mandag den 23. maj 2011

Køkkenhaven spirer

Jeg sætter stor pris på den tidlige varme i april og maj, men jeg tror også, at min køkkenhave sætter stor pris på den sidste tids regn. I hvert fald er der nu omsider spiring at se, og jeg kan begynde at tjekke om alle afgrøder spirer som forventet.

Salaten spirer mellem løgene. 
Tvivlen sætter ind
Hvert år ligger jeg på knæ i køkkenhaven og stirrer på jorden for at få øje på de bitte små kimplanter. Hvor er rækkerne? Kommer rødbederne overhovedet i år? Har hønsene mon spist frøene? Plejer salaten ikke at spire nærmest dagen efter såningen? 
Det er som om skuldrene falder lidt ned igen, når rækkerne efterhånden bliver synlige. Det sker, at noget slår fejl, men i store træk ser det godt ud. Salaten kommer, gulerødderne kommer, rødbederne, bladbederne, ærterne, bønnerne...Dog lige med undtagelse af de steder, hvor dådyrene har danset i min køkkenhave.
PS: Dådyrene har endnu ikke forceret trådhegnet...

Salat i mistbænken. Her Kagraner Sommer.
Årets første salat
Min første salat fra mistbænken blev høstet i går, og familien fik en dejlig rød/grøn salat af Merveille des Quatre Saisons og Kagraner Sommer. De andre sorter, som er blevet sået omkring første maj er formodentlig først klar til høst om nogle uger. Jeg håber, at jeg i år kan blive bedre til at have salat over hele sæsonen. Samtidig håber jeg på, at jeg husker at så vårsalat til efteråret. Tænk at kunne høste grønne blade i køkkenhaven til marts næste år!

tirsdag den 10. maj 2011

Kål? Ja tak, sagde dådyret.

Selv om det er 3-4 uger for tidligt, har jeg plantet kål i køkkenhaven.

Friske og sunde kålplanter før udplantning
For nogle uger siden såede jeg en mængde kålplanter. Det var helt sikkert også for tidligt, for kålplanter vokser meget hurtigt. Efter spiringen blev planterne sendt i eksil i min mors udestue. Her har de vokset sig enormt store. Udplantningen kunne derfor ikke vente længere. For en god ordens skyld skal jeg måske nævne, at jeg også forsøgte at lade nogle kålplanter vokse i min egen vindueskarm. Der er himmelvid forskel mellem "eksilplanterne" og dem herhjemme. De sidstnævnte er for miserable til at fortjene yderligere omtale. Lys, vand og temperatur skal mikses på den rette måde.

Den første nat i køkkenhaven: HAPS!
Tilbage til mine udplantede kålplanter. Allerede den første nat indgik 8-10 af planterne i dådyrenes aftensmad. Nej, hvor de synes, kål smager godt. Heldigvis havde udplantningen gjort de fleste kålplanter så slappe og trætte, at de spillede døde og dermed reddede livet. Samtidig havde dådyrfamilien trampet godt og grundigt rundt i den nysåede køkkenhave. Der er dybe spor overalt.

Brune og gule hegnspæle....
Selv om jeg grundlæggende er (njah...VAR) venlig stemt overfor dådyr og vildtfremmende initiativer, så blev jeg vred! Så vred, at jeg resolut spenderede mange penge i den nærmeste farmerbutik og indkøbte 50 meter hegn og de grimmeste hegnspæle, der er set i mandsminde. Her har jeg skrevet om skønhed, køkkenhave, farvekombinationer - og nu: Min skønne køkkenhave er indrammet på grimmeste vis. Når alt kommer til alt, så er det vigtigste for mig at bevare min køkkenhave.

Skulle man blive hegnspæle-designer?
Branchen skriger på fornyelse...
Hegnet er ret ustabilt, og måske opdager dådyrene, at de uden videre kan løbe gennem hegnet, hvis de vil....men i nat har der været stille. Ingen ubudne gæster.