søndag den 30. marts 2014

Verdens bedste weekend

Det har været en FANTASTISK weekend i det nordjyske. Fredag, lørdag og søndag har solen braget igennem fra en skyfri himmel, og selvfølgelig bliver vi havemennesker helt kulrede. Havearbejdet er altid engagerende, men med 14 graders varme og sol, så får vi for alvor musik til arbejdet. Så enkelt er det at gøre mig lykkelig: Giv mig en forårssol og en have, jeg kan kratte i - og tid til at gøre det.

Jeg har fået en del ting fra hånden, havemæssigt. Bøgehækken er omsider plantet færdig - og dådyrene har ikke spist den endnu. Derudover har jeg plantet nogle nye træer og fået klargjort to ud af køkkenhavens fire bede. Min nye ven - fræseren Husquarna - har hjulpet mig rigtig godt.

Min uundværlige nye hjælper i køkkenhaven.

Bedet i forgrunden er blevet fræset, mens det næste bed har fået et lag hestegødning - som nu kan fræses ned.

Jeg er så glad for min nye maskine. Den har masser af power, er selvkørende og frem for alt: Kan startes af en kvinde. Ganske vist er der startsnor, som normalt kan være ganske udfordrende, men fræseren her er nem at starte. Den fik lov at trave nogle gange gennem bedene og jorden er let og lækker.

Skal man fræse eller grave?
Mange mener, at fræsning kun er det næstbedste i forhold til f.eks. at grave jorden med en spade. Og manuel nedgravning af hestegødning giver nok også en dybere forarbejdning end fræsningen. Men når man har en stor køkkenhave, som er uoverkommelig at grave med en spade, så er fræsning udmærket. Jeg er udmærket tilfreds med dybden på min nye fræser. Med spade tager det mig to dage at grave et bed. Med fræser tager det en halv time. Jeg lever med ulemperne:-)

torsdag den 20. marts 2014

Sikke en herlig møgdag!

Vejret artede sig perfekt her til formiddag (men i eftermiddag tog kulingen fat igen), og en dejlig fridag blev sammen med nabo Peter brugt til at hente hestemøg og køre det ind i vores køkkenhaver. Med traktor vel at mærke og med mig som chauffør! Det var lidt af en udfordring, men sjovt! En enkelt gang fik jeg hævet frontskovlen lidt for meget og det ene baghjul forlod jorden... Men møget kom i hus.
Peter får en bunke hestemøg leveret ved indkørslen.
 Jeg fik kørt en stor bunke ind i et hjørne af køkkenhaven, hvor fra jeg må sprede møget med håndkraft. Jeg er sikker på, at gødningen giver god grokraft i køkkenhaven. Måske ikke allerede i år, men så i hvert fald til næste år. Også sidste år blev der tilført hestegødning, så næste år regner jeg med, at jorden er forbedret så meget, at vi kan begynde at tale om god køkkenhavejord.

En herlig velkomposteret dynge hestemøg ligger klar til at blive fordelt i køkkenhavens bede.

Det er tredje år, at jeg dyrker denne køkkenhave. Jorden var meget ringe det første år - og lidt bedre sidste år. Men med vedholdende tilførsel af gødning og organisk materiale, bliver det godt.

Lige et sidste traktorbillede, hvor man aner chaufførens koncentration.

mandag den 17. marts 2014

Se mit skønne drivhus

...som nu næsten er færdigt.

Jeg er godt tilfreds med placeringen af drivhuset med skoven i baggrunden - og køkkenhaven foran. 

Kun småting mangler nu at blive gjort færdige, inden jeg kan begynde at indrette mit drivhus. Det er allerede blevet stormtestet. Det sørgede Carl for i weekenden:-)

I dag har der her i Nordjylland været en stiv kuling, og der var bestemt ikke havevejr. Men i drivhuset har der været læ og over tyve grader her i eftermiddag. Jeg har lovet ungerne at indvie drivhuset med servering af kaffe OG kage. Især sidstnævnte kan måske lokke de unge mennesker ud af deres huler...

Men allerførst skal der ryddes op og gøres lidt rent. Derefter kommer alt det sjove.

Snart klar til det egentlige formål

Jeg har købt nogle meget billige - og ikke særligt holdbare - planteborde, så jeg kan komme hurtigt i gang med at så frø. Det bliver herligt selv at kunne tage fat på forspiringen i år. Jeg er nok lidt for sent på den, men bedre sent end aldrig. Imens kan jeg gå at drømme om de hjemmelavede planteborde, jeg vil bygge engang i fremtiden.mandag den 10. marts 2014

Bøgehæk på vej

Det siges, at bøgehæk skal plantes inden første maj. Så jeg kan lige nå det. I weekenden blev min nye Husquarna-fræser indviet, da den fræsede et meterbredt bælte, hvori bøgehækplanterne skal plantes.

Med fræseren har jeg gjort et bælte klar til hæk. 


Barrodsbøgeplanter klar til at blive sat i jorden.

For et par år siden fjernede vi de meget høje og gamle læbælter omkring vores have. Pludselig kom der lys og udsigt. Ulempen var, at der nu slet ingen afgrænsning var ud mod marken. Det kommer der igen nu i form af en bøgehæk. Jeg glæder mig! Rent æstetisk er det dejligt med afgrænsning.
Med snor markeres hvor der skal graves og plantes.


Valget faldt på bøg af to årsager: Bøg er smuk året rundt, og bøg er ikke krævende mht. jordbund. Vi bor på en meget sandet og mager jord, så bøg bør være et godt valg.

I dag har jeg afmærket, hvor hækken skal være og fået plantet de første ti meter hæk. Nu mangler jeg kun fyrre meter:-)

Ti meter bøg. Med lidt fantasi kan man forestille sig det færdige resultat.

tirsdag den 4. marts 2014

I år bliver der kartofler i massevis - og kassevis.

Der er altid kartofler i min have, men det er ikke fordi jeg har gjort det nemt for kartoflerne. Jeg køber troligt sækkene med læggekartofler, lader dem ligge et liiiille bitte øjeblik - og vupti er spirerne blevet 25 cm. lange og stikker ud gennem sækken og får kartoflerne til at minde mest om et pindsvin. Alligevel er det hvert år blevet til kartofler.

Derfor er det også noget af et mirakel, at jeg i år har fået lagt mine kartofler til forspiring. Det bliver meget spændende at se, hvordan det kommer til at gå. Hele fem økologiske sorter er lagt frem i kældervinduet. Jeg tror ikke, det er optimale forhold, men de mest optimale her hos mig. Temperaturen er god, men der er sikkert ikke så lyst, som der burde være. Men alt må jo være bedre end en henslængt sæk på kældertrappen.

Der er allerede stor forskel på kartoffelsorterne, som alle er fra Kridtvej's Planter. Det sjove er, at jeg allerede har et klart indtryk af, hvordan de har tænkt sig at opføre sig.

Fem forskellige sorter

Den blå Congo er meget ivrig og virker kraftfuld og har store, stærke spirer. Det er en tidlig sort, som efter sigende giver helt blå gennemfarvede kartofler. Det skal nok blive spændende. Den kommer til at buldre derud af. (Klar maskulin adfærd)

Blå Congo har travlt. Den vil vokse. NU.
Raja er mere forsigtig. En fin lille rød sag.

Så er der den røde Raja, som er en senere sort. Den bliver anbefalet af mange som en rigtig god stivelsesholdig kartoffel. Den ser umiddelbart mere forsigtig ud end den blå kæmpe. Jeg forventer en lille forsigtig kartoffel fra Flinkeskolen.

De andre sorter er Belana, Elfe og Estima. De har ikke gjort sig specielt bemærket endnu. Belana er simpelthen blevet kåret som Danmarks favoritkartoffel, så den glæder jeg mig til at sætte tænderne i. Elfe er en tidlig sort fra Tyskland, Estima skulle være god som bagekartoffel. Så rent kartoffelmæssigt bliver jeg forhåbentlig dækket ind i år.

søndag den 2. marts 2014

Køkkenhaveinspiration til alle

Havefolket er et koncept, som så dagens lys for et års tid siden. Det består af fire havebloggere, som skriver om have. Til gratis fornøjelse for os andre, som ikke kan få nok af billeder og tekst om have.

Nu har de bedrevet et flot e-magasin om køkkenhaven, som jeg godt vil anbefale. Der er masser af fine billeder fra både danske og engelske køkkenhaver. Tag et kig:


lørdag den 1. marts 2014

Espalier til æbletræerne

Selvom dådyrene har hjulpet mig med at forme de æbletræer, jeg købte og plantede i efteråret, så insisterer jeg stadig på, at de skal vokse sig til espalier-træer.
Espalieret til æbletræerne er rumdeler til køkkenhaven.

Nu har jeg så omsider fået bygget et espalier, som de skal vokse op af. Kønt er det endnu ikke, men når musikken spiller, er der ingen der opdager det:-)
Jeg regner med, at sort maling og nogle store fine æbletræer vil få det til at virke knap så voldsomt senere hen. Stolt er jeg nu altid alligevel, når jeg selv har lavet noget.

Rum i køkkenhaven

Tanken er, at espalieret skal være med til at skabe rum i køkkenhaven. Min køkkenhave er vifteformet  - dannet af fire bede. For enden af hvert bed skal der være en form for afgrænsning. Æbleespalieret er et af dem, de andre er takshække og bærbuske. Nu må vi se, hvad der fungerer bedst.

Jeg har sat fire runde stolper i jorden og forbundet dem horisontalt. Det giver ikke et særligt stabilt espalier, så derfor skal der være nogle diagonale forbindelser også. De er ikke helt på plads på billederne. Egentlig skal espalieret heller ikke holde til så meget. Kun være støtte og baggrund for æblerne, som jo egentlig bæres af træet.

Æbletræerne fylder ikke meget på nuværende tidspunkt. Hegnspælene med gul top pynter ikke, men er med til at holde nettet på plads omkring stammen.

Nu håber jeg stærkt på, at dådyrene nøjes med at spise deres egen mad - og ikke min....

Foreløbig former jeg grenene med strips.