søndag den 5. marts 2017

Drivhuset starter på kontoret

Gulvet på mit kontor: De små chiliplanter er priklet om første gang - og tomatfrøene er i jorden.
Selv om vejret ikke indbyder til havearbejde lige nu, så minder kalenderen mig om, at sæsonen allerede er i gang. Hos mig har jeg frøposerne fremme fem gange i løbet af sæsonen:


  • JANUAR: Chili og peberfrugt sås indendøre og plantes i drivhuset i løbet af maj/juni.
  • MARTS: Tomater og agurk sås indendøre og plantes i drivhuset i maj.
  • APRIL: Kålplanter og sommerblomster sås i potter i drivhuset og plantes på friland i juni.
  • MAJ: Køkkenhaven sås til.
  • JULI: Efterårsafgrøder sås - f.eks. ærter og salat.


Chiliplanterne blev priklet om i går - og ved samme lejlighed såede jeg tomater. Jeg har plads til ca. 12 tomatplanter i drivhuset, og alligevel sår jeg vel omkring 40-50 tomatplanter:-) Jeg såede fire sorter:

  • Yellow submarine - gul pæreformet cherrytomat
  • Black cherry - mørk cherrytomat
  • Pilu - en rød, middeltidlig almindelig tomat
  • Andes - en aflang, stor og kødfuld madtomat.


Jeg får ikke brug for alle tomatplanterne, men jeg håber, at jeg kan lave byttehandler med familie og venner:  "Vil du have en gul cherrytomat af mig? Så kan jeg måske få en god rød tomat tilbage?"
Sådan handler vi lidt, så måske ender der med at være flere end de fire tomatsorter i drivhuset.
Nu venter jeg bare på de der fantastiske første forårsdage, der minder os om, hvorfor vi ELSKER haven.

torsdag den 2. marts 2017

Jeg vil have Bali i baghaven!

Der har været stille på bloggen - og i haven. Vinteren er blevet brugt til at samle nye kræfter og inspiration til haven, og det har jeg bl.a. gjort på skønne Bali - et sted, man ikke har lyst til at slippe!


En organisk formet bro snor sig henover dammen med fisk.

Et paradis af ro og fordybelse

På Bali var jeg heldig at bo på et resort, som har skabt det smukkeste lille paradis bestående af både rismark og haveanlæg. På resortets matrikel var alt velplejet og smukt og gav den mest fantastiske stemning af ro og fordybelse -  i modsætning til den farverige verden udenfor og dagligdagen i Danmark.

Den balinesiske have er præget af harmoni, balance, stilhed og en meditativ ro. Haven er frodig og grøn, og kun ganske få blomsterfarver bryder det grønne. Store flader af grønt bunddække og skyggefulde træer skaber kontrast til rismarkernes åbne og plane flader. Når man færdes i haven indbydes man til at tage sanserne i brug og måske fordybe sig i nuet.

Poolen indgår som et naturligt element i havedesignet. Vandet løber ud over bassinets kant og giver en behagelig lyd.

Ingen rette linjer 

I den balinesiske have er der ingen rette linjer. Stierne snor sig gennem haven, bassiner med vand er organiske, selv de små broer over bassinerne med fisk er organisk formet, så man konstant får nye oplevelser og sanseindtryk, når man bevæger sig gennem haven.

Rundt omkring i haven ses også porte eller døre, så man får en bevidsthed om at træde ind i et nyt rum. Ofte har portene isat smukke udskårne døre i træ og en støbt trædesten med bladaftryk. Rundt omkring i haven ser man små templer eller hinduistiske figurer mellem alt det grønne.

De daglige ofringer (canang), som er nøje konstrueret. Bestemte farver skal repræsenteres, ligesom rækkefølgen af lagene heller ikke er ligegyldig. Øverst en røgelsespind.

Ofringerne er et farvebombardement

Haven er ikke i sig selv farverig, men det får netop balinesernes små farverige ofringer til at virke så meget desto mere fantastiske. Små bambusskåle med farverige blomsterhoveder (canang) ofres hver dag til guderne for at sikre harmoni og balance. De små farverige fade stilles foran huset, på ethvert lille tempel i hjemmet eller i rismarken.

Den balinesiske have præges af grønne flader, men den brydes ind i mellem af forsigtige blomstringer og en rød bladfarve, som det ses her på billedet.

Hvad kan jeg tage med mig hjem?

Jeg har set (mindst) tre ting, som jeg kan forsøge at lære af - og måske implementere i min have:

1. Roen, stilheden og den simple udnyttelse af naturens egne materialer og en enkel beplantning. I den balinesiske have findes kun ganske få plantearter - som gentager sig og udnyttes i større flader, hvilket giver indtrykket af ro.

2. Naturens egne materialer. Store flade sten udnyttes som trædesten, mens små hvide runde sten bruges som dekorativ kontrast i stier og også i husenes charmerende udendørs badeværelser. Træ og balinesisk udskæringskunst ses i dørene.

3. Hvilepladser. Rundt omkring er der skabt små pavilloner og opholdssteder, hvor man kan sidde og blot nyde roen, stilheden og en helt fantastisk skønhed, som minder os om, hvor værdifuldt livet egentlig er.

Portaler, indgange og døre er en vigtig del af havedesignet. Her er en cirkelformet indgang/udgang fra haven.

Endnu en dør, som fører ind til privat beboelse. Bemærk den fine trædør og trædestenene i stien.

Rundt omkring i det grønne finder man hinduistiske figurer, som stilfærdige elementer, der bryder det grønne.

Når aftenen falder på tændes lanternerne og giver en fantastisk stemning til haven.