tirsdag den 26. marts 2013

Planlægningen fejler ikke noget

Der er ikke grund til at gå i detaljer med vejrforholdene - og at det er påske om lidt - og at jorden er frossen - og at der ikke er udsigt til at sætte spaden i jorden.....
Men planlægningen fejler ikke noget! Drømmene er intakte, og jeg lader mig ikke gå på af et midlertidigt tilbageslag = føromtalte vejr.


Salater i rød og grøn er i fin kontrast til hinanden og løgene.

Potager-drømme

For ganske få år siden kendte jeg ikke ordet potager. Heldigvis kan jeg nøjes med at skrive det, for det er et fransk ord, der betegner en "køkkenhave med æstetisk effekt". Måske er der franskkyndige læsere i blandt, der kan af- eller bekræfte, om udtalelsen er [potasjé]?
I hvert fald har jeg i de sidste par år været meget inspireret af potager-idéen. I en potager dyrkes grøntsager med lige dele nytte- og prydværdi. Æstetikken er med andre ord en væsentlig faktor, når man dyrker en potager. Selvsagt dyrkes ikke kun grøntsager, men også blomster med både nytte- og prydværdi. Så jeg har eksperimenteret lidt med måder at skabe kontraster vha. grøntsagerne. Se f.eks. billedet med salat og løg.

Rammerne er på plads

Sidste år blev min nye køkkenhave anlagt. Den er formet som en halvcirkel med fire lagkagestykke-formede bede, der samtidig udgør hver sin del af et fireårigt sædskifte. Sidste års udbytte blev OK set i lyset af, at jeg kom lidt sent i gang pga. anlægsarbejdet - og at jorden var ubehandlet. (Læs - ingen gødning tilsat....) I år er der bedre chance for at komme godt fra start.
Den nye geometriske ramme (halvcirkelen) er selve basis for at skabe en smuk potager. Der er stadig meget på tegnebrættet, men rammerne er nu stort set på plads.


Planlægning i forhold til farve og højde

Jeg har ikke før været SÅ strategisk omkring farvevalg og planterækkefølge i min køkkenhave. Jeg plejer egentlig kun være opmærksom på, at sædskiftet overholdes. Blomsterne har været i min køkkenhave i flere år, og det er egentlig via dem, jeg har opdaget skønne farvekombinationer. F.eks. glæder guldvalmue og kål hinanden.

Så i år skal der tænkes nærmere over, hvordan rækkerne skal sammensættes. De lagkagestykke-formede bede inviterer til buede rækker - og sådan bliver det også i år. Men som noget nyt planlægger jeg rækkefølgen i forhold til højde og farve. Det er givet, hvor grøntsagerne skal placeres i bedene. Gulerødder, pastinakker, selleri, persille, koriander og dild hører sammen i bedet til skærmplanterne. Pga. sædskiftet kan der ikke rokkes ved det. Det betyder også, at planterne ligner hinanden lidt, så jeg kan ikke variere bladformerne så meget. Men til gengæld kan jeg trække farve ind i bedet vha. blomster.

Farveoversigt - blomster

Årets køkkenhaveblomster inddelt efter farve.
Nogle ville bruge Excel:-) Men en håndskitse er
hurtigere.
Jeg har bestemt, at skærmplantebedet skal være gult/orange i kombination med det grønne, som grøntsagerne udgør. For at få overblik har jeg inddelt blomsterne i farver og højde på et lille skema. Så er det nemt at overskue, hvilke egenskaber de forskellige blomster har.

Herefter planlægger jeg mit bed ud fra højde. På den nederste tegning ses, at højden er størst til venstre - og lavest til højre. Grøntsager og blomster placeres efter højde med en jævn fordeling af de farverige indslag fra blomsterne. Det er ikke sikkert, at mit bed bliver eksakt sådan, men planen er på plads.
Højdeoversigt. Bedet set fra siden.
De tre andre bede planlægger jeg på samme måde.

Lad så bare det forår komme, så jeg kan få testet planen i virkeligheden:-)


onsdag den 13. marts 2013

Sikke en lortedag!

Selv om temperaturen indikerer noget andet, så er det sikkert, at foråret er lige om hjørnet. Det er snart tid til at gå i gang med forårets hårde arbejde i køkkenhaven.

Den lille vogn blev fyldt adskillige gange
i løbet af dagen.
For at være en lille smule på forkant, havde jeg i weekenden indgået samarbejde med min nabo, Peter. Vi arrangerede i lørdags en fælles "lortedag". Hos en tredje nabo blev der lånt en lille traktor og vogn, og så transporterede vi ellers hestegødning i store mængder. Selv samme nabo var også den venlige leverandør af hestegødningen.

Temperaturen var under nul, vinden var kold, men arbejdet med greb holdt os varme. Først blev gødningen læsset med greb på den lille vogn, så gik turen tilbage til vores haver, hvor læssene blev skubbet af vognen. Hver af mine bede i køkkenhaven blev forsynet med to læs. Peter blev forsynet med nogle gode læs til køkkenhave og bede. Tre timers hårdt, fysisk arbejde, som kunne mærkes resten af dagen:-)
Håb om et godt udbytte 

Sådan en lille sød traktor er da uundværlig.
Den er nu på min ønskeseddel!
Jeg er så glad for, at vi fik det gjort. Nu er der håb for, at min køkkenhave kan give et godt udbytte i år. Vi forsøgte at tage det mest komposterede gødning, men når man står og graver i en stor bunke hestegødning, kan det ikke nytte at være alt for kræsen. Man må bare tage for sig!

Peter er traktorfører. Jeg fik "passagersædet" på
bagklappen af vognen.
Nu mangler jeg at få gødningen i jorden. Jeg plejer møjsommeligt at grave det ned, men efter jeg har fået ny og stor køkkenhave, er det ikke realistisk at gøre. Så der er planer om fræsning i år. Nogle er for - nogle imod - men det skal i hvert fald prøves. Det må dog lige vente, til frosten er af jorden.


søndag den 3. marts 2013

Min murers drivhusNogle gange kommer man ved et tilfælde til at falde i snak med andre, som viser sig at have samme interesse som en selv. Det er så dejligt at dele sin interesse med ligesindede.

Et smukt drivhus

Her den anden dag havde jeg bestilt en murer til at komme forbi. Inden ret længe faldt snakken på emnet: "drivhus". Som jeg har fortalt er jeg lige nu i gang med et stort drivhusprojekt, så vi kunne hurtigt få udvekslet nogle erfaringer. Det viser sig, at min murer selv har bygget sig et drivhus - og jeg har fået lov at dele billederne her på bloggen. Det fornægter sig ikke, at det er en murer, der står bag. Og hvor er det smukt - og passer overordentlig godt til huset.

Jan - som min murer hedder - understreger, at der ikke er tale om en udestue - og der er heller ikke passage mellem huset og drivhuset. Man skal ud - for at komme ind. Det er et drivhus med indlagt vand i form af to haner: En med regnvand - og en med almindelig vand. Der er plads til planter - og Jan har i løbet af sin første sæson som drivhusejer fået succes med at dyrke meloner.

Jan har selv bygget det hele, inklusive tagkonstruktionen, som han har fået galvaniseret og siden malet. Læg mærke til det smukke, buede vindue med gammeldags snoretræksåbning. Det er så flot! Mit egen drivhus bliver ganske anderledes, men hvor er der dog mange muligheder. Jeg håber, det kan være til inspiration rundt omkring i havelandet. Jeg synes, det fine hus fortjente at blive delt!

fredag den 1. marts 2013

Så er den gal igen! En ny idé er født.

Nej, hvor jeg altså længes efter havelivet. Solen og lyset har i de seneste dage virkelig fået magt, og man begynder at tro på, at miraklet sker endnu engang: Foråret kommer! Det betyder, at idéerne og drømmene endnu engang popper op!

Jeg har jo allerede et stort projekt, der venter i denne sæson. Nemlig opsætningen af mit nye, fine trædrivhus. Lige nu er det bygget indendørs i en lade. Inden det kommer op at stå i min have, så skal der laves en sokkel, træet skal males grundigt, glasruder skal fragtes hjem, og hele drivhuset skal samles igen. Så det der med tomater, agurker og meloner bliver nok ikke lige med det første. Men jeg glæder mig bare til at få huset op.

En hurtig idéskitse af det nye bed.

Når først idéen er født...

Jeg ved godt, at et enkelt projekt pr. sæson er mere end rigeligt. Men nu er tanken altså kommet ind i mit hoved! Jeg har sådan en lyst til at gå i gang med at etablere et virkelig stort bed. Og jeg er sikker på, at alle jer haveentusiaster derude, I ved hvad det her handler om. Hverken fornuft, job, økonomi eller hovedrystende ægtemænd kan holde en gal havekvinde fra at udføre sin plan, når blot idéen er født. Jeg har en stor master-haveplan, som jeg går frem efter, og nu har jeg lyst til at gå videre....

Skitser og drømme

Så jeg tegner skitser og går ture i haven - hvor jeg visualiserer det hele for mig. Her kan I se en af mine første hurtige skitser. I min have er det de organiske former, der dominerer. Mine bede slynger sig i bløde cirkelbuer. Men der er simpelthen for få bede. Nu hvor jeg stort set har ryddet grunden (sidste år) for at anlægge ny køkkenhave fra bunden, så er der bart. Så tanken er at skabe et monsterstort bed, der slynger sig fra pavillonen og i en blød bue op over køkkenhaven. Men jeg behøver ikke lave det hele på en gang. Bedet bliver inddelt i forskellige faser/områder. Der bliver skyggeområder med diverse stedsegrønne og formklippede buske. Der bliver et hvidt område, et lilla/blåt område, og måske orange/rødt område. Så frosten må godt forsvinde nu. Jeg er klar!
Her har jeg forsøgt at tegne bedet ind på et billede af det område af haven,'
hvor bedet skal strække sig fra pavillonen til lindetræerne.
(lindetræerne er så små, at de ikke kan ses på billedet)