Sådan dyrker du tomater - En guide til begynderen #2

Dette indlæg er anden del af "Sådan dyrker du tomater -- en guide til begyndere".
Se #1 her

Når tomatplanterne er priklet om to gange og er ca. 30-40 cm. høje er de store nok til at komme i drivhuset.
Tomatplanterne kan sættes i drivhuset, når nattemperaturen er over 8 grader.

Udplantning i drivhuset:

Fra begyndelsen/ midt i maj, kan du plante dine tomatplanter i drivhuset.
I mit drivhus har jeg plads til 12-15 tomatplanter, hvis jeg planter dem med ca. 50 cm. mellem hver plante. Jeg har ALTID for mange planter og kan ikke lide at slå nogen af dem ihjel. Derfor prøver jeg altid at afsætte alle de planter til naboer, venner og bekendte, jeg kan. Man kan også lave en bytteaftale. Jeg bytter altid med min bror og min mor, som også sår tomater. På den måde får vi flere sorter allesammen.

Du kan sætte planterne i drivhuset omkring begyndelsen/midt i maj. Der skal helst være en temperatur på ca. 8 grader om natten.

Hvis du vil være rigtig god ved dine planter vænner du dem til deres nye bolig først inden du planter. Dvs. at du i nogle dage bærer dine planter ud i drivhuset, lader dem stå på gulvet i drivhuset om dagen - og bærer dem ind igen til natten.

Jeg gør det så aldrig:-)  Det skyldes den simple grund, at jeg har langt mellem huset og drivhuset - og derfor ender med at ødelægge planterne ved at vandre gennem vinden og bakse så meget med dem.
I stedet lader jeg dem stå i potterne på flisegulvet et par dage, så de i det mindste ikke skal forholde sig til både omplantning og temperaturskift på en gang. Det går fint, selv om de måske er lidt længere om at komme igang end normalt.

Bede eller plantesække?

I mit drivhus dyrker jeg i faste bede. Det gør jeg, fordi det er mest fleksibelt og fordi det er det mest klimavenlige. Vi skal (efter min mening) væk fra nemme brug-smid-væk-løsninger og i stedet satse på bæredygtige løsninger. Hvis du dyrker i plantesække, så vær opmærksom på at vælge nogle bæredygtige produkter uden spagnum, så du ikke er med til at ødelægge vores dyrebare tørvemoser.

Du kan bl.a. vælge produkter fra Champost, som er uden spagnum.

Hvis du - som jeg - vælger at dyrke i faste bede, gælder det også, at du skal undgå spagnum eller i det mindste spare på det. Jeg startede i sin tid med et antal plantesække, som jeg siden har genbrugt og suppleret op med dyregødning og organisk materiale. Det betyder, at jeg i dag kun køber få plantesække som øverste lag. Du kan sagtens udrydde brugen af plantesække fuldstændigt og i stedet bruge god havejord og kompost.
En anden god grund til at dyrke i bede med almindelig havejord (eller en blanding af havejord og plantesække-jord) er, at der findes langt flere næringsstoffer i jorden, som giver en bedre tomatsmag!

Du kan læse et af mine tidligere blogindlæg her:
Vi skal spare på vores spagnum


Bind op, vand og gød.

Når planterne begynder at falde til i drivhuset, vil de blive friskgrønne og begynde at vokse.
I løbet af kort tid vil de få brug for at blive bundet op til en form for støtte. Jeg har efterhånden fået et system med at binde en snor som en løs løkke under det nederste bladsæt og derefter binde snoren fast i loftet. Efterhånden som planten vokser, snor jeg planten rundt om snoren. Planten tager ikke skade, så længe du laver en løs løkke forneden.
Et tip er at vælge snor af et bestandigt materiale, som ikke rådner i løbet af sæsonen. F.eks. nylon.

Illustration af simpel opbinding af tomatplante. Bind en løs løkke rundt om det nederste bladsæt på planten og bind snoren fast i loftet. Sno derefter planten rundt om snoren i takt med, planten vokser.

Knib sideskud

De fleste tomatsorter er designet til at fortsætte væksten opad i det uendelige. De vil derfor konstant forsøge at skabe nye stængler ved at sætte nye sideskud. Men det vil vi gerne undgå - for ellers bruger planten kræfter på konstant at sætte nye frugter - og kun få af dem kan nå at modnes på vores breddegrader. Tomatplanten skal derfor optimalt set kun have én hovedstamme.
Ligeså snart planten er i vækst vil du kunne finde sideskud/hjørneskud. Tag en daglig inspektion og knib dem af, når du finder dem.


De fleste tomatsorter, vi dyrker, kaldes indeterminante planter. Det betyder, at de er designet til at vokse i længden i det uendelige. Derfor sætter planten konstant sideskud. For at tvinge planten til at bruge sin energi på frugterne - kniber vi sideskuddene af.

Vanding

Tomater er ret tørstige, og når de først er godt i vækst skal du vande godt. De må ikke tørre ud, men må heller ikke overvandes. Så kommer de til at miste smagen. Den store klimesynder i forbindelse med at dyrke tomater er netop vandmængden. Derfor skal du overveje, om du kan samle regnvand til at vande med. Helt lavpraktisk kan man bare have nogle store baljer og kar til at stå og så vande i drivhuset med det, som samler sig. Resten må man tage fra vandhanen.

Et vandingsanlæg kan også være en god mulighed. Det har den ulempe, at du ikke kan bruge regnvand. Bortset fra det, er et vandingsanlæg en god idé til at sikre stabil vanding - som reguleres efter temperaturen - og så er det fantastisk til ferieperioder, hvor du ikke kan vande dine tomater.
Du kan finde vandingsanlæg til meget billige penge i byggemarkeder og havecentre.

Læs et tidligere indlæg om mit vandingsanlæg: Smart vanding i drivhuset

Gødskning

Hvis du dyrker i plantesække, skal du være varsom med gødning. Plantesækken er allerede tilsat gødning, og du skal først gøde sidst på sæsonen.
Hvis du dyrker i bede, skal du forberede jorden godt og evt. lægge komposteret dyregødning ud i bedene efter hver dyrkningssæson. Så ligger jorden og gør sig klar af sig selv i løbet af vinteren.

Uanset hvordan du dyrker tomaterne, kan du holde øje med deres næringsbehov ved at kigge på bladfarven.
Lysegrønne blade er tegn på, at planten har brug for næring.
Mørkebrønne - nærmest blå - blade er tegn på, at du skal holde lidt igen med gødningen.
Tomatplanten skal have en klar grøn farve.
Hvis dine planter mangler næring kan du købe drivhusgødning i ethvert supermarked eller havecenter. Gød med det ca. en gang om ugen eller efter behov.

Hvis planterne bliver for lange

Tomatplanter vokser og vokser. Og med tiden vokser de sig højere end, der er plads til i dit drivhus. Hvis de begynder at vokse op under taget kan du - hvis du har brugt min opbindingsmetode - let gøre noget ved det. Du løsninger opbindingen og sænker forsigtigt planten længere ned, så det nederste af planten snøres rundt som en spiral. De nederste tomater modner før de øverste, så formodentlig har du allerede plukket de nederste tomater og planten ser lidt ranglet ud forneden, når du har brug for at gøre dette. Nu er der plads til toppen af tomatplanten igen. Du kan ovenikøbet lade den snoede stængel dække af jord, hvorved planten forynges og sætter nye rødder.

Store klaser med modne tomater er snart klar til høst. I bunden af bedet er der tagetes. Dels som pynt. Dels for at minimere skadedyr.
Følg med i næste afsnit af Sådan dyrker du tomater - en guide til begynderen #3. Her kan du lære om de typiske udfordringer med at dyrke tomater: Sygdomme og tegn på dårlig vækst.


Kommentarer

  1. Det er så fint, at så tomater selv og som du skriver er de lette at få til at blive til noget. Jeg har nu kun prøvet en enkelt gang, men i år har jeg købt frø til 7 forskellige .
    Med venlig hilsen
    Lene Bedstemorshave

    SvarSlet
    Svar
    1. Det bliver dejligt med så mange forskellige tomater, Lene. Jeg har kun sået fire forskellige i år - men får alligevel (som sædvanligt) ALT for mange planter ud af det. Hvornår mon jeg lærer kun at så halvdelen fra hver frøpose:-)

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag

BESØG ZINKBAKKEN