Hvornår lærer jeg at have havetøj?

I princippet kan man have hvad som helst på i haven. En af goderne ved at være i haven er selvforglemmelsen. Hvordan man selv ser ud, er noget af det sidste, man tænker på. Alligevel burde jeg nok få mig noget dedikeret have-arbejdstøj.

Jeg har altid brugt mit ældre, men almindelige tøj til havearbejdet. Med det resultat, at jeg nu har utallige bukser med jordpletter på knæene, og trøjer og jakker med malerpletter. I min naivitet tænker jeg altid, at jeg sagtens kan undgå at sidde på hug, og sagtens kan undgå maling på mit tøj. Jeg skal jo bare lige fikse en lille bitte ting....men som regel griber entusiasmen mig, og jeg kommer ind til virkeligheden med endnu et par ødelagte bukser. Og en helt anden ting er, at meget af mit "almindelige" tøj er ret upraktisk til havearbejde.

Jeg har utallige bukser som disse med jord- og malerpletter, fordi de er blevet brugt i haven. Hvornår lærer jeg at have arbejdstøj til haven? I øvrigt er disse bukser ikke særligt gode til opgaven. Mobiltelefonen falder ud af lommen, og bukserne glider ned, når man sætter sig på hug.

Jeg har utallige bukser som disse med jord- og malerpletter, fordi de er blevet brugt i haven. Hvornår lærer jeg at have arbejdstøj til haven? I øvrigt er disse bukser ikke særligt gode til opgaven. Mobiltelefonen falder ud af lommen, og bukserne glider ned, når man sætter sig på hug.Hvad er det vigtigste i påklædningen?

Bukserne skal ikke være for stramme, for man skal bøje, bukke, strække og kunne bevæge sig i dem. Og så skal de passe i formen, så man ikke skal hive op i dem konstant. De skal heller ikke glide ned over bagdelen hver gang, man sætter sig på hug.
Derudover skal de have en lomme til mobiltelefonen, som jeg altid har med i haven til at tage billeder med, og til evt at høre radio på, og til selvfølgelig at kunne blive kontaktet med. Lommer skal også bruges til frøposer, søm, skruer, handsker osv.

Jakker: Uld – eller fleece - er godt i Danmark. Jeg har næsten altid uld på i ydersæsoner, eller en fleece. Men en vigtig ting ved jakker: Der skal ikke være snore, der dingler. Man må gerne kunne ånde, for man får varmen, når man arbejder. Trøjer skal sidde forholdsvist tæt, men ikke for tæt. Det dur ikke med åbne jakker eller skjorter, der slasker omkring en. Tøjet skal passe til både kroppen og temperaturen.

Fodtøj: Fodtøj klares ikke med et enkelt sæt. Som regel bruger jeg gummistøvler, for de har den fordel, at de er tætte. De har den ulempe, at de om sommeren kan være varme, alt for varme. Sko er skønne, men har den stærke ulempe, at de bliver totalt støvede, og fødder og strømper det samme. Jeg vil gerne komme ind fra havearbejdet uden at skulle gennemgå en større fodvask hver gang. På meget varme sommerdage er der kun sandaler, der dur, selvom det giver meget støvede tæer.

Hat: Man ser ikke ret mange hatte i hverdagen, men i haven er en hat meget vigtig. Med meget havearbejde bør man faktisk have hat på det meste af året for at undgå solens UV-stråler. Jeg forsøger at gøre det til en vane at tage en kasket eller en bøllehat på, for at passe på min hud.

Handskerne er en hel videnskab i sig selv – og den allervigtigste beklædning. De skal være stærke – især i fingerspidserne – og gerne meget tætsiddende. De løse, strikkede ”duphandsker” kan bruges, men meget tætsiddende handsker med stræk – og med støbt gu
mmi på fingre og i håndfladen er meget bedre.

Hvor skal man købe sit havetøj?

Havebladene bugner med annoncer for noget blomstret, lyserødt havetøj til kvinder. Jeg kan ikke se mig selv gå med den slags. I stedet foretrækker jeg mere praktisk, neutralt og stærkt arbejdstøj, der holder til det hele. Et godt sted at kigge er hos Engelbert-Strauss arbejdstøj, som sælger tøj til både erhverv- og private. Her har de tøj til kvinder – der fungerer.Kommentarer

 1. Vældig genkendeligt det hele:-) måtte ud for at købe nye bukser fordi næsten alle var brugt forsigtigt i haven.
  Det er en fin hjemmeside du linker til, tak for den, den er hermed bogmærket:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja sådan er det, når man bliver grebet af entusiasme. Det kan være dyrt:-)

   Slet
 2. Hej Janne.
  Godt indlæg. Kender det! Men man drages ud i haven, så man når aldrig omklædningen. De dage man har tøjet på fra morgenstunden ligner man ingenting i gammelt uklædeligt tøj fyldt med malerklatter og man må klæde om inden tur til affaldspladsen. Ellers ryger man med i brændbart.... ;o)

  SvarSlet
 3. Jeg har havetøj - men det er ikke altid jeg når i det - og præsentabelt er det langtfra. Der er ret meget lækkert tøj på dit link - og til en rimelig pris, det kunne man godt skrive på ønskesedlen. Jeg har det som dig med det omtalte blomstrede havetøj - nej tak - men jeg har også set, at de har det ensfarvet, så hjælper det lidt ;-)

  SvarSlet
 4. Hej Janne! Haha hvor er det nogle sjove betragtninger - selv kunne jeg heller ikke drømme om at trække i de sikkert praktiske lyserøde blomstrede havebukser der sælges på nettet - bruger også de gamle "kasserede"bukser og striktrøjer i haven - indrømmer at jeg oftest ligner et fugleskræmsel, men det afholder mig ikke fra lige at smutte en gåtur ud i den omkringliggende plantage med hundene hvis de "tigger" - oftest møder jeg så mennesker i fint søndagstøj der kigger lidt underligt på mig når jeg kommer iklædt mit "allerbedste" tøj nemlig havetøjet :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Sådan skal det være, Lisbeth. Skovens dyr, hunde og haver ligger ikke under for et kulturelt pres om at se ud på en bestemt måde.

   Slet

Tilføj en kommentar

Populære indlæg

BESØG ZINKBAKKEN