8 sandheder om at dyrke køkkenhave


Køkkenhaven, når den er smukkest.
(Dette blogindlæg er en redigeret udgave af et blogindlæg fra 2016)

Min debut som selvforsyner var entusiastisk, men ikke optimal. Min første køkkenhave var på nogle få kvadratmeter af vendte græstørv midt i græsplænen. Der var på ingen måde tale om afbalancerede mængder kvælstof, kalk eller perfekt porøsitet i jorden. Alligevel lykkedes det mig at få gulerødder, salat, ærter og radiser ud af det. Og jeg blev åbenbart så grebet af projektet, at jeg har gentaget det hvert eneste år siden. I dag er min køkkenhave på ca. 100 m2.

Nu har jeg dyrket køkkenhave i 15 år og elsker det stadig! Her er, hvad jeg har lært om at dyrke køkkenhave:

8 sandheder om at dyrke køkkenhave

1. En køkkenhave er hårdt arbejde
Vil du have en nem have, der ikke kræver arbejde? Så er køkkenhave ikke noget for dig. Jorden skal forberedes, frøene skal sås og ukrudtet skal luges. Det er lidt ligesom at have hund. Hvis du skal på ferie må du finde én, der kan passe køkkenhaven, mens du er væk. Køkkenhaven kræver arbejde. Lugning, lugning og lugning. Det gode er, at det er gratis fitness. Køkkenhaven opkræver ikke 249 pr. måned. Heldigvis kan det at have køkkenhave skaleres. Start med et lille område eller et par højbede. Hvis du bliver grebet af det (og det er der god chance for) så kan du udvide.

2. Du lykkes helt sikkert med noget
Når du dyrker køkkenhave, må du acceptere naturens luner. Ikke alt vil lykkes, og du møder modstand. Det er SÅ irriterende. F.eks. i form af tørke, kulde, sygdom, kållarver, mosegrise, møl, gulerodsfluer og en lang række af dyreliv, du aldrig har hørt om. Men 80 % er også godt! Fokuser på dem. Du vil helt sikkert lykkes med noget.  Det er nemmere at bestille en måltidskasse - men at dyrke køkkenhave - selv om noget kikser - er meget mere tilfredsstillende.

3. Der er altid noget at lære
Du kommer til at begå mange "fejl" i din køkkenhave. men der skal nok komme grøntsager alligevel. Du behøver ikke vide alt om gødningsforhold, optimale priklingstider, jordens kalkindhold osv. Betragt viden om plantefamilier, gødning, dyrkning, skadedyr og plantesygdomme som læring og studér det med interesse og prøv dig frem.

4. Dine måltiders kvalitet stiger mange procent
Dine grøntsager fortjener god madlavning, og det giver sig selv. Gode råvarer giver lyst til at lave god mad. Med grøntsager fra egen køkkenhave vil kvaliteten af dine måltider både blive sundere, flottere og bedre. Nyd det!
En trillebørfuld fra køkkenhaven.
Samlet transporttid: 5 minutter


5. Du undgår industrialiserede varer og støtter klimaet
Grøntsager, der er hjemmedyrkede ser anderledes ud end i supermarkedet. De har diverse pletter og skavanker og skal faktisk vaskes rene for jord. Det positive ord for det kaldes diversitet og er et tegn på, at du ikke spiser industrialiseret føde. Samtidig kan du glæde dig over, at du sparer klimaet for CO2, når dine grøntsagers samlede transport udgør de få skridt fra din køkkenhave og ind på køkkenbordet.

6. Du vil opleve skønhed - men måske kommer din køkkenhave ikke til at ligne Instagram
Din have kommer måske ikke til at ligne alle de inspirationsbilleder, du har samlet på Pinterest, Instagram eller andre sociale medier - med mindre du arbejder meget hårdt, siger dit fuldtidsjob op og sælger dine børn. Sorry! MEN du vil se stor skønhed - selv i en lille have. Du vil blive rørt over skønheden i, hvordan morgenlyset reflekteres i en kålplantes opsamlede dråbe af dug.

7. Du bliver begejstret over små ting
Køkkenhaven minder os om livets mirakel: Et lillebitte frø bliver til en gulerod eller en kålplante. Det er næsten ikke til at fatte. Du vil selv mærke det. Du bliver begejstret eller sentimental hver gang en lille spire har udviklet sig en smule og vundet kampen over den hårde jordskorpe.

8. Det smager bare bedre
Du vil opleve en helt ny verden af grøntsager. En gulerod er ikke bare en gulerod. Der findes adskillige sorter og de smager allesammen forskelligt. Det bliver svært at gå tilbage til supermarkedets smagsløse gulerødder efter du har dyrket dine egne.Det går ikke altid efter planen. Mosegrisen er blevet mæt efter et stort måltid gul rødbede.

Belønningen for det hårde arbejde. Lækker mad af hjemmedyrkede bladbeder, tomater, løg, salat,  gulerødder mm.

Kommentarer

 1. Ikke mindst på denne tid er det lykken at kunne gå ned i køkkenhaven og finde friske grøntsager til aftensmaden. Vi har en ganske traditionel køkkenhave, og jeg holder meget af dens efterårsstemning.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er helt rigtigt Marie. Det er virkelig dejligt. Nyd din belønning for det hårde arbejde:-)

   Slet
 2. Fremragende liste. Det er de færreste i min omgangskreds der forstår at jeg gider bruge det meste af min fritid i haven, men især tanken om fitnesscenteret er skræmmende. Efter 15 år som haveejer hqr jeg lært at havens udseende er proportionalt med den indsats man gør. iøvrigt tak for dine fine tv programmer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ha ha - jeg er enig i din betragtning omkring fitnesscenteret:-) Og ja, vi er nogen, der godt "gider", fordi lønnen simpelthen er større end indsatsen. TAK!

   Slet
 3. Jeg er fuldstændig enig. Køkkenhaven er også den del af min have der giver mig størst glæde, udbytte og positive udfordringer, så den vil jeg ikke undvære. Jeg har haft den i over 30 år og lært at spille sammen med naturen og glæde mig over de ting der lykkes det enkelte år(det er trods alt det meste). Det gode ved en køkkenhave er også at man starter forfra hvert år, så jeg føler altid jeg får en chance til, når noget ikke går som forventet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Hedvig, du har helt ret. Mange af havedisciplinerne har 5-10 årige rækkevidde. Køkkenhavens cyklus varer kun et år, hvilket jo er et action-packed fænomen, når det kommer til haver:-)

   Slet
 4. Hej Janne.
  Jeg har netop i år kastet mig ud i et ret stort køkkenhaveprojekt, og jeg elsker det! Det er bestemt ikke alt der er lykkedes, men jeg bliver så glad når jeg henter mad i haven, og jeg nyder altså arbejdet i den friske lugt, og duften af jord og, ja, det meste (men ikke så meget dem der åd mine kål (ved ikke hvem de var) i forsommeren ...). Jeg skrev for ikke så længe siden et indlæg med overskriften "Kampestensfiness" på min blog. Det handlede godt nok ikke om køkkenhaven, men om al den dejlige gratis fitness man kan få i haven, så jeg er helt med på fitnessideen :-)
  Jeg faldt for nylig over din blog, og jeg kikker helt sikkert indenfor igen :-)
  Køkkenhaveglade hilsner fra Nana

  SvarSlet
  Svar
  1. Du er velkommen Nana. Jeg vil med glæde aflægge besøg på mitlandliv.dk. Og ja - der er mange, der kan lide kål:-)

   Slet
 5. Gad godt prøve... Gode tips! Tak for dem; man skal som altid når det gælder have, passe på med at gøre sig alt for faste forestillinger om hvordan resultatet skal være...
  Hilsen Henrik Havehjerne - uden køkkenhave

  SvarSlet
 6. Godt skrevet og jeg er så enig, til foråret bliver vores gamle traditionelle køkkenhave med grøntsager og sommerblomster i rækker nedlagt, til fordel for en ny potage med små hække og rum, jeg glæder mig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor lyder det spændende Jeannett! Du kan roligt glæde dig. Du kommer til at nyde skønheden hver eneste dag.

   Slet
 7. Hej Janne
  Fin pointe hele vejen igennem...dog synes jeg, du er lidt for kategorisk i den første. Ja, køkkenhave kræver arbejde, men hør lige mit beskedne bidrag: jeg har haft køkkenhave i over 20 år. Skulle jeg have haft græs i det samme areal, ville det kræve klipning en gang i ugen fra ca april til oktober, og i mit tilfælde, ville det tage en lille halv time pr. gang, altså tilsammen omkring 12 timer, og et udbytte på...intet, til gengæld udgifter til brændstof, reparationer og bøvl med at slæbe materiellet frem og tilbage fra skuret...på den tid kan jeg sørme nå megen såning, plantning og renholdelse af samme jord, og tilmed blive belønnet med sunde og økologiske grøntsager en stor del af året....

  SvarSlet
  Svar
  1. Overdrivelse fremmer forståelsen, som du ved:-) God pointe, som hermed er givet videre. Og jeg er da helt enig med dig i, at grøntsager er noget sjovere at dyrke end græs.

   Slet
 8. Skøn liste 👏🏻👏🏻👏🏻 meget ærligt skrevet - jeg har stadigvæk så meget at lære i min køkkenhave. Det er et evighedsprojekt 😄

  SvarSlet
 9. Godt at læse at du ikke lykkes med det hele, men at du tager det som en oplevelse.

  SvarSlet

Tilføj en kommentar

Populære indlæg

BESØG ZINKBAKKEN