FIND DIT HAVEGREJ HER:

Stålkanterne er på plads

Det er en meget mærkelig påske for mig. Påske har de seneste mange år handlet om at komme ud i haven og gøre især køkkenhaven klar til dyrkning. Men i år har jeg haft tid til andre ting. Når man bor i et stort gammelt hus på landet er der altid et par projekter, man kan gå i gang med, så jeg er ikke visnet helt ned i mangel på gøremål.

Bånd af stål

Snart er der rigeligt at gøre i køkkenhaven, for Claus arbejder stille og roligt mod målet. Forhåbentlig er anlægget færdigt om et par uger. Så er det såtid. Status er lige nu, at der er gravet ud, der er lagt sand og stålkanterne er kommet op. Stålkanterne er cortenstål, dvs. stål som ruster i overfladen. Jeg har via en flink nabo, købt nogle hele stålplader (de fås i forskellige mål), og fået dem skåret op i bånd, der måler 18 cm. i bredden. Jeg har valgt at få dem i 3 mm tykkelse. Jo tykkere, desto dyrere. Desuden er 3 mm en tykkelse, hvor stålet stadig kan bøjes, og da jeg har kurver på mine bed, vil det være nødvendigt. Vi diskuterer dog tykkelsen. Claus mener, at de er for tynde!  Jeg selv er meget godt tilfreds.

For enden af hvert bed, skal stålkanten kurve en smule.
En ekstra pind holder stålet på plads, mens betonen tørrer.
Stålkanterne sættes i vejrbestandigt beton på sandet. Og de står fuldstændig fast. Bagefter fyldes der så stabilgrus på den ene side af stålet - hvor der skal være sti - og jord på den anden side, hvor der skal være bed. Det er meningen, at kanterne skal stikke ca. 10 cm. op over niveau.
Claus blander beton i sin store mixer.
De fire bede er placeret i halvcirkel og har derfor kurvede sider. Stålkanterne holdes på plads i betonen med nogle pinde. Når betonen er tør, fjernes pindene. Der mangler dog endnu kanter på ydersiden af bedene, for der bliver sikkert brug for, at en minigraver kan køre ind i bedene og grubbe jorden.

Halvcirklens centrum (jeg henviser til oversigtsplanen) kommer til at bestå af en pigstensbelagt cirkel. På billedet her kan man begynde at ane, hvordan bedkanterne og de tre stier aftegner cirklen.Kommentarer

 1. Er ny læser på din blog. Bor selv på et nedlagt landbrug med en række gøremål. Det er super inspirerende billeder du har lagt på - helt sikkert noget der skal drøftes med manden her i huset! Glæder mig til at følge det videre arbejde.

  Vh. Jane

  SvarSlet
 2. Hej Janne
  Ser meget lovende ud! Hvor køber man sådan noget? Og ca. Hvad er priser pr. Løbende meter i de angivne mål....

  Skære selv? Lyder som et præcisionsarbejde med specialværktøj. Kan man mon ikke få det gjort?

  Kh. Og god påske fra

  Marianne med
  Den Helbredende Have

  SvarSlet
 3. Det er første gang jeg kikker med på din blog, meget spændende. Jeg kunne ikke lade være med at små grine, da man ser din mand på billederne arbejde. Det minder mig om mig selv, jeg har også en del billeder hvor manden arbejder, og jeg selv fotografere...
  Jeg har i dag tilmeldt mig din blog, mange påske hilsner

  Maria
  Den eksperimenterende have

  SvarSlet
 4. Jeg er sikker på, at der er et marked for stålkanter til havebrug. Jeg havde selv meget svært ved at finde nogen, og her bagefter har jeg fået mange henvendelser fra folk, der gerne vil have konkrete anvisninger.
  Jeg har fået en god pris - synes jeg selv - på ca. 60 kr. pr. løbende meter. Jeg kan oplyse, at stålpriser opgøres i kilo. Jeg tror, jeg gav ca. 11 kr/kilo. Jeg har heller ikke skåret pladerne op selv, men fået en venlig mand på en fabrik til det.

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg