fredag den 28. oktober 2011

Så pløjes haven igen....nedefra!

Fest i haven!
Undskyld mig, men må jeg have lov til at starte med et GRRR... og et AARRRGGGH?
Det er måske det rette sproglige udtryk for mit forhold til muldvarpe. De er ligesom jeg meget glade for min have. Nu er det sådan set bare mig, der har ejerskabsforholdet i orden, men de ser ud til at være ligeglade.

Efterår og vinter er muldvarpenes mekka
Hvert efterår indtager de haven ad deres hemmelige, underjordiske gange, og efterlader sig tuer i store plamager i græsplænen, køkkenhaven og bedene. Værst er det sådan set i græsplænen, for der kan man bedst se det. Hele vinteren er de meget aktive og frossen jord er ingen hindring. Til gengæld er den frosne jord en hindring for at sætte fælder. 

Til foråret får vi travlt med at udjævne alle tuerne og så nyt græs. Omkring juni/juli er der en flot græsplæne igen. I september tager de så fat igen....

Lige nu bekæmper vi de små pelsdyr så godt som muligt, men de er snu og undgår ofte fælderne. I øvrigt kommer der hele tiden flere til. Jeg forsøger at sige til mig selv, at de jo egentlig bare pløjer jorden for mig,  øko-tankegang, harmoni osv., men det varer vist lidt tid, inden jeg for alvor kan leve i harmoni med disse dyr.

onsdag den 19. oktober 2011

Gigantbønne med storhedsvanvid

Preisgewinner har meget
smukke, pink bønner.
I år har et af mine bønnestativer været udsat for "Preisgewinner", som er en stangbønne, der har fået storhedsvanvid. Den er lidt langsom til at spire, men det var måske for at gøre klar til vækstspurt resten af sæsonen. Jeg kan ikke sige, hvor høj den KAN blive. Men mit stativ på 1,5 meter var totalt viklet ind i lange bønnestager. Bønneplanten blomstrer i løbet af sommeren med røde blomster, og det var et smukt indslag i køkkenhaven.

Gigabælge
Vanviddet kommer ind i billedet, når man opdager, at Preisgewinner har gigantiske bælge på 30-40 cm. De store grønne bælge indeholder pink bønnefrø med brune pletter. De er ganske smukke. De kan gives et let opkog og spises i en bønnesalat med en oliedressing til. Dog ændrer farven sig under kogning til en lynglilla farve. På billedet med bønnerne i gryden ser farven lidt mere kedelig ud, end den faktisk er i virkeligheden.

Preisgewinner forsyner dig ikke til vinteren
Som med mange andre bønner (undtagen alm. buskbønner) er Preisgewinner let at dyrke. Den modner ret sent, men den kan lige nå at modne inden frostnætterne kommer. Man skal ikke basere vinterens forråd på denne bønne. Den er produktiv nok, men det er et stort arbejde at få bønnerne ud af bælgen, og der skal mange bælge til for at have nok bønner til et måltid. Man skal betragte Preisgewinner som et dekorativt indslag i køkkenhaven, som helt sikkert kan imponere ethvert barn (og voksen) med sin grokraft.