onsdag den 16. november 2016

10 sandheder om at dyrke køkkenhave


Køkkenhaven, når den er smukkest.
Min debut som selvforsyner var entusiastisk, men ikke optimal. Min første køkkenhave var på nogle få kvadratmeter af vendte græstørv midt i græsplænen. Der var på ingen måde tale om afbalancerede mængder kvælstof, kalk eller perfekt porøsitet i jorden. Alligevel lykkedes det mig at få gulerødder, salat, ærter og radiser ud af det. 

Det var helt sikkert ikke et prangende udbytte, men nok til, at jeg udvidede køkkenhaven med nogle kvadratmeter og fortsatte det kommende år. Nu har jeg dyrket køkkenhave i 15 år og elsker det stadig! Her er, hvad jeg har lært om at dyrke køkkenhave:

10 sandheder om at dyrke køkkenhave

  • Vil du have en nem have, der ikke kræver arbejde? Så er køkkenhave ikke noget for dig.   
  • Accepter naturens luner, og at du møder modstand. F.eks. i form af kållarver, mosegrise, møl, gulerodsfluer og en lang række af dyreliv, du aldrig har hørt om. 
  • Betragt skadedyr og plantesygdomme som læring og studér det med interesse. Det er nemmere at rydde haven og sætte dig ind og se Netflix, men du bliver ikke bedre til at dyrke køkkenhave
  • Dine grøntsager fortjener god madlavning, men det giver sig selv. Gode råvarer giver lyst til at lave god mad. Nyd det!
  • Du lykkes ikke med alt. 80% er godt.
  • Køkkenhaven kræver arbejde. Lugning, lugning, lugning. Det gode er, at det er gratis fitness. Køkkenhaven opkræver ikke 249 pr. måned.
  • Grøntsager, der er hjemmedyrkede ser anderledes ud end i supermarkedet. De har diverse pletter og skavanker. Det positive ord for det kaldes diversitet og er et tegn på, at du ikke spiser industrialiseret føde.
  • Alting behøver ikke være perfekt. Mindre kan gøre det. Du behøver ikke stoppe med at dyrke gulerødder, fordi der er orm i 50% af dem. Dyrk nogle flere og betragt naturen som medspiller.
  • Din have kommer ikke til at ligne alle de inspirationsbilleder, du har samlet på Pinterest - eller noget Claus Dalby har skabt - med mindre du arbejder meget hårdt, siger dit fuldtidsjob op og sælger dine børn. Sorry!
  • Hvorfor så dyrke køkkenhave? Pga. glæden ved at dyrke selv, skønheden, den friske luft, naturens mirakler på tæt hold, mad uden tilsætningsstoffer og smagen, smagen og smagen.


Det går ikke altid efter planen. Mosegrisen er blevet mæt efter et stort måltid gul rødbede.

Belønningen for det hårde arbejde. Lækker mad af hjemmedyrkede bladbeder, tomater, løg, salat,  gulerødder mm.

onsdag den 2. november 2016

Vinterklargøring af haven

Vejret er ikke med mig i denne tid. Det er blæsende, koldt og vådt - og mørket falder tidligere og tidligere. Det går nemt med at blive indendøre.

Men haven skal gerne gøres vinterklar. Så heldigvis fik jeg lidt hjælp i dag.

Hverken Nikolaj eller Johan har vist prøvet at grave kartoffelkule før. Det fik de lært i dag.

En vinterklargøring hos mig indebærer:

-oprydning i drivhuset (planter fjernes, hestegødning i bedene)
-havemøbler bæres ind i drivhuset til opbevaring
-krukker tømmes og køres ind
-pumpen i springvandet tages ind
-forårsblomsterløg lægges
-hvidløg plantes
-kartofler, gulerødder, rødbeder tages op og opbevares
-køkkenhaven ryddes for visne planter og ukrudt, så kun vinterafgrøder står tilbage

Operation Dagsværk i min have

Jeg har haft travlt og været lidt havetræt her i efteråret, hvilket ikke lønner sig:-) Men i dag kom jeg takket være to friske Operation Dagsværkere et stort skridt videre med vinterklargøringen.

Johan og Nikolaj fjernede planter fra drivhuset, hentede hestemøg, bar møbler ind, gravede kartoffel- og gulerodskule og tog kartofler og gulerødder op. Det var en fornøjelse! Jeg er så glad for at have fået hjælp - og det samme er børnene i Guatemala, tror jeg. Jeg er sikker på, at de to unge fyre ikke før har gravet kartoffelkule, så nu kan de det!

Hermed er tippet givet videre til andre strandede havesjæle: Operation Dagsværk finder sted en dag i november hvert år over hele landet. Gymnasieelever arbejder til fordel for et velgørenhedsprojekt, som i år er Maya-indianerne i Guatemala.