har gået på efterskole med din datter og jeg havde snakket om at køre op og se din åbne have, men det blev ikke lige til - for der er godt nok langt, når man bor helt i den sydlige del af landet. (og der er tusinde ting at gøre i egen have, jobstart efter ferie og med nr. 3 barn på efterskole)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Tina. Tak for roserne, det gør mig da super glad! Ja, der er altid nok at gøre for en haveejer - men måske får du tid en dag. Jeg åbner haven igen til næste år.

   Slet
 5. Super godt indlæg :-)
  Jeg valgt at melde min kun 4 år gamle have til havestivalen i år. En have der kun er på vej, og jeg har været alle tankerne du nævner igennem, men jeg valgte alligevel at åbne, med nogle af de samme begrundelser som du nævner. Det blev en rigtig god oplevelse, hvor flere besøgende gav udtryk for, de havde haft en god oplevelse og gerne ville vende tilbage om et par år, når jeg er kommet end længere med mit haveanlæg.
  Jeg synes endnu flere skal tage springet, en have behøver ikke være perfekt, for at give andre en god oplevelse.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er nemlig helt rigtigt, Vivi. En have behøver ikke være "perfekt" - og er haver ikke altid på vej?

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg