Sådan har jeg bygget min havelåge

Havelåger kan noget! De kan markere overgange i haven og desuden tilføre en helt særlig stemning. Hvis man søger lidt på nettet kan man finde de skøreste påfund med gamle cykler, spader, døre og toiletsæder...

Jeg har dog lavet en havelåge, som er helt igennem ordinær. Rammen til den kan bruges til enhver type låge og så kan man "pynte" den med det, man måtte ønske. Jeg har skruet lodrette tremmer på min, så den matcher det øvrige træværk i min have.

Her er lågen NÆSTEN færdig. Jeg manglede selvfølgelig lige tre tremmer...Men man fanger vist godt designet.


Denne havelåge er dobbelt - dvs. med to låger. De måler hver især 137 cm i bredden, og jeg har en afstand mellem stolperne (som lågerne skal hænge på) på 280 cm. Højden kan laves, som man ønsker det, men rammen er 140 cm. høj - og når tremmerne sættes på bliver min låge 180 cm. høj.

Materiale:

Jeg har brugt trykimprægneret træ, fordi det er nemmest at få fat i - og lågen skal holde i mange år. Den kan også bygges i alle mulige andre former for høvlet træ. Jeg har brugt høvlede reglar i 10 x 5 cm. Man kan også bruge mindre reglar til mindre låger. Jeg var på forhånd bekymret for, om lågen ville blive alt for tung og voldsom, men nu hvor den er færdig ser det OK ud og lågen blev tung - men ikke for tung. Alle materialer kan bl.a. købes online hos byggemarkedet 10-4.

Rammen består af 2xA, 2xB og en tværligger. I øverste højre hjørne ses illustration af hjørnesamlingerne.

Sådan har jeg gjort:


1. Jeg laver to ens rammer først. Rammen består af A-stykker og B-stykker. Se tegning. Til hver ramme saves 2 A-stykker i 137 cm. længde og 2 B-stykker i 140 cm. længde.

2. For at få lågen til at blive stabil, laver jeg samlinger jvnf. tegning. Man fjerner halvdelen af reglen i et 9,4 cm. stykke på både A og B. Det gøres vha. en rundsav og et stemmejern. Tricket er at indstille rundsaven til præcis halvdelen af reglens tykkelse. I dette tilfælde 2,2 cm. Test på et stykke regel først! Herefter saves utallige riller, hvor træet skal væk. (se tegning) Herefter slås de lodrette tilbageværende stykker væk. For mig blev de første par stykker ikke ret pæne - men øvelse gør mester! Og husk - et skarpt stemmejern gør det hele noget nemmere.

3. Når der er lavet samlinger i alle ender af både A og B stykker, skrues rammen sammen. Nu skal der tegnes op til en tværligger. Jeg lagde en regel ind under rammen og placerede den der, hvor den skal ende med at sidde. Så tegnede jeg op til et lille indsnit i begge A-stykker, så det passer med tværliggerens bredde. Det lille indstik er ca. 2 cm i højden og skråner ned mod modsatte side af tværliggeren. Se tegning.

4. Når indsnittene er savet væk, lægges tværliggeren igen under rammen. Nu tegnes indsnittet ned på tværliggeren. Her gælder det om at være meget præcis. Tværliggeren saves herefter ud - og gerne lige på ydersiden af blyantstregen, så kommer det til at passe. (min er lige lidt for kort...)

5. Til sidst samles rammen og den kan hænges på plads med stabelhængsler.

6. Jeg satte rammen op inden jeg satte tremmer på for bedre at kunne løfte lågen. De er tunge og hvis man ikke har en hjælper, er det håndterbart uden tremmer - men ikke med.

Mit byggeri indgår i tv-programmet på TV2Nord Salto: "Jannes Have".
Se udsendelserne her.





Kommentarer

  1. Det er en meget fin havelåge. Flot ser den ud.

    SvarSlet
  2. En ordentlig havelåge skal der til, det bliver ikke værre end når det er for klejnt, eller resten af proportionerne ikke passer. Det eneste der bekymrer mig er ,hvis du har nedstøbt stolperne. Det holder ikke længere, idag er trykimpræneret træ så "ringe" læs miljøvenligt behandlet at det sjældent holder mere end 5-7 år i jorden eller beton, hvis du er heldig. Det er desværre mine erfaringer med flere stolper...
    Venligst
    Henrik

    SvarSlet
    Svar
    1. Jo, jeg har nedstøbt stolperne, og de holder sikkert ikke længe. Problemet er, at det er scært at finde bedre alternativer. Endnu bugner byggemarkederne ikke med lærk, robinje osv. Men jeg håber, det snart kommer. Så ofte vælger jeg trykimprægneret træ af bekvemmelighed.

      Slet
    2. Ja det er virkeligt svært i Danmark, Jeg har med succes nedstøbt 4 stk galvaniserede 40 cm lange beslag i 2 i hver side med 95 mm imellem, så kan stolpen boltes fast, på denne måde bliver stolpen over jorden, og står rimeligt stabilt. Lærketræsstolper holder kun marginalt bedre. Eg eller Robinje er vist bedst. Kan købes på nettet, men fragten koster og stolperne er ikke gratis.
      Henrik

      Slet
    3. Tak for tippet, Henrik.

      Slet
  3. Jeg faldt tilfældigvis forbi TV-nord forleden da dit program blev vist. Sikke en fornøjelse og så fandt jeg jo videre til din blog. Nu kan du godt regne med at jeg blir hængende :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Fru Fryd, velkommen til! Det er dejligt, hvis du vil blive hængende. (Ligesom min låge forhåbentlig vil...)

      Slet
  4. Tusind tak for inspiration. ser vildt godt ud. Dette vil jeg efterligne.
    Jeg vil dog bruge klem lister. Da min låge på ingen måde må blive tung.
    God weekend
    Charlotte

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag

BESØG ZINKBAKKEN