onsdag den 29. juni 2016

Åben Have i weekenden

I weekenden d. 2. - 3. juli kl. 10-15 er der åben have i Jannes Have, Ø. Thorupvej 26, 9320 Hjallerup.
(Det koster 25 kr, og hvis du synes, det er for dyrt - så må du drikke lidt mere gratis kaffe:-)


Der er åben have hos mig i weekenden d. 2. - 3. juli kl. 10 - 15.  Pris: 25 kr. Alle er velkomne!

En lille disclaimer:

Haven er ikke på sit mest trimmede niveau netop nu, pga. familiær travlhed med studenterfest - og nonfirmationsfest før det:-) Men jeg har alligevel besluttet at holde fast. Haven er der - og alle er velkomne.

Status på haven:


Det engelske bed står flot netop nu med de blå, lilla, hvide og orange farver. Første del af bedet blev anlagt for to år siden, og begynder at ligne noget. En del af bedet er stadig ret nyt - og der er plads til flere planter.

Spiralbedet blev anlagt sidste år, og er begyndt at vokse til i den nye del - men der er plads til flere planter:-)

Pergolaen er en nyskabelse i haven i år - og bliver måske helt færdig til weekenden.

Køkkenhaven er min stolthed og er godt på vej. Tørken har været hård - og i særdeleshed ved mine kålplanter, som ellers normalt står så flot på dette tidspunkt. De er desværre (for første gang i 15 år) ramt af kålmøl, og er døende. Jeg lader dog nok planterne stå til weekenden, så man kan se, hvordan et sådant angreb ser ud.

Drivhuset er fyldt med tomatplanter, agurkeplanter og man kan også se chili, nektarin og chili - og ikke mindst mit fine figentræ, som vokser så fint derinde.

Hønsehuset er færdigbygget, men mangler stadig høns. Det skyldes, at jeg bliver NØDT til at bygge en hønsegård først. Vi bor lige op til skoven, og høns uden hønsegård giver ikke lang levetid til fjerkræ. Spørg blot min nabo, som har mistet alle ænder og høns på et par nætter... Men høns skal nok komme.

Pavillonen
Ved pavillonen står nogle formklippede buskbom samt den fine gule Graham Thomas-rose. Måske når også de hvide liljer at springe ud.

Jeg håber, vejret er med os.

torsdag den 9. juni 2016

Tørke i haven giver hurtig blomstring

Det har været en meget tør forsommer. For kun en uge siden fik vi et ordentligt tordenskyl i haven, men det er der ingen spor af nu. Der har været sol, vind, varme og "overvejende tørt", som det hedder i vejrudsigten. Med andre ord har vi haft en fantastisk periode med dejligt, solrigt vejr. Sommergarderoben er blevet fundet frem, og vi danskere har nydt de fine, fine sommeraftener. Men haven lider under det.

Netop nu er bedene knastørre - og da min have består af tør sandjord, så går det stærkt med udtørringen. Det er værst i de nye bede, hvor planterne ikke står så tæt. Her kan solen komme til at udtørre. I de tæt beplantede bede, er det bedre.

Bjergknopurt kan tåle varmen og den tørre sandjord. De blomstrer flittigt lige nu.

Køkkenhavens divaer har det hårdt

Køkkenhaven er hårdt ramt. Mange af afgrøderne når ikke at vokse til fuld størrelse, inden de gror i frø eller stok. Salatplanterne har dannet frø, til trods for at jeg har vandet. Det samme sker med spinat og bladbede. De bryder sig ikke om at blive presset af for meget varme. De skynder sig at sætte frø.
Derudover er køkkenhavens divaer: Selleri (knold- og blad-) slet ikke begejstrede for varmen. Man kan ikke se konsekvensen lige nu, men knoldsætningen er allerede truet. De bryder sig ikke om at mangle vand.

Mange af stauderne blomstrer flot lige nu, men varmen gør, at det bliver en hurtig blomstring. Mange af dem kan heldigvis klippes ned og giver måske dermed et ekstranummer senere.

Hostaerne under valnøddetræet lader sig ikke forstyrre af tørken. De står i skygge og ser frodige og smukke ud.

Tørken bringer to gode ting:

Tørken har 2 fordele: Det går hurtigt og nemt med hakkejernet. Det stryger igennem sandjorden så let som ingenting. For det andet har nyt ukrudt svært ved at etablere sig. De små spirer bliver brændt af, inden de kommer i gang.

Så jeg holder skarpt øje med vejrudsigten. Lige nu ser det ud til, at mandag/tirsdag kan give haven lidt vand. Jeg krydser fingre!
Det engelske bed strækker sig hen over en skråning. Her er det særdeles tørt.
Forrest i billedet ses den ældste del af bedet - som nu er tre år. Den del klarer sig OK.
Bagest i billedet ses den del af bedet, som blev anlagt sidste år. Her har planterne det hårdt.