lørdag den 23. april 2016

Pergola på vej


Bededagen blev brugt til at bygge endnu en lille konstruktion i min have. Min have er ret stor og åben, så for at komme lidt i højden og dele haven lidt op, har jeg længe ønsket mig en pergola.

Visionen.  


Pergolaen består af fire forskudte skærme (sider), som bliver forbundet med nogle overlæggere. Konstruktionen er bygget hen over en sti, så man forhåbentlig med tiden kan gå ned af stien med en fornemmelse af at gå igennem en plantetunnel. Det varer nok lige lidt inden den oplevelse bliver komplet:-)

Lige nu er grundkonstruktionen færdig. Næste skridt er at sætte tremmer på siderne, så pergolaen bliver lukket. Tremme-temaet går igen fra pavillon, havelåger, altan og anden pergola i haven. Forhåbentlig skaber gentagelsen sammenhæng i haven.

Rundsaven er effektiv til at save ud til samlingerne.
Konstruktionen er på vej. Her er to sider rejst. Bommen over stien skal selvfølgelig ikke blive der!

Konstruktionen er ret kraftig - og måske for kraftig. Men det holder - også til vind med orkanstyrke, som jo ind imellem stryger over Vendsyssel.

Lige nu er det ikke let at se, hvad det skal ende med - men jeg er ret godt tilfreds. Første skridt er taget.

Tre skærme på plads.

Fire skærme rejst. Nu mangler kun tremmerne på siden.

tirsdag den 12. april 2016

Tagetes - elsket og hadet!

Tagetes deler vandene. Nogle elsker tagetes - andre kan ikke udstå den. Tænk, at en lille blomst kan vække så stærke følelser! Jeg har selv en lidt splittet holdning til den - men med tiden kan jeg mærke, at den lille blomst begynder at vinde mig over på kærlighedssiden:-)
Tagetes Patula i min køkkenhave. Det bliver til en tæt lav og smuk, småblomstrende "busk".

Et blakket ry

Grunden til det lidt blakkede ry - i hvert fald hos mig - skyldes dens tidligere hyppige anvendelse i de danske parcelhusforhaver. Og efter min mening misbrugte anvendelse. For nogle år siden så man ofte de orange tagetes plantet i sirlige rækker langs en indkørsel eller plantet i betonplantekasser langs fortovet. Ingen levende plante ville kunne løfte den æstetiske udfordring, når det kommer til betonkummer.
Tagetes er naturligvis blevet brugt i den sammenhæng, fordi den lyser op - og fordi den er pokkers driftsikker. Ingen kan slå tagetes ud af kurs. Den blomstrer igen og igen gennem hele sommeren.

Tagetes er siden hen blevet til så meget mere end den orange/flammefarvede slags. I dag ser man virkelig mange sorter, der varierer i både højde og farve. Fra den helt lyse flødefarvede til de helt brune.
Her er tagetes plantet som kantplante i køkkenhaven og skaber en fin farvemæssige kontrast til de blå-grå porrer. Billedet er et efterårsbillede, hvor blomstringen begynder at tage af.

Tagetes er en favorit i køkkenhaven

Min tagetes-fobi gik over, da jeg selv tog den ind i min køkkenhave. Ud over dens driftsikkerhed er tagetes en kendt og anvendt nytteplante. Dens umiskendelige og stærke duft afskrækker efter sigende gulerodsfluen (det vil jeg dog ikke garantere...) og spindemider i drivhuset. (Det tester jeg i år).  Derudover virker tagetes også mod nematoder. Planten har desuden en lang historie som medicinplante til både sårbehandling og syfilis!


De lave tagetes pumila

Der er flere forskellige arter, hvoraf jeg i køkkenhaven mest bruger de lave, småblomstrende som hører til den art tagetes, der hedder noget med "pumila", hvilket betyder dværgagtig. Disse tagetes er så smukke og fine i blomsterne og står samtidig solidt plantet igennem den danske sommer, som jo kan risikere at indebære både hård regn og blæst. De højere arter som f.eks. "erecta" bliver som navnet antyder ret høje - op til 75 cm, og de kan have en tendens til at lægge sig ned ved for stærk nedbør. Til gengæld er de bedre til at forstyrre gulerodsfluens lave flyvehøjde.

I år har jeg sået to lave arter: Yellow Boy og Red Brocade. De er begge dværgvækster. Derudover har jeg taget frø af mine sædvanlige lave orange/gule tagetes, som jeg ikke har navnet på.

Start tagetes inden døre

Tagetes kan sås indendøre eller direkte på friland. Det er dog en god idé at starte tagetes op indendøre for at få mest glæde af blomstringen. Jeg har før sået tagetes på friland uden problemer.

Red Brocade er sået i drivhuset omkring 1. april. De små planter tåler ikke frost og har nok bedre af at blive forspiret et varmere sted end mit kold-drivhus. Desværre har jeg ikke optimale forhold i huset, så de må nøjes med det næstbedste.