To frø-shoppe typer

Januar er første vigtige måned i køkkenhavesæsonen. Det er tid til at købe frø, hvoraf nogle snart skal sås. 
Køkkenhaven er min havemæssige stolthed hele sommeren. Frodig, farverig og smuk er den, og så giver den ovenikøbet masser af mad til familien. Selv nu hvor jorden er frossen og alt ser lidt trist ud, kan vi hente både gulerødder og rødbeder i jorden. Hvis vi ellers kan overkomme at trodse kulde og risikoen for frosne fingre. Men selv om frosten er i jorden et stykke tid endnu, så er det nu, der skal shoppes frø. Det kan gribes an på flere måder. I hvert fald mindst to:-)

Januar, februar og marts er vigtige måneder i køkkenhavesæsonen. Det er nemlig her, man skal så mange af de planter, som senere skal i drivhus og køkkenhave. Sidste år kom jeg for sent i gang og fik hverken knoldselleri eller porrer sået. Jeg måtte gå den triste gang til et plantecenter og købe de sørgelige rester af forkultiverede planter. Og det er sjovere at gøre det selv og giver flere valgmuligheder i forhold til valg af sort.

Det er derfor på høje tid at få købt frø.

To frø-shoppe typer:

Egentlig er der to tilgange til at shoppe frø til køkkenhaven:
1. Den kreative og spontane
2. Den strukturerede og planlæggende

Den første type sætter sig til computeren og bestiller frø på følgende måde: "Ih, de ser spændende ud. Den farve har jeg aldrig set blomkål i før." I kurven med dem.
Ulempen ved denne tilgang er selvfølgelig, at man måske får 50 slags frø i samme plantefamilie og to i en anden. Det er dårligt, hvis man dyrker i sædskifte. Man risikerer at stå med to overfyldte bede og to halvtomme. Der er i den slags spontanitet heller ikke taget hensyn til familie, farve, bladformer, højde og hvad man måske egentlig spiser meget og lidt af. Men derfor kan det jo godt blive godt! Fordelen ved denne type er, at man får udvidet sin horisont og får erfaringer med sorter og arter, som man ellers aldrig ville have kendt til.

Den anden type tænker sig meget godt om og evaluerer sine almanakker fra foregående år for at finde ud af, hvad der har fungeret og ikke fungeret. Så laver hun først en plan for køkkenhaven og derefter en indkøbsliste. Hun sætter sig derefter til computeren og sammenligner priser, frø og leveringstider inden indkøbslisten kan vinges af frøpose efter frøpose.
Ulempen ved denne tilgang er selvfølgelig, at man ikke får bestilt andet end det, der stod på listen og dermed ikke får afprøvet andre sorter, end det man kendte til på forhånd. (og det kan jo også være nye ting, som man har bestemt sig til at prøve) Og så tager det tid. Fordelen er naturligvis, at man får en nøje tilrettelagt og helt sikkert flot og velsmagende køkkenhave.


Fyld op med blomster

Jeg er nok selv et sted midt i mellem. Jeg planlægger ikke så meget, som jeg gjorde engang, fordi jeg ved meget mere om, hvad jeg har plads til af nye sorter - og hvad jeg bare skal have fra år til år. Det ligger efterhånden på rygraden efter 16-17 år med køkkenhave.
Først rydder jeg op i mine frø. Hvad har jeg egentlig tilbage fra sidste år? Hvad mangler jeg?
Så sætter jeg mig til computeren. Jeg køber altid mine frø online for at være mere sikker på en bedre kvalitet, end dem der får lov at stå i en butik måned efter måned ved alt for høje temperaturer.

Jeg har nogenlunde altid de samme typer af grøntsager, men varierer gerne sorten. Og hvis jeg alligevel har købt forkert og lidt for spontant ind (og det sker hvert år), så gemmer jeg nogle af frøene og fylder eventuelle tomme huller i sædskiftet op med blomster. Det giver en fantastisk variation og skønhed. Prøv det!

En god start på køkkenhavesæsonen lønner sig. Frodig og smuk køkkenhave i juli.
Kommentarer

 1. Det er virkelig en spændende tid vi går i møde, det er så spændende, at shoppe frø. Jeg har nu allerede de fleste af de frø jeg skal bruge, nogle har jeg selv høstet og andre har jeg købt gennem året. Vi har endnu ikke købt frø til køkkenhaven, men der er vi meget traditionelle og har det samme år efter år, når det kommer til blomster er jeg meget impulsiv, den ser spændende ud, den må jeg eje :-) hvor den så skal plantes, ja det må vi så se :-)
  mvh
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan godt lide din tilgang: At man planlægger, men også lader lidt plads være åben til spontanitet. Held og lykke med din frøshopping og kommende havesæson:-)

   Slet
 2. Jeg er også den planlæggende type. Jeg sætter mig til computeren med lange lister over ting jeg mangler. Undervejs får jeg så altid øje på spændende ting som jeg også liige må have. Men - jeg har i mange år, når det drejer sig om indkøb, benyttet mig af en regel som åbenbart er blevet moderne.
  24-timers reglen. Køb aldrig noget første gang du ser det, men vent mindst 24 timer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ha ha! Den regel er nyttig i forhold til mange ting: Shopping, men måske også i forhold til adfærd og følelser? F.eks kunne den være nyttig i forhold til brugen af sociale medier? Jeg ville ønske, at der var flere der brugte den regel, før de gav sig til at respondere følelsesmæssigt og vredt på artikler og opdateringer, som de finder provokerende. Så ville verden måske være et bedre sted? (Ja, måske kommer jeg lidt på afveje her - men kom bare til at tænke på det!) Jeg ønsker dig al mulig held og lykke med frøkøbene, og håber at mange spændende sorter finder vej til din indkøbskurv efter de 24 timer:-)

   Slet
 3. En variation af 'tæl til ti'.
  Jeg er færdig med at bestille frø og der er både gengangere og spændende nye ting iblandt.

  SvarSlet

Tilføj en kommentar

Populære indlæg

BESØG ZINKBAKKEN