FIND DIT HAVEGREJ HER:

En gammel drøm om et hus i trækronen

Jeg har længe drømt om et hus i et træ. Tænk at kunne skrive, læse og tænke over livet, og i det hele taget træde ud af verden et øjeblik.

Jeg har købt bøger og søgt internettet tyndt i et forsøg på at finde ud af, hvad der skal til for at bygge et hus i et træ. Det har længe været min drøm at gøre netop det. Der er noget barnligt magi over et træhus. Tænk at kunne klatre op af en stige, tage en bog og en kande kaffe med sig, og så læse, skrive eller tænke over livet, mens man i skjul af træernes krone kan sidde der ligeså længe, det skal være. Jeg forestiller mig, at det er sådan, man kan træde ud af verden et øjeblik.


Søgningen efter det rigtige træ

Der er store træer i min have og i kanten af min have. Jeg har fotograferet, målt op og undersøgt dem alle meget nøje. Stammen eller stammerne skal have en diameter på mindst 30 cm for at kunne bære en platform med hus på 9 m2. Flere træer i min have lever op til kravet, men så er der lige det med placeringen.

Denne gamle naur har tidligere været brugt som klatretræ. Der er rester af en gammel platform i træ, som blev bygget til børnene for mange år siden. Nu er det tid til at opgradere. Jeg vil bygge et træhus.

Det optimale ville være at placere træhuset med udsigt til skoven, som grænser op til min have. Men de træer, der kunne være tale om, er ikke helt gode nok. Det mest velegnede træ overhovedet, er den gamle naur, som børnene har klatret og gynget i. Det har en meget stor, solid stamme og fordeler sig i en stor krone ca. halvanden til to meter oppe. Det er nemt at se, at der her kan bygges en god platform med støtte på flere af de solide grene i kronen.

Når jeg får bygget træhuset vil udsigten være til haven - og trætoppen. Træet ligger ret tæt på huset, så man kommer ikke ligefrem på en lang udflugt hjemmefra, men måske er det meget godt? Jo tættere det ligger på huset, jo mere overskueligt er det at bruge det. Som en bonus tror jeg det trådløse wifi når helt ud til træet. Tænk at kunne sidde og arbejde i trækronen på en varm sommerdag!


Konstruktionen

Det allervæsentligste lige nu er at forholde sig til konstruktionen. Det er svært at måle et træ op og planlægge alting ned til mindste centimeter. Jeg har allerede fundet ud af, at med træhusbygning, må man tage udgangspunkt i træet - og prøve at få det bedste ud af det.
Jeg har taget billeder af træet og efterfølgende forsøgt at tegne det op. Men det er vanskeligt at overføre grenenes placering i forhold til hinanden.
Jeg har tegnet en løs skitse af træet og nummereret grenene i kronen. Herefter har jeg taget beslutning om, hvordan de fire grundliggende planker, som skal bære konstruktionen, skal sættes fast. Her er det vist, at de fire planker skal sættes fast to og to på gren 2 og 3 samt 4 og 5.

Konstruktionen kommer til at hvile på fire fuldstændigt vandrette planker. Disse fire planker er de eneste, som skal skrues ind i træet. I alt 8 huller kommer til at såre den gamle naur. Solide franske skruer holder plankerne fast i riller, så skruerne kan rulle frem og tilbage i rillen i takt med grenenes svajen.
Ovenpå de fire planker etableres en ramme af reglar på 3 x 3 meter. Herpå etableres gulv, og platformen er på plads.

Her ses konstruktionen fra oven. Når først de fire vandrette planker er på plads kan platformen placeres på flere måder. Her er den placeret, så færrest muligt grene kommer op igennem dem. Og det er alligevel 3! Det gør arealet mindre, men samtidig er det jo netop det, som er charmen ved et hus i trætoppen.

Alt det, jeg endnu ikke ved

Der er meget, jeg er i tvivl om. Hvilken type tømmer, skal jeg bruge? Hvilken type skruer? Hvordan skåner jeg træet mest muligt? Hvordan sikrer jeg mig, at træet fortsat kan vokse uden at ødelægge platformen? Vil min plan overhovedet kunne udføres? Jeg prøver mig frem og glæder mig til, vejret bliver lidt varmere, så jeg kan gå i gang.

Inspiration

Det er ikke let at finde information om emnet på dansk, men der er masser af inspiration at hente ude i den store verden. F.eks. på Pinterest. Se f.eks. her: https://pin.it/fxmydmfjbcrptj


Kommentarer

 1. Spændende om det bliver til noget 😀
  Mvh
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
 2. Det er jo ren Bulderby og samtidig oppe i tiden, hvor man kan bo på hotel i en trætop o.m.a. og din Naur ser perfekt ud :-) 3 x 3 m lyder godt, der skal være plads til både edderkoppespind og mennesker.
  Jeg følger spændt med i projektet.

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg