Jeg vil have Bali i baghaven!

Der har været stille på bloggen - og i haven. Vinteren er blevet brugt til at samle nye kræfter og inspiration til haven, og det har jeg bl.a. gjort på skønne Bali - et sted, man ikke har lyst til at slippe!


En organisk formet bro snor sig henover dammen med fisk.

Et paradis af ro og fordybelse

På Bali var jeg heldig at bo på et resort, som har skabt det smukkeste lille paradis bestående af både rismark og haveanlæg. På resortets matrikel var alt velplejet og smukt og gav den mest fantastiske stemning af ro og fordybelse -  i modsætning til den farverige verden udenfor og dagligdagen i Danmark.

Den balinesiske have er præget af harmoni, balance, stilhed og en meditativ ro. Haven er frodig og grøn, og kun ganske få blomsterfarver bryder det grønne. Store flader af grønt bunddække og skyggefulde træer skaber kontrast til rismarkernes åbne og plane flader. Når man færdes i haven indbydes man til at tage sanserne i brug og måske fordybe sig i nuet.

Poolen indgår som et naturligt element i havedesignet. Vandet løber ud over bassinets kant og giver en behagelig lyd.

Ingen rette linjer 

I den balinesiske have er der ingen rette linjer. Stierne snor sig gennem haven, bassiner med vand er organiske, selv de små broer over bassinerne med fisk er organisk formet, så man konstant får nye oplevelser og sanseindtryk, når man bevæger sig gennem haven.

Rundt omkring i haven ses også porte eller døre, så man får en bevidsthed om at træde ind i et nyt rum. Ofte har portene isat smukke udskårne døre i træ og en støbt trædesten med bladaftryk. Rundt omkring i haven ser man små templer eller hinduistiske figurer mellem alt det grønne.

De daglige ofringer (canang), som er nøje konstrueret. Bestemte farver skal repræsenteres, ligesom rækkefølgen af lagene heller ikke er ligegyldig. Øverst en røgelsespind.

Ofringerne er et farvebombardement

Haven er ikke i sig selv farverig, men det får netop balinesernes små farverige ofringer til at virke så meget desto mere fantastiske. Små bambusskåle med farverige blomsterhoveder (canang) ofres hver dag til guderne for at sikre harmoni og balance. De små farverige fade stilles foran huset, på ethvert lille tempel i hjemmet eller i rismarken.

Den balinesiske have præges af grønne flader, men den brydes ind i mellem af forsigtige blomstringer og en rød bladfarve, som det ses her på billedet.

Hvad kan jeg tage med mig hjem?

Jeg har set (mindst) tre ting, som jeg kan forsøge at lære af - og måske implementere i min have:

1. Roen, stilheden og den simple udnyttelse af naturens egne materialer og en enkel beplantning. I den balinesiske have findes kun ganske få plantearter - som gentager sig og udnyttes i større flader, hvilket giver indtrykket af ro.

2. Naturens egne materialer. Store flade sten udnyttes som trædesten, mens små hvide runde sten bruges som dekorativ kontrast i stier og også i husenes charmerende udendørs badeværelser. Træ og balinesisk udskæringskunst ses i dørene.

3. Hvilepladser. Rundt omkring er der skabt små pavilloner og opholdssteder, hvor man kan sidde og blot nyde roen, stilheden og en helt fantastisk skønhed, som minder os om, hvor værdifuldt livet egentlig er.

Portaler, indgange og døre er en vigtig del af havedesignet. Her er en cirkelformet indgang/udgang fra haven.

Endnu en dør, som fører ind til privat beboelse. Bemærk den fine trædør og trædestenene i stien.

Rundt omkring i det grønne finder man hinduistiske figurer, som stilfærdige elementer, der bryder det grønne.

Når aftenen falder på tændes lanternerne og giver en fantastisk stemning til haven.

Kommentarer

 1. Kære Janne. Jeg kan godt forstå du er blevet ført helt væk, haverne er meditation of lise for sjælen. Inden for vinens verderen kendes fænomenet også. Man har smagt en vin på ferien og hjembragt den, men derhjemme er den slet ikke lige så godt som dernede....Det er jo fordi alle vores sanser påvirker vores endelige perception af oplevelsen. Men som du stiller det op med 3 gode ting der kan tages med, så er der mulighed for omsætning også i en dansk kontekst (læs klima)
  Venligt
  Henrik fra den franske have....

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er sandt. Gummitræerne på Bali er ikke små potteplanter, men store fuldvoksne træer:-) Min inspiration på Bali var slet ikke baseret på de enkelte plantevalg, men snarere på de virkemidler der var brugt for at skabe en stemning. Men du har ret. Vi får ikke feriestemning og 35 grader ved at opstille en hindufigur i min have:-)

   Slet
 2. Skønne billeder, det må have været en fantastisk oplevelse. Jeg glæder mig til at følge implementeringen af de nye tiltag i din i forvejen dejlige have (selv om jeg bor på Fyn, har jeg troligt fuldt med i dine tv programmer :-)). Mange hilsner Mette

  SvarSlet
 3. Hej Janne. Det lyder og ser skønt ud, det bliver spændende at se, hvad du finder på i jyske ås haven.Mange hilsner fra Ulla

  SvarSlet
 4. Dejligt du nød ferien også i fulde drag. Inspiration det kan vi godt lide at tilegne os.men som Henrik siger himmelstrøgene
  er jo anderledes . Jeg da hel sikker på du nok skal lave et eller andet i din have..tak for rejsebeskrivelsen.
  Spændende at følge dig Janne.
  Venligst Grethe. fra HAVELIV

  SvarSlet
 5. Hvor ser det dejligt ud! Jeg har lige selv været afsted i 3 uger på Bali og det var fantastisk. Jeg besøgte en farm se mit nyeste blogindlæg, det er er sted der kan anbefales. Jeg skal afgjort tilbage til Bali. Den ro folk har er skønt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor spændende med en balinesisk farm. Det må jeg se nærmere på. Og ja - Bali er svær at lægge 100% bag sig:-)

   Slet
 6. Sikke flotte steder😀 De indbyder virkelig til ro.
  Mvh
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
 7. Det ser virkeligt fantastisk ud 😃

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg

BESØG ZINKBAKKEN