Et match i rødt - spiralbedets første forår

Tulipanen Red Riding Hood lyser op i det spiralformede bed. 
De røde tulipaner Red Riding Hood matcher springvandet perfekt! Jeg troede dog ikke, at det skulle lykkes at nyde det syn i år. Naturen er en hård modstander...

Sidste år anlagde jeg et spiralformet bed rundt om et knaldrødt springvand. Ideen var  - med tiden - at skabe et rum, hvor man kan nyde lyden af klukkende vand - omringet af planter. Der går bestemt nogle år inden rumfornemmelsen opnås. Planterne skal vokse til, og det tager tid. Men indtil da har bedet i sig selv også værdi.
Der går nogle år inden træer, buske og stauder vokser til. Indtil da glæder jeg mig over farverne - lige nu fra tulipanerne.

Tulipaner har det hårdt hos mig
I efteråret lagde jeg en del tulipanløg i spiralbedet. (og i de andre bede) Men tulipaner har det svært hos mig. Naturen er en hård modstander i form af både mosegrise og dådyr, som begge elsker tulipaner. Jeg troede, at dådyrene var sat ud af spil, da jeg sidste år opsatte vildthegn, men desværre har der været mange besøg i det tidlige forår. De kommer igennem det levende læhegn - hvor jeg endnu ikke har hegn. (men det skal jeg have...) Dådyrene har spist af samtlige tulipaner i haven - men det glædelige er, at sorten Red Riding Hood i spiralbedet alligevel står og strutter netop nu. Og smukt er det!
Forklaringen på, at netop disse tulipaner har overlevet er, at hovederne sidder meget dybt i planten meget længe. Kun i de allersidste dage inden blomstring, udvikler stænglen sig og hæver blomsten op i fuld højde. Dådyrene har spist af tulipanen tidligt i processen og ikke fået blomsterhovedet med.

Narcisser og tulipaner i krukker er sagen
Jeg vil meget gerne have mere farve i haven om foråret. Men før dådyrene er totalt ude af haven, giver det ikke mening at lægge flere tulipanløg. De er dyre og blomstrer ofte kun den ene gang. Så fremover bliver det i højere grad tulipaner i krukker.
Jeg satser derfor mere på narcisser i haven, selv om farveudvalget er noget begrænset. I år er der kommet en del narcisser til af sorten Thalia. Den er spinkel og kridhvid og lyser fint op i alt det grønne. De har for mig den store fordel at hverken dådyr eller mosegrise bryder sig om dem.

Kommentarer

 1. Og tulipaner i krukker blomstrer alt for hurtigt af - det er bare hårdt for os, der ikke har tulipanvenlig jord:-(

  SvarSlet
  Svar
  1. Øv. Endnu en udfordring:-) Havelivet er ikke altid så "Claus Dalbysk":-)

   Slet
 2. Vi døjer også rigtig meget med at dådyrene spiser tulipanerne, heldigvis har de ikke fået øje på de hvide jeg har inde i haven, men i et nyt stykke have, vi har anlagt, er de gnavet i bund, men også her er der lidt blomster, der står tilbage uden blade.
  Dit spiral bed tegner godt😀

  SvarSlet
  Svar
  1. Øv Lene, det er så irriterende - netop med tulipaner, der kun har een blomst og een chance:-( Jeg krydser fingre for dine hvide...

   Slet

Tilføj en kommentar

Populære indlæg

BESØG ZINKBAKKEN