Gigantbønne med storhedsvanvid

Preisgewinner har meget
smukke, pink bønner.
I år har et af mine bønnestativer været udsat for "Preisgewinner", som er en stangbønne, der har fået storhedsvanvid. Den er lidt langsom til at spire, men det var måske for at gøre klar til vækstspurt resten af sæsonen. Jeg kan ikke sige, hvor høj den KAN blive. Men mit stativ på 1,5 meter var totalt viklet ind i lange bønnestager. Bønneplanten blomstrer i løbet af sommeren med røde blomster, og det var et smukt indslag i køkkenhaven.

Gigabælge
Vanviddet kommer ind i billedet, når man opdager, at Preisgewinner har gigantiske bælge på 30-40 cm. De store grønne bælge indeholder pink bønnefrø med brune pletter. De er ganske smukke. De kan gives et let opkog og spises i en bønnesalat med en oliedressing til. Dog ændrer farven sig under kogning til en lynglilla farve. På billedet med bønnerne i gryden ser farven lidt mere kedelig ud, end den faktisk er i virkeligheden.

Preisgewinner forsyner dig ikke til vinteren
Som med mange andre bønner (undtagen alm. buskbønner) er Preisgewinner let at dyrke. Den modner ret sent, men den kan lige nå at modne inden frostnætterne kommer. Man skal ikke basere vinterens forråd på denne bønne. Den er produktiv nok, men det er et stort arbejde at få bønnerne ud af bælgen, og der skal mange bælge til for at have nok bønner til et måltid. Man skal betragte Preisgewinner som et dekorativt indslag i køkkenhaven, som helt sikkert kan imponere ethvert barn (og voksen) med sin grokraft.

Kommentarer

Populære indlæg

BESØG ZINKBAKKEN