Sådan laver man sine egne jordblandinger

Mange supermarkeder tilbyder her i foråret billige plantesække i forskellige varianter. De er SÅ billige - og det er nemt at hapse nogle stykker af dem og smide dem i bilens bagagerum. Jorden er lækker, porøs og de små tomatplanter eller sommerblomsterne i krukkerne bliver glade og tilfredse. 
Men problemet er bare, at mange af plantesækkene indeholder store mængder af spagnum fra de danske højmoser. Ved at købe sækkene støtter og opfordrer man industrien til at fortsætte med at skrælle spagnum af moserne.


Så kan vi gøre det anderledes?

Spagnum er et fantastisk produkt. Det startede med at være et affaldsprodukt under tørvegravningen, og nogle innovative mennesker fandt ud af at udnytte affaldsproduktet i gartneribranchen. Den porøse struktur, evnen til at holde vand og den ringe næringsværdi gjorde det til et perfekt voksemedium, hvor tilsætningen af gødning kunne styres perfekt. Så det er en svær opgave at finde noget, der er bedre eller ligeså godt.

Bland-selv-jord!

Det er muligt at blande sin egen jord. Det sparer dig lidt penge og giver dig en bedre samvittighed! En god pottemuld kan blandes af SAND, KOMPOST og HAVEJORD i lige mængder. Hvis du har meget sandet jord, kan du udelade sandet. Hvis du ikke har egen kompost, kan du hente på genbrugspladsen eller evt. bruge Champost Jordforbedring - som egentlig er komposteret møg.
Så- og priklejord er mere tricky. Her er det vigtigt, at mængden af kompost er meget begrænset. De små spirer tåler ikke for meget næring. Derfor blander du i følgende forhold: 1/6 sand, 1/6 kompost og 4/6 jord. Alternativt kan du prøve at bruge sidste års jord fra drivhuset eller dine krukker. Det er sandsynligvis næringsfattigt nok.
Pottemuld blandes af lige dele sand, kompost og jord.

Det er anderledes

Når du blander din jord selv, vil det jo blive anderledes end de købte sække. Da det ikke indeholder spagnum, vil det ikke blive så porøst, være lysere i farven og ikke have samme evne til at holde vand. Man skal vænne sig til det, men planterne bliver fine. Måske er det værd at prøve?

Så- og priklemuld må ikke være for stærkt - dvs. ikke have for høj næringsværdi. Derfor indeholder det kun 1/6 kompost.

Kommentarer

  1. Tak for tippet. Det var et godt råd. Der er så meget jeg ikke ved om jord, så det var interessant at læse.

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag

BESØG ZINKBAKKEN