mandag den 13. juli 2015

Svingende succes i drivhuset

Tomater er nemme at dyrke. Jeg plejer at være enig, men i år er jeg stødt på et problem: Mine tomatplanter sætter for få tomater. Det irriterer mig vanvittigt, for juli plejer at være en tomatfest. Selvfølgelig har jeg googlet problemet: Det kan skyldes alt muligt: For meget gødning, for meget vand, for varmt og for koldt og en kombination af det hele:-)
Jeg plejer ikke at have problemet. Den eneste forskel jeg har gjort i år er, at tomaterne er kommet tidligere i drivhuset og de har fået mere pleje og gødning. Så måske har jeg gødet for meget. Jeg tager en pause med det og ser om det hjælper.  Men sådan er havedyrkning. Der er succes med noget - knap så meget med noget andet. Man må lære og prøve at gøre det bedre næste gang.

Agurkeplanterne vokser pænt og sætter mange blomster og frugt. Forrest ses en krukke med Cassia.

Chilierne har det heldigvis godt.


Successerne

Agurkerne derimod er meget glade for gødningen. De vokser enormt og producerer fine agurker til os. Chilierne ser også godt ud. Jeg havde store problemer med at få habaneroen til at spire - fordi jeg ikke lige kunne finde noget så- og priklemuld.... Men en enkelt lille, spinkel spire blev det til - og ud af den er der kommet en kæmpestor og busket plante. Og frugterne er på vej.

Mit øbed med figentræ og aubergine. Foran krukker med chili og basilikum.

torsdag den 2. juli 2015

Et uventet besøg og en hilsen fra fortiden

I går fik vi et uventet besøg i haven. En ældre dame og en yngre mand kom lige forbi.

Det viste sig at være en tidligere ejer af huset og hendes søn. De havde købt huset i 1959 (det er nogle år siden...) efter skolen lukkede. Familien havde bygget huset om til at være campingplads/  familievandrehjem. Jeg gav en rundvisning i huset og ofte sagde sønnen: "Det kan jeg godt huske...". De syntes selvfølgelig det var spændende med et genkig, men jeg fik samtidig lejlighed til at få opklaret en del mht. husets oprindelige arkitektur. Det har jeg længe gerne ville have et indblik i. Jeg har søgt efter tegninger mm, men uden held. Men disse to gæster kunne hjælpe mig.

Da de flyttede ind stod skolen i original stand med en indgang til "Lærerinde Daugbjergs lejlighed" - dvs. lærerboligen - og en indgang til omklædningsrummet / gymnastiksalen. Jeg fik forklaret, hvad de havde bygget om osv. Hvor der var toiletter, køkken, vægge osv. Meget oplysende. Især fordi vi netop nu er i gang med at bygge om i den gamle gymnastiksal. Netop de vægge, som vi netop har væltet - havde familien her bygget.

En særlig sten - nu også for mig

Til sidst, da de var ved at gå, spørger den tidligere ejer, om jeg mon har set en særlig sten, som måske stadig befinder sig på matriklen? Jeg vidste med det samme, hvad hun talte om. Da vi flyttede ind fandt jeg en flad sten med inskription, som jeg siden har brugt i haven til belægning. Hun kunne fortælle mig, at stenen i tresserne er blevet medbragt fra Norge af en norsk professor fra Trondhjem, som var gæst på campingpladsen. Mens han var her, huggede han "Trondheim" ind i stenen. Stenen ligger i dag i min pigstensring foran drivhuset. Nu har den lidt større værdi for mig. En god hilsen fra fortiden.