mandag den 21. september 2015

Et "slængemøbel" til dovne solskinsdageSkulptur eller møbel? Mit slængemøbel er super nemt at lave. 
Det er nemt at bygge dette møbel, som faktisk er ligeså meget en skulptur i haven, som det er et møbel. Alt man skal bruge er:


 • 1 - 2 plade(r) vandfast-limet krydsfiner. (21 mm tykkelse)
 • ca. 80 meter høvlet fyr - 22 x 50 mm. (helst med rundede kanter)
 • Skruer
 • Maling


Værktøj: Stiksav og skruemaskine.

Sådan har jeg gjort:

Først tegner man en skabelon i 1:1 op på et stort stykke papir eller pap. Se målene nedenfor. Hvis jeg skulle lave møblet igen, ville jeg lave det lidt længere og lidt højere i hovedenden, men her er mine oprindelige mål angivet. Som det er nu passer det bedre til børn end voksne:-)

En lille forklaring til skabelonen/målene. En side er 170 cm. i længden og på det højeste sted 60 cm. Det højeste sted finder du ved at gå 30 cm. ind af længdeaksen. Det laveste punkt yderligere 60 cm. inde osv. (håber det giver mening)

Her ses skabelonen, som skal bruges til at lave siderne med. Det er også skitseret, hvordan de tre sider kan passe ind på
en krydsfinerplade i standardmål.

Herefter tegnes skabelonen over på krydsfinerpladen. Hvis man lægger skabelonen med omtanke - kan man få plads til tre sider på samme plade. Siderne skæres ud med stiksav.

Jeg brugte 46 stk...

Lamellerne skæres ud i ens længder. Jeg brugte en længde på 135 cm. for at få det til at passe med tre lameller pr. brædde. (Jeg fik dem leveret i 4,10 m). Man skal bruge ca. 45-50 lameller i alt - afhængig af hvilken afstand, man ønsker mellem dem. Jeg har en afstand på ca. 1 cm, hvilket føles behageligt, når man lægger sig på møblet. Dog er det en god idé at finde træ med høvlede /rundede kanter, så man ikke får en skarp kant ind i ryggen.

Lamellerne sættes med ca. 1 cm. afstand.
Jeg mangler at male møblet en gang til...
Det er en god idé at male alle dele, inden de sættes sammen.

Alle tre sider sættes i lod og fuldstændigt parallelle. Det sikrer man sig ved at sætte siderne op på et plant underlag og derefter skrue en lamel i nederst i både hoved- og fodende samt en (midlertidigt) på midten. Tjek med vaterpasset, at siderne er i lod.
Herefter er det bare at skrue lamellerne på hele vejen over. Vupti! Møblet/ skulpturen er klar.

Hvis jeg skulle lave møblet igen:

Hvis jeg skulle lave møblet igen, så ville jeg finde noget bedre træ. Her er brugt fyr, og mange af brædderne måtte sorteres fra pga. skader og knaster. Øv! Desuden har fyr ikke verdens bedste holdbarhed. Hvis jeg kunne finde lærketræ i den rette størrelse, ville jeg vælge det.

Hvis jeg skulle lave møblet igen, ville jeg lave en længde på 190 cm. og en hovedhøjde på 75 cm. Det passer bedre til en voksen menneskekrop.

Man kan vælge at lave møblet bredere - hvis der skal være plads til en hel familie. Så supplerer man blot med en side mere samt længere lameller.

Du kan se mig bakse med at lave møblet i to af mine "Jannes Have" - tvprogrammer. Her program 6 (sæson 2). Møblet færdiggøres i program 7.


torsdag den 10. september 2015

Hvad jeg ved om hvidløg


Høsten af løg tørres i pavillonen i ungernes gamle "sansegynge", som er ganske udmærket til formålet.

 Sidste efterår plantede jeg for første gang hvidløg i køkkenhaven - slangehvidløg. Det var ganske fine små topløg, som jeg købte af en erfaren køkkenhavedyrker. Jeg vil ikke sige, at jeg er overbevist om deres fantastiske egenskaber endnu, for de har set spinkle ud hele foråret og sommeren. Trods det har de små løg udviklet sig i fed og har ovenikøbet sat fine topløg, som slangehvidløg jo gør.

Topløg fra slangehvidløg.

Jeg har haft svært ved at finde ud af, hvordan man gør med slangehvidløg. Men det jeg har fundet ud af indtil videre er:

1. Slangehvidløg danner topløg. Dvs. en klynge af fed på toppen af løget - som en blomst.
2. Disse topløg kan spises med det samme eller...
3. Topløg kan høstes om sommeren, tørres og sættes samme efterår.
4. Næste sommer bliver et lille fed topløg til en helt klynge af små hvidløgsfed, som kan spises med det samme eller...
5. Hvidløgsfeddene kan tørres fra sommer til efterår og derefter plantes i køkkenhaven.
6. Næste sommer kan man høste store og fuldt udvoksede hvidløgsfed.


Efter et år er topløget blevet til et helt løg med flere fed. Feddene plantes enkeltvist igen. Til sommer kan de høstes.

Min illustration her skulle gerne vise, hvordan det går for sig. Når du planter et lille topløg, går der halvandet år til du har et stort modent hvidløg.

Første efterår sættes et lille topløg. Næste sommer høstes fed. Samme efterår plantes fed - og den følgende sommer høstes modne fed. Fra topløg til modne fed går der knap to år.

tirsdag den 1. september 2015

Kokkemad fra køkkenhaven

Jeg har haft fint besøg af kokken Mikael Kopp Christensen i min have. Jeg bad Mikael give mig et par tips til at anvende grøntsagerne på nye måder. Nogle af mine "problemgrøntsager" er bl.a. glaskål og fennikel. Det jeg lærte var: Ved at lægge tynde skiver af grøntsager i vand, bliver de sprøde og lækre, og blomster er både smukke og velsmagende. Jeg har haft fint besøg af kokken Mikael Kopp Christensen i min have. Jeg bad Mikael give mig et par tips til at anvende grøntsagerne på nye måder. Nogle af mine "problemgrøntsager" er bl.a. glaskål og fennikel. Det jeg lærte var: Ved at lægge tynde skiver af grøntsager i vand, bliver de sprøde og lækre, og blomster er både smukke og velsmagende.
Her er den ret, som Mikael tryllede frem:
I en lille salatbåd, der gynger...

"I en lille båd der gynger", eller "Laks i salat med glaskål og blomster" • 1 fennikel
 • 1 glaskål
 • Røget laks
 • Spæde salatblade - helst bådformede
 • Olivenolie
 • Eddike med smag


 • Jeg har haft fint besøg af kokken Mikael Kopp Christensen i min have. Jeg bad Mikael give mig et par tips til at anvende grøntsagerne på nye måder. Nogle af mine "problemgrøntsager" er bl.a. glaskål og fennikel. Det jeg lærte var: Ved at lægge tynde skiver af grøntsager i vand, bliver de sprøde og lækre, og blomster er både smukke og velsmagende.
 • Diverse spiselige blomster (tagetes, morgenfrue, kornblomst, løgblomster)


Fennikel og glaskål snittes ultratyndt med et mandolinjern. Begge dele lægges i iskoldt vand i nogle minutter. Fra blomsterhovederne plukkes kronbladene af, fennikeltoppen snittes og salatbladene skylles. Skær tynde skiver af laksen. Retten portionsanrettes med et salatblad eller to i bunden, herpå et par skiver glaskål, laks, fennikel, fennikeltop og pyntes med blomster. Herover dryppes lidt olie og eddike.
Retten er god som forret eller frokostret.

Hvis du vil se, hvordan Mikael gjorde, så se program 4, sæson 2 af Jannes Have på tv2nord.dk