Anne Justs have i Hune


Endelig har jeg fået mig taget sammen til at besøge Anne Justs have i Hune. Meget er skrevet om den have allerede. Mange billeder er taget i den have allerede. Og det er bestemt ikke uden grund. For haveinteresserede er det en stor inspiration at se en kreativ sjæls værk.

Karakteristika for haven:

1. Lukker verden ude
Kendetegnende for haven er, at den lukker verden ude i modsætning til nogle andre havetyper, som har til formål at lukke omgivelserne (naturen) ind. Når man befinder sig i Haven i Hune, tror man næppe, at det virkelig er i Hune. Haven er indrammet af mure, høje læhegn og volde. Altsammen vokset til og godt integreret i haven i øvrigt.

2. Orienterer sig op/ned
En andet kendetegn for haven er, at der er tænkt i højden. Haven består af forskellige rum, og fra det ene rum er der kun ringe udsyn over det andet. En lille dreng besøgte haven, da jeg var der. Jeg gik stille rundt og iagttog skønheden, mens han morede sig med at løbe op og ned af de enormt mange stier, der præger haven. Haven rummer med andre ord et væld af gode gemmesteder.
Haven rummer også en del hegn, pergolaer og pavillioner. Alle er de meget høje. Der har været mod til at tænke højt.

3. Grønt tæppe af klatreplanter
Overalt er overfladerne blevet nærmest vævet sammen af slyng- og klatreplanter som efeu, klatrehortensia, klematis etc. Indimellem det grønne er der et væld af blomster, som helt tydeligt har været objekt for Anne Justs passion.

Belægningen og brugen af vand i haven er et kapitel for sig. Stierne er et besøg værd alene, hvis man vil have inspiration til spændende belægninger i sin have.
Besøget var en absolut fornøjelse. Mit favoritsted i haven? Måske udsigten fra bakken ved siden af pergolaen? Måske blot at sidde i kaffehuset og nyde roen? Måske den gule have?

Kommentarer

Populære indlæg

BESØG ZINKBAKKEN