Kål: Spirer med fuld power

Efter tre dage havde savoykålen til venstre allerede spiret pænt.
Til gengæld var der intet tegn på liv hos porrerne i midten.
Det er fuld fart frem, hvis man er kålplantefrø. For godt en uge siden såede jeg savoykålen Vorbote, rødkålen Rodynda, Hvidkålen Holsteiner og Porre Blaugrüner Winter.

Savoykål og rødkål har meget grokraft
Savoykål og rødkål er meget ivrige efter at spire og når nærmest ikke andet end at komme i den fugtige jord, før frøene klækker og spiren dukker frem. Hvidkålen er en smule mere tilbageholdende, men spirer kun et par dage efter de andre. Selve spiren ser også lidt mere skrøbelig og spæd ud sammenlignet med de andre. Se billederne.


Nærbillede af savoykålen efter 6 dage.

Kålplanterne efter 8 dage. Rødkålen og savoykålen forrest
er de mest ivrige. Bagest ses hvidkål og porrerne, som svagt
er begyndt at spire.
Jeg har imidlertid sået andre kålfamilieplanter: Broccoli Calabrese og rosenkålen Rosny. Disse to besidder åbenlyst heller ikke den samme grokraft som rød- og savoykålen.

Porrer spirer på en uge indendøre
Porrer er ca. en uge om at spire. Så begynder de meget spinkle spirer at krølle sig op af frøene. Her står de ranke som opretstående tråde og vokser sig længere og kraftigere.

Man kan så i hvad som helst
Nu holder jeg øje med, hvornår de små kimplanter får det første rigtige blad. Det er nemlig det rette tidspunkt til at prikle planterne over i en ny og større potte. Til selve spiringen anvender jeg alt muligt som såbakke. Emballage er godt. F.eks. champignonbakker, bakker fra frisk pasta, jordbærbakker (klar plast) - tjah hvad som helst, hvor der enten er huller i bunden eller kan laves huller i bunden.

Vand fra bunden
Det er vigtigt, at frøene vandes fra bunden og selv kan trække vand op. Det gør man bedst ved at stille frøkasserne/potterne i en bakke. Hvis man vander direkte på jorden kommer der med det samme fugt og svamp omkring de små planter, og det er ikke godt for dem. (Det ved jeg af erfaring...)

Når planterne skal prikles bruger jeg potter fra sidste år, mælkekartonbunde og nogle nye nedbrydelige potter, som jeg har fået hjem. De sidste kan blot sættes direkte ud i jorden i køkkenhaven.
Spørgsmålet er, hvornår den rette priklingstid indfinder sig - og om kålplanterne bliver alt for lange og ranglede inden det sker? Har jeg sået for tidligt?

Vi får se! Kål skal der nok komme.

Kommentarer

 1. Så ved man, at det er ved at blive forår ... dejligt!

  Jeg bliver glad ved tanken, og ser frem til, at solen for alvor bryder igennem, blomsterne spirer og grøntsagerne lige så.

  Er tilfældigt stødt på din blog - vender helt sikkert tilbage :-)

  SvarSlet
 2. Hej Monica,
  Jeg bliver så glad af at få kommentarer som dine. Det er så dejligt at vide, at vi er flere havenørder rundt omkring:-)

  SvarSlet
 3. Det skøre er, at jeg ikke har en have. Kun et par bede og alverdens krukker. Men det er bedre end ingenting :-)

  SvarSlet

Tilføj en kommentar

Populære indlæg

BESØG ZINKBAKKEN