Omsider høsttid for bønner

Jeg har skrevet en del om bønner i denne havesæson - og nu følger det (måske) sidste afsnit af min føljeton:-)

Black Turtle bønner klar til opbevaring
Jeg kan godt lide bønner og har i år haft nogle forskellige sorter i min køkkenhave. Deriblandt "Black Turtle", som jeg ville prøve at tørre og opbevare til senere brug i madlavningen. Jeg ved nu, at Black Turtle er en ret sen bønnesort, som modner (og bliver kulsort) i september. Indtil da har Black Turtle grønne, lidt flade bælge med hvide frø. Efterhånden som bønnerne modnes bliver de violette og herefter sorte.

Bælgning i tre omgange
Jeg var bekymret for, om bælgene ville rådne, hvis jeg lod planterne stå i køkkenhaven, så jeg trak planterne op af jorden og hang dem til tørre udendørs - under tag. Nu skulle jeg blot finde ud af, hvornår de skulle bælges. Den første omgang bælgning skete for tidligt! Jeg opbevarede bønnerne i et åbent glas indendøre - med det resultat at de begyndte at mugge. Heldigvis havde jeg ikke bælget dem alle.

Bønnerne modnes fra hvid, til violet til sort.
Samtidig mister bælgen sin grønne farve.
Anden omgang blev bælget for et par uger siden - og dem brugte jeg stort set med det samme i en dejlig omgang chili con carne - af frygt for det samme skulle ske igen.

I går bælgede jeg så de sidste bønner - og det var det rigtige tidspunkt. Bælgene var blevet tørre som papir, og bønnerne lå fint indeni. Matte og sorte. Jeg opbevarer dem nogle dage i en skål eller lign. så jeg er helt sikker på, at evt. fugt er dampet af. Herefter opbevares bønnerne i et lukket glas til senere brug.


Summa summarum:
Det kræver tålmodighed at tørre bønner - og det sker bedst i bælgen! I mit tilfælde tog det over en måned for planten/bælgen at tørre, før jeg kunne bælge bønnerne. Det kræver mange planter at få en fornuftig mængde bønner.
Vil jeg gøre det igen til næste år? JA DA!

Kommentarer

 1. Det behøver ikke altid at give det store udbytte for, at det er sjovt. Har selv haft borlottibønner. Meget ringe udbytte, men utroligt flot og sjovt at prøve.

  Bedste havehilsner
  Birgitte

  SvarSlet
 2. Det gælder nok om at lære sine bønner at kende. Jeg har prøvet at komme for sent, så de allerede var ved at falde ud af bælgen og ned på jorden. Andre gange har de været meget længe om at tørre og tage farve ligesom dine Black Turtle. Det er måske en egenskab ved sorte bønner. Sorte bønner er de allersundeste af tørrebønnerne. Har jeg læst.

  SvarSlet
 3. Jeg har det vist lidt ligesom dig... får også skrevet en hel del om de højt elskede bønner.

  Jeg vil også - for første gang forsøge mig med at tørre bønner. Dette dog med henblik på at være selvforsynende med bønner, når det bliver såtid igen.
  Oktoberhilsner fra Mette.

  SvarSlet
 4. Tak for jeres kommentarer! Det er så dejligt at få lidt respons i form af en bemærkning, jeres erfaring eller et godt råd.
  Det der med "at lære sine bønner at kende" er et godt udtryk og virkelig rigtigt. Ikke to haver - og haveejere er ens. Kun ved at prøve sig frem, kan man finde sin egen måde.

  SvarSlet

Tilføj en kommentar

Populære indlæg

BESØG ZINKBAKKEN