Spejlbassinet - sådan er det lavet.

Oasen er klar. Her kan man sidde og se på vandspejlet - eller hønsene:-)
Også i år er et nyt projekt blevet udført i Jannes Have. I år er børnenes tidligere fodboldbane (sorry...) blevet omdannet til "Oasen": Et stenmelsbelagt område med et stort spejlbassin, omkranset af buske og stauder. Her skal man bare kunne sidde og tænke store - eller små - tanker. 

Min største udfordring var at finde ud af, hvordan spejlbassinet skulle laves. Det SKULLE være rundt. Jeg havde tegnet et bassin på 3 m i diameter og ville meget gerne have rustent cortenstål som kant, da jeg også har det i køkkenhaven. Min bror Claus måtte med på råd, og sammen nåede vi frem til en løsning.

Stålkanter og støbt bund

Først blev der nedgravet en faskine og lavet et dobbelt afløb: Et overløb og et afløb. Herefter blev
et 15 cm. højt stålbånd valset hos en smed og svejset sammen til en ring på stedet. Den store kunst var nu at sætte båndet vandret! Når først bassinet indeholder vand, vil den mindste skævhed hurtigt blive afsløret. Derefter blev der lagt rionet og støbt en bund, så ringen kunne stå fast - og bassinet blive tæt.

Spejleffekt

Efter cirka en måneds hærdning er bunden og indersiden af ringen blevet malet med sort skibsmaling for at give den rette spejleffekt. Når solen skinner vil den blanke vandoverflade spejle himlen. Udfordringen bliver nu at holde bassinet pænt, for selvfølgelig vil stillestående vand samle alger og urenheder. Heldigvis er det ikke det store problem at tømme bassinet, da vandet hurtigt løber ud gennem afløbet, når jeg trækker i proppen.

Omkring bassinet er der stenmel - og store bede med buske og stauder. Det ser jo lidt tyndt ud indtil videre, men efterhånden som jeg får fyldt bedene op og planterne vokser til, skal det nok blive godt.

Se forløbet i billeder:


Fodboldbanen graves væk. Nu skal der være oase.

Jorden er gravet af, og der er kommet sand som underlag for stenmelsområdet.

Ringen er placeret og sat i vater. Kanten holdes fast med små pæle og skruetvinger.

Rionet sættes fast.


Efter støbning og 30 dages hærdning af betonen, bliver bunden og indersiden af ringen malet med skibslak.

Bassinet fyldes op med vand.

Kommentarer

 1. og allerede nu ser det godt ud :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for det, Tim. Beplantningen er lidt tynd, men mon ikke oasestemningen kommer med tiden.

   Slet
 2. Virkelig professionelt og gedigent lavet. Flot:)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg