FIND DIT HAVEGREJ HER:

Labre larver?


Den stribede kålsommerfuglelarve (stor kålsommerfugl) er en glubsk bandit. Den elsker især grønkål og kan
være svær at få øje på under den daglige larveindsamling.

Faktisk synes jeg, at larver er ret væmmelige - og måske fortjener de ikke et nærbillede, som det ovenfor. Jeg har efterhånden skrevet en del om kåldyrkning her på bloggen, og mit bedste råd har altid været ikke at gøre noget ved larverne, men i stedet dyrke sorter, som går (nogenlunde) fri af larveangreb.

Den stribede kåldjævel

I år er det ikke helt lykkedes for mig selv. Mest fordi det er den store kålsommerfugls larver, der har været i overtal i år. Der findes nemlig to slags larver, hvoraf den ene er grøn og stammer fra den lille kålsommerfugl. Den er slem nok, men værre endnu er den store kålsommerfugls larve, som er stribet.
Den stribede larve er meget glubsk og kan hurtigt æde sig igennem de store kålblade. Hvis der er mange af dem, er det en god idé at fjerne en god portion af dem på den daglige havevandring.

Larverne elsker grønkål  - men er ikke så vilde med rødkål

Det er næppe videnskabeligt bevist, men er min personlige erfaring med kåldyrkning. Favoritterne for den stribede larve er grønkål, rosenkål og hvidkål. Rødkål kan også blive angrebet, men sjældent så slemt som de andre typer af kål. Det er især et problem i forhold til grønkål. Dels fordi larverne kan æde grønkålen meget hurtigt, dels fordi man på denne tid kunne få lyst til at spise rå grønkål. Og det er ikke så lækkert at dele kål med larverne.
En ellers stor og fin hvidkålsplante kan hurtigt forsvinde, når de stribede kållarver rykker ind.

Kål kan vokse igennem angrebet

Dog findes der også lyspunkter: Grønkål bliver ved med at vokse længe endnu, så hvis man ellers holder larverne nogenlunde i skak, så vil grønkålen vokse sig endnu større og der vil være masser af kål at høste senere på sæsonen.

Mine meget store og fine hvidkål er også hårdt angrebet. Så jeg fjerner en del larver og håber på, at jeg vinder kampen! Heldigvis kan hovedkålene også sagtens blive siddende længe endnu, så mon ikke jeg får hvidkål og rødkål til vinteren?

Den store kålsommerfugls larve er stribet, behåret og hidsig i farverne= væmmelig.

Kommentarer

 1. Det håber jeg bestemt at du kan. Altså spise masser af kål vinteren i gennem :-). Labre er larverne bestemt ikke. I hvert fald ikke når sidder på kålen. En af grundene til at jeg de senere år ikke har haft kål. I en sommerhushave er det ikke muligt at fjerne larver hver dag og nettet fik jeg aldrig lavet. Men måske en dag :-)

  /Birgitte

  SvarSlet
 2. Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.

  SvarSlet
 3. Mine kål- - grønkål, hvidkål og rosenkål er desværre også blevet angrebet af larver, men grønkålen er allerede begyndt at skyde igen, så dem skal jeg nok få glæde af, men jeg tror ikke, det lykkes med de andre. Jeg må anskaffe mig et net til næste år, hvilket vist er den eneste løsning på problemet, hvis man vil dyrke hvidkål og rosenkål.

  SvarSlet
  Svar
  1. Lige præcis de kåltyper er larvernes favoritter - og så er net måske en god idé. Jeg har aldrig selv haft succes med net. Men det er også fordi, jeg har en stor køkkenhave, så net er næsten uoverskueligt. Men heldigvis er alle år ikke lige slemme i forhold til kållarver.

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg